K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile işbirliğinde K. T. Kuaförler Birliği, K. T. Güzellik Uzmanları Birliği ve K. T. Berberler Birliği tarafından üyeleri için güzellik ve saç hizmetleri alanında KTEZO Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda eğitim çalışması düzenlendi.

İlgili meslek alanlarında yeni tekniklerin takip edilmesi ve hizmette kalitenin artırılması amacıyla düzenlenen eğitim çalışmasında konuşma yapan KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, Oda olarak istihdam sağlamak ve mesleklerde kaliteyi artırmak amacıyla yıllardır birçok eğitim çalışması yürüttüklerini ifade etti. Kanber, farklı sektörlerde eğitimlerin devam edeceğini, düzenledikleri bu eğitim çalışmalarıyla becerinin ve işbirliğinin daha da gelişeceğini, ekonomide sürdürülebilirliğin kalitenin artmasıyla sağlanacağını, ayrıca sosyal yönden de topluma fayda sağlanması amacını taşıdıklarını söyledi. Dünyanın hızla değiştiğini, buna bağlı olarak toplumun ihtiyaçlarının da hızla değiştiğini hatırlatan Kanber, gelişmeleri ve yenilikleri yakalamanın, toplumu ileri götürmenin eğitim yoluyla mümkün olabileceğini belirtti. Kanber, Oda yasasının da toplumdaki bu değişimlere cevap verecek niteliğe kavuşması gerektiği için yaklaşık 7 yıldır yürüttükleri çalışmanın sonuca ulaştığını belirtti. Kanber, Oda’nın yeni yasası ile işyerlerinin açılacak bölgeye uygunluğu ve ihtiyaç olup olmadığı yönünde çalışma yürütme; nitelikli elemanların yetişmesi amacıyla eğitim çalışmalarını planlama; denetim faaliyetlerini yürütme konularında sorumluluklarının artarak devam edeceğini kaydetti. KTEZO’nun yeni yasası ile mesleki birliklerin de yasa kapsamına alındığını söyleyen Kanber, böylece Oda ile birlikte daha örgütlü ve daha güçlü hareket edebileceklerini önemle belirtti.

Talim ve Terbiye Müdürü Salih Sarpten, dünyanın hızlı bir değişim içerisinde olduğunu, bugün var olan mesleklerin on yıl öncesinden bilinmediğini, dolayısıyla ileriki on yılda ise bu hızlı değişimde hangi mesleklerin ortaya çıkabileceğinin bilinmediğini, eğitim yoluyla sürekli olarak değişimi ve yenilikleri takip etmenin önemini belirtti. Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nin de böyle bir görevle yola devam ettiğini, sektörlerin ihtiyacına yanıt verecek nitelikli elemanları yetiştirdiğini, Bakanlık olarak kendilerinin de çıraklık eğitimi ve mesleki teknik eğitim programlarına önem vererek çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Fazilet Özdenefe yaptığı konuşmada sivil toplumun ve sivil alanlarda hizmet veren bireylerin yaptığı çalışmaların en az hükümetlerin, yasamanın yürüttüğü yasa çalışmaları kadar büyük önemi olduğunu kaydetti. Özdenefe, eğitim çalışmasında kadınların çoğunlukta olduğunu görmenin büyük keyif verdiğini, çünkü kadın istihdam oranının yüzde 35’te kaldığını, kadın işsizlik oranının erkek işsizlik oranına göre ise iki katı olduğunu, bu nedenle meslekte kendini geliştirme, ilerleme ve meslek edinme adına yapılan eğitimlerin çok önemli olduğunu ve yerel istihdamın artmasını da sağladığı belirtti.

Halkın Partisi Milletvekili Jale Refik Rogers, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın adını ilk kez Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi ile birlikte duyduğunu, meslek dallarında çalışan bireylerin kendilerini sürekli geliştirmesi ve güncel tutması için eğitimin büyük önemi bulunduğunu, dolayısıyla bu tür eğitimlerin diğer meslek dallarında da yaygınlaşarak devam etmesi gerektiğini vurguladı. Rogers, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Yasası’nın kendisinin başkanlığını yürüttüğü İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nden geçtiğini, Cumhuriyet Meclis’i tarafından da oylanarak, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğunu, sonrasında ise yasanın yürürlüğe gireceğini belirtti. Böyle bir yasaya katkı koymakla büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Rogers, “bu yasanın getirdiği en büyük kazanım birliklerin hem kurumsal hem de daha şeffaf bir çalışma imkanı elde edecek olmasıdır” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Sıla Usar İncirli, KTEZO’nun bu ülkede en önemli örgütlerden biri olduğunu, ekonominin omurgasını oluşturan ve emeği ile geçinen esnaf ve zanaatkarların örgütü olduğunu vurguladı. İncirli, emek en yüce değer ise emeği korumanın yolunun gözetilmesi gerektiğini, bunun da iki yolunun bulunduğunu kaydetti. İncirli, bunlardan birincisinin örgütlü mücadele olduğunu ve KTEZO yasası ile meslek kollarını bir araya getirerek, bir çatı altında toplayarak bunu yaptıklarını söyledi. İncirli, emeği korumanın diğer yolunun ise emeğin niteliğini artırmak olduğunu, bunun yolunun da eğitimden geçtiğini söyledi. İncirli, tüm bunları da yaparken her türlü etnik, cinsiyet, köken ayrımcılığına karşı da mücadele edilmesi gerektiğin belirtti.

Konuşmaların ardından KTEZO’nun yeni yasasında yürüttükleri çalışmalardan ötürü İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nden üç kadın milletvekili olan Jale Refik Rogers, Fazilet Özdenefe ve Sıla Usar İncirli’ye plaket takdiminde bulunuldu. Sonrasında ise düzenlenen eğitim çalışmasında güzellik ve saç hizmetleri alanında katılımcılara teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimler alanında uzman olan Biyolog Aya Canova, Phd. Dr. Pelin Balı, Dr. Yulia Yıldız tarafından verildi. Ardından katılımcılara eğitime katılım belgesi takdim edildi.

Editör: TE Bilisim