Türkiye, kayıp olan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlarla ilgili kazı, kimlik tespiti ve bulunan kalıntıların ailelere teslim edilmesi çalışmaları için 100 bin ABD doları daha bağışta bulundu.

Bağış çeki, bugün, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça tarafından, kayıp arama çalışmalarını yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (CMP) Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük ile Komitede BM üyesinin vekilliğini yapan CMP İdare Amiri Oleg Igorov’a verildi.

Gülden Plümer Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne yaptıkları ziyarette çeki alırken, Türkiye Cumhuriyeti’ne Komite çalışmalarına katkı ve devam eden desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, yapılan 100 bin ABD dolarlık katkının Türkiye’nin CMP’ye altı yıl içerisinde yaptığı katkıyı 637 ABD Dolarına çıkardığını kaydetti.

Açıklamada, “‘Kazı, Kimlik Tespiti ve Kıbrıs’taki Kayıplara Ait Kalıntıların İadesi Projesine’ yapılan bağışlar, uzun yıllardır pek çok ailenin yaşadığı belirsizliği ortadan kaldırmak amacıyla CMP’nin mümkün olduğu kadar kayıp şahsa ait kimliklerin tespit ve iadesini gerçekleştirme hedefine hizmet edecektir” denildi.

Açıklanmada proje kapsamında 900’ü aşkın bireye ait kalıntılara ulaşıldığı, bunu takip eden analizlerde 340’ın üzerinde bireyin kimliğinin belirlendiği ve kalıntılarının ailelerine cenaze töreni ile defnedilmeleri için iade edildiği kaydedildi.

Açıklamada, CMP’nin çalışmalarını sürdürmesinin yapılacak bağışlarla mümkün olduğu da hatırlatıldı.
Editör: TE Bilisim