Ulusal Birlik Partisi(UBP) Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, Nazmi Pınar’ın sunduğu Ada Raporu’nun konuğu oldu. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Sucuoğlu, CTP ve DP’nin istedikleri yasayı geçirebileceklerini UBP’nin vekil sayılarının takoz koyabilecek bir sayıda olmadığını ancak sunulan yasalara fikir olarak katkı koyulabileceğini ya da eleştirilebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin konuşulması için erken bir dönemde olduklarını ifade eden Sucuoğlu, Kasım ayında tüm adayların belli olduğunu, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun ise adaylığını koyması için ısrarcı olduklarını kaydetti. Cumhurbaşkanlığı’nı kaptan köşküne benzeten Sucuoğlu, tecrübesi olan ve devleti özümsemiş birinin seçilmesini diledi.

“KAPALI OTURUMLARLA TARTIŞILMALI”

Doğuş Derya’nın açıklamalarını değerlendiren Sucuoğlu konun tartışılma yerini meclis kürsüsü olmadığını belirtti. Sucuoğlu, şunları aktardı; “21 Aralık şehitler haftası dolayısıyla böyle bir açıklamayı talihsiz buluyorum. Bunların özellikle Sayın Milletvekilinin bu konuda tabu dediğimiz ve 1974’den sonra iki toplum liderinin ilk yaptığı anlaşmalardan bir tanesi de bu konudaki gizlilikti ve bunun gizli kalması yönündeydi. Tabi ki birçok sebebi var ama en büyük sebebi sosyal yaralar. Siz bunu açmaya kalkarsanız inanın, yarın öbür gün birçok insan sorgulanır duruma gelir. Bunların basın önünde tartışılmasını ben doğru bulmuyorum. Eğer tartışılacaksa kapalı oturumlarla bunlar mecliste tartışılır.”

“BUNLAR KAMUOYUNA OYNAMA”

‘Böle bir ortamda bu konunun gündeme getirilmesi iki toplumda da çok ciddi gerginlikler yaratacaktır’ diyen Sucuoğlu;“AKEL’in aklı bu kadar yıldır neredeydi? Sayın Doğuş Derya’yı mı beklerdi ? bu konuda birileri açıklama yapsın da koca AKEL partisi destek versin, olacak şey mi bu? Bunlar bana göre kamuoyuna oynama” dedi.

“TAKOZ KOYACAK SAYIMIZ YOK”

Bilişim Yasası başta olmak üzere pek çok yasanın geçirilmesinde UBP’nin takoz koymadığını belirten Sucuoğlu, bunun için milletvekili sayılarının da yetersiz olduğunu kaydetti ve Sucuoğlu şunları kaydetti; “Milletvekilleri çoğunluğu CTP ve DP’de değil mi? Çoğunluk onlarda peki bir buçuk yıldır neden bu yasayı geçiremiyorlar? Neden çalışmıyor çarklar? Bizim sayı itibari ile takoz koyacak bir sayımız yok. Yani rahatlıkla CTP ve DP’li arkadaşlar komite de istedikleri gibi yasaları hazırlayıp, geçirebiliyorlar dolayısıyla biz sadece fikir bazında katkı koyabilir ya da bazı konuları eleştirebiliriz.”

“MADDE BAĞIMLILIĞ TOPLUM ÇÖKTÜĞÜNÜN EN BÜYÜK KANITI”

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sorunlarından biri olan madde bağımlılığına da değinen Sucuoğlu, ‘Madde bağımlılığı toplumu tamamen esir almış bir vaziyette’ dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Başbakanlık da kurulan komite başındaki bu konunun tek sorumlusu olan Hasan Karaokçu,’ geçen gün 50’ye yakın ölüm oldu’ diyor. KKTC’deki uyuşturucu miktarı ve çeşidi bir nesli tüketecek kadar fazla ve burada da üretim yapılıyor. Bakıyoruz ki hiçbir tedbir, hiçbir kontrol yok. bunlar bu toplumun olmazsa olmazları olmalı ama ben üzülerek görüyorum ki hiçbir şekilde bu konularda en ufak bir adım atılmıyor. Bu konularda bu kadar tedbirsiz davranılırsa madde bağımlılığı on yaşına kadar düşer. Bunlar toplumun çöktüğünün en büyük kanıtıdır.”

“TURİZMLE BİRLİKTE 40 SEKTÖR ÇÖKER”

Turizm de bir gerileme söz konusu olduğunu hatırlatan Sucuoğlu, turizmin 40 sektöre de yarar sağladığını kaydetti. Sucuoğlu; “Turizmde ağızdan ağıza reklam en önemlisidir. Siz istediğiniz kadar yapın tabi ki onlarında etkisi var ama esas olan memnuniyettir. Turizm böyle giderse birkaç sene sonra turizmi kaybedeceğiz. Turizm 680 Bin Dolarlık girdisi olan bir sektördür Kıbrıs’a. İstihdamı vardır ve iç piyasadaki sektörü direkt olarak etkiler. Sadece turizm değil, turizmle birlikte 40 sektör çöker.”

“KAPTAN KÖŞKÜNDE KİM OLACAK?”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de erken başladığını aktaran Sucuoğlu, Cumhurbaşkanlığı koltuğunu kaptan köşküne benzetti. Sucuoğlu; “Dalgalı bir deniz ve denizin içerisinde bir gemi ve bu gemiyi kim sakin bir limana en güzel bir şekilde götürebilir yani kaptan köşkünde kim olacak? Bu süreçte KKTC’nin ihtiyacı olan bu konuda tecrübesi olan, bu konuda devlet mekanizmasını çok güzel bir şekilde özümsemiş, ömrünü politikaya vermiş ve şuanda KKTC’de son kalan lider Dr. Derviş Eroğlu. Derviş Bey’i aday yapabilmek için çok uğraştık. Aday olması çok büyük bir kazanç. Çünkü tecrübenin esas rol oynayacağı bir dönem olacaktır. Diğer adayların bu konuda ciddi bir tecrübe zafiyeti olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
STAR KIBRIS
Editör: TE Bilisim