ATUN: “AMACIMIZ AB STANDARTLARINDA ÜRETİM YAPARAK İHRACAT POTANSİYELİNİN GELİŞTİRİLMESİ”



Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile, Zeytin Üreticileri Birliği arasında banka kaynaklı kullandırılacak kredilere faiz farkı fonundan yapılacak faiz desteği ile ilgili prorokol , Birlik Yetkilileri ve İktisat Bankası Yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Atun, imza töreni öncesi yaptığı açıklamada zeytin üretiminde kalitenin sağlanması,bunun belgelendirilmesi ve ihracaat kapılarının zorlanması ile yeni pazarlara girilmesinin ülkeye önemli katma değer sağlayacağına inandığını ifade ederek, bunun aynı zamanda önemli bir döviz geliri ve istihdam anlamı da taşıyacağını belirtti.
Zeytinin tarihsel sembol olması nedeniyle içerdiği önemli potansiyelden istifade edilebilmesi gerekliliği üzerinde duran Bakan Atun, Bakanlık olarak bir süredir üzerinde çalıştıkları destek paketinin ilk ayağı olan faiz destekli kredi programını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bakan Atun, amaçlarının Avrupa Birliği standartlarında üretim yaparak ihracat potansiyelinin geliştirilmesi olduğunu söyleyerek bu kapsamda desteklenecek olan modern makine ve teçhizat alımının bu amaca hizmet edeceğini ifade etti.
Atun, imzalanacak olan yüzde 2 faizli 250 Bin TL limitli işletme kredisinin teşviklerin ilki olduğunu, ancak bununla birlikte bu yıl içerisinde zeytin ve zeytinyağının geliştirilmesi, makine ve teçhicaztın gelişerek rekabet edilebilirliğin arttırılması adına destek sağlanması için hibe programları da açacakları müjdesini verdi.

Bakan Atun,faiz destekli kredi programlarıyla hibe destek programlarının birbirine alternatif unusurlar olarak değil de birbirini tamamlayıcı unsurlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Atun, önümüzdeki hafta Berlin’de yapılacak olan fuarda KKTC zeytininin görücüye çıkacağını belirtti.

“KREDİ,HİBE,İHRACAAT TEŞVİKLERİ VE STANDARTLAŞMAYI TEŞVİK EDEN DESTEK PROGRAMI”

İktisat Bankasının çözüm ortağı olarak bugüne kadar birlikte yaptıkları çalışmalarda sektörlere önemli katkıları olduğunu gördüklerini belirten Bakan Atun, bu programda da İktisat Bankasının yer almasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti ve : “Ümit ediyorum zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile uyumlu çalışmalar yapılacaktır” dedi.
Son 3-4 yıl içerisinde Devletin faiz destekli kredi paketlerinde kamu bankalarından özel bankalara doğru bir açılım olduğunu ifade eden Atun, buradaki amacın faiz destekli kredilerde çeşitliliğin sağlanması ve faiz üzerinde bir rekabetin oluşması olduğunu belirtti.

Atun: “Faiz oranlarının inmesine ne kadar yardımcı olursak hem finansman maaliyetini o kadar indirmiş oluruz hem de bu rekabet kendi faiz farkı fonumuzu da daha verimli kullanmamıza sebebiyet verir” dedi.

Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Çelik de protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada verilen destekten dolayı Bakan Atun’a teşekkür etti ve verilen bu katkılarla birlikte ihracaat kapılarının da açılacağını ifade etti.

Çelik, ihracaat niteliği kazanmış ürünlerde sürdürülebilir bir yapı oluşturamadıklarını söyleyerek bu durumun yapısal sorunlardan kaynaklandığını söyledi. Gıda yasasının bir an önce geçmesi gerekliliğine de vurgu yapan çelik, standartı olmayan bir ürünün kalitesinden bahsetmenin de mümkün olamayacağını belirtti.

İktisat Bankası Genel Müdürü Ahmet Melih Karavelioğlu da konuşmasında daha önce bir çok üreticiye çözüm ortağı olma noktasında işbirliği yaptıklarını belirterek yapılan bu uyumlu çalışmaların bundan sonra da yapılacağına olan inancını dile getirdi.





Editör: TE Bilisim