Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel; “Esasen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından sürdürülmekte olan Dipkarpaz ile Zafer Burnu arasındaki yol genişletme çalışmalarını yakından takip etmekteyiz, öncelikli amacımız Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni korumak ve bölge halkının ihtiyaçlarını da göz önünde tutmaktır” dedi.

Üstel; Bu bölge “Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak 2007’de Bakanlar Kurulu tarafından ilan edildi, Çevre Koruma Dairesi’nin izni olmadan herhangi bir yapılaşma mümkün değildir” dedi.

Yapılması planlanan yolun kontrollü olarak 6 metre genişliğinde olduğuna ve var olanın düzenlenmesinin amaçlandığına dikkat çeken Üstel, Özel Çevre Koruma Bölgeleri dışında iki tepede fazla tahribat yapıldığının Bakanlığa bağlı Çevre Koruma Dairesi teknik personeli tarafından tespit edildiğini de dile getirdi.

Bakan Üstel;İkinci etap yol çalışmaları ile ilgili yazışmaların Çevre Koruma Dairesi tarafından hemen başlatıldığını belirtirken, “İkinci etap çalışmalarına Çevre Koruma Dairesi’nin izni olmadan başlanmayacaktır” dedi. Tahribat yapılmaması için başta Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer olmak üzere, ekibinin de çok hasas bir çalışma sürdürdüklerini belirten Üstel, “Tahribat yapılmaması için en yetkili makam Çevre Koruma Dairesi’dir, çalışmaları büyük bir hasasiyet içinde takip etmeye devam ediyorlar, bizim görevimiz Bakanlık olarak onlara her türlü desteği sağlamaktır. Amacımız Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin doğal yapısını koruyarak bölgedeki altyapı çalışmalarının tamamlanmasını sağlamaktır” dedi.
Bakanlık olarak, çevre örgütlerinin duyarlılıklarını takdir ettiklerini ve saygı duyduklarını dile getiren Üstel, “Şundan emin olabilirler ki Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Milli Park içerisinde tahribat yapılmayacaktır” dedi.

KKTC finansmanı ve inisiyatifi ile gerçekleştirilecek olan “Apostolos Andreas Manastırı’nın Yakın Çevresinin İyileştirme Projesi” ne de değinen Bakan Ünal Üstel, Projenin birinci etap ihale kapsamında 5 bin 50 metrekarelik araç yolu ile 70 araçlık otoparkın zemininin asfaltla kaplanacağını ve projenin devamında bin 625 metrekare kaldırım ve yaklaşık 3 bin metrekare parke taşı döşeneceğini belirtti.

Projenin ikinci etabında ise hediyelik eşya satışı yapan esnaf için dükkanların yapımı, idari bina ve konaklama üniteleri oluşturulması, kafeterya ve peyzaj çalışmalarının tamalanmasının hedeflendiğine vurgu yapan Üstel; “Konaklama ünitelerinin kontrolü Dipkarpaz Belediyesi’ne devredilecek. Projenin Haziran ayına kadar tamamlanmasını hedefledik” dedi.

Ünal Üstel, Karpaz turizmi açısından büyük önem taşıyan Apostolos Andreas Manastırı’nın Hristiyan alemi açısından oldukça önemli ziyaret yerlerinden olduğunu belirtti. Söz konusu manastırın KKTC’nin en kıymetli kültürel miraslarından biri olduğunu söyleyen Üstel, 1974 yılından bu yana çevre düzenlemesinin hiç yapılmadığına dikkat çekerek, “Kültürel Miras Komisyonu’nda Rum tarafına konuyla ilgili yaptıkları çağrılara hiçbir yanıt alamadıklarını, bun nedenle KKTC olarak çevre düzenlemesini üstlendiklerini” söyledi.

“Festival Özel Çevre Koruma Bölgesi Dışında Olmalı”

Son günlerde basında sıkca söz edilen ve Karpaz Bölgesi’nde Eylül ayı içerisinde yapılması planlanan festival hakkında bilgi veren Bakan Üstel, bu tür festivallerin ülkemizin tanıtılması ve bölge ekonomisinin gelişimi açısından önemli olduğunu vurgularken, “ Söz konusu festivalin Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılması doğru değildir, bizim düşüncemiz koruma alanları dışında bu tür faaliyetlerin yapılmasıdır.Ancak Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin dışına çıkılırsa söylendiği kadar büyük çapta bir festival düzenlenebilir” dedi.Böyle bir festivalin Çevre Koruma Dairesi‘nin izni dışında yapılmasının mümkün olmadığına da vurgu yapan Üstel, festival düzenleyiciler ile gerekli yazışmaların yapıldığını belirtti.

 “Ahşap Binalar İle İlgili Rapor Sunuldu”

Bölgede, Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin ilanından önce, bölgeyi ziyaret edenlere yönelik yapılmış olan ahşap binalar ile ilgili çalışmaların da sürdüğüne dikkat çeken Bakan Ünal Üstel, söz konusu binaların bölge halkı tarafından izinsiz olarak yapıldığını da belirtti.
İzinsiz yapılan binaların Çevre Koruma Dairesi tarafından tespit edilerek, rapor edildiğini vurgulayan Üstel, “Söz konusu binalar ile ilgili bilgiler hükümetimize sunulmuştur” dedi.
“Bölgenin korunması ve küçük çaplı tesislerin sahiplerinin de mağdur edilmemesi için ortak bir payda da buluşmak amacındayız, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, gereken yapılacaktır” dedi.


.







Editör: TE Bilisim