‘Kan Donör Veri Bankası’ için tarihi işbirliği

“Kan Donör Veri Bankası”nın oluşturulması için Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalandı, protokole Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca imza koydu.

Sağlık Bakanı Dr. Gülle: “Toplumda kan verme alışkanlığını kazandırmak ve bu konuda bir bilinç oluşturulmasını sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirmek için Kuzey Kıbrıs Turkcell’in işbirliğinde kolları sıvadık.”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Karaatmaca: “Sağlık Bakanlığımız, bu alanda özveriyle görev yapan derneklerimiz ve elbette gönüllülerimizle birlikte Kuzey Kıbrıs'ın en güçlü kampanyasını yapmak istiyoruz. İnanıyorum ki bunu hep birlikte başaracağız.”

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Sağlık Bakanlığı, ülkemizde ‘acil kan’ ihtiyacını ortadan kaldıracak tarihi bir adıma birlikte imza attı.
“Kan Donör Veri Bankası”nın oluşturulması için Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalandı, protokole Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca imza koydu.
Sağlık Bakanlığı Kan Donör Veri Bankası için Golden Tulip Otel’de düzenlenen imza törenine Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle’nin yanı sıra Bakanlık Müsteşarı Dr. Ömer Gür, Bakanlık Müdürü Yeşim Kubilay, Özel Kalem Müdürü Süleyman Mert, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Katy Kobat, İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan, Devlet Laboratuvarı Dairesi Müdürü Süleyman Şakar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Aykut Üretici, Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu, Cengiz Topel Hastanesi Başhekimi Gül Öztoprak, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. İnci Taşyürek, Kan Bankası Sorumlusu Ceyhun Bıkmaz katıldı.

Sivil toplumdan yoğun ilgi

“Kan Donör Veri Bankası”nın ilk adımının atıldığı önemli protokole sivil toplum örgütleri de yoğun ilgi gösterdi.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay, Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dr. Öner Özerdem , Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit , Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nükhet Gündüz ve Diyaliz ve Böbrek Hastalıkları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın da imza töreninde yer aldı.


Gülle: Her ay 2 bin ünite kan ihtiyacı var”


Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle, Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde ‘Kan Donör Veri Bankası” oluşturulması amacıyla bir proje geliştirildiğini belirterek, “Toplumda kan verme alışkanlığını kazandırmak ve bu konuda bir bilinç oluşturulmasını sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadık” dedi.
Thalassaemia, Kanser ve Diyaliz hastaları için aylık rutin olarak yaklaşık bin ünite kana ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Gülle, “Bunun yanı sıra kalp ameliyatları, acil veya planlı ameliyatlar ile trafik kazalarında kullanılacak kan ihtiyaçlarını da göz önünde tutarsak, gerçek gereksinimimiz bin 500, 2 bin ünite kanın üzerindedir” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kan ihtiyacı konusunda sürekli ve kalıcı politika ve stratejiler oluşturmak amacıyla elbette ilgili paydaşların da katkısını alarak, bir proje geliştirip, kan bağışı alışkanlığını topluma kazandırmak ve böylelikle Kan Donör Veri Bankası’nın oluşturulması için adım attık.”
“Kan bağışında devamlılık şart” diyen Bakan Gülle, ülkede zaman zaman çeşitli kurum ve kuruluşların da katkısıyla gerçekleştirilen kan bağış kampanyalarının önemli bir katkı olsa da, gereksinimin karşılanması için yeterli olmadığını belirtti.

Gülle proje hakkında da şu bilgileri verdi:
“Sağlık Bakanlığı Kan Donör Veri Bankası’nın oluşturulmasına yönelik, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in katkılarıyla, Sağlık Bakanlığımız, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kan Bankası ve rutin kan ihtiyacı olan Thalassaemia hastalarımızın örgütlü bulunduğu Kıbrıs Türk Thalassaemia Derneği’nin de görüşleri dikkate alınarak proje çalışması başlatılmıştır.
Süratle çalışan ekipler, kısa sürede projeyi olgunlaştırdılar ve bugün, Sağlık Bakanlığı Kan Donör Veri Bankası için protokol imzalama noktasına gelindi.
Projeyle, kana ihtiyaç duyulan her süreçte, tedarik edilmesi hedeflenmektedir. “

Projenin tanıtımı 28 Nisan’da…
“Projeyle, yılın tüm aylarına serpiştirilecek çeşitli kampanyalar ve etkinliklerle, geniş halk kitlelerine ulaşılacaktır” diyen Bakan Gülle, imzalanan protokolün ardından, 28 Nisan 2014 Pazartesi günü “Kan Donörü Veri Bankası” projesinin tanıtımının yapılacağını, bu tanıtım etkinliğine toplumun önde gelen seçkin simalarının da destek vereceğini söyledi.

Karaatmaca: Sosyal sorumluluk projelerimizin en anlamlısı

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, çok yaşamsal bir ihtiyaç için önemli bir sosyal sorumluluk adımı atmaktan dolayı tarifsiz bir heyecan yaşadıklarını söyledi.
'Kan Donör Veri Bankası' için “Kuzey Kıbrıs Turkcell'in imza attığı çok sayıda sosyal sorumluluk projelerinden belki de en anlamlısı” yorumunu yapan Karaatmaca, “Amacımız 'acil kan çağrıları'na teknolojinin ve mobil iletişimin de katkısı ile anlamlı bir çözüm üretmek” şeklinde konuştu.
Karaatmaca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık Bakanlığımız, bu alanda özveriyle görev yapan derneklerimiz ve elbette gönüllülerimizle birlikte Kuzey Kıbrıs'ın en güçlü kampanyasını yapmak istiyoruz. İnanıyorum ki bunu hep birlikte başaracağız.
'Kan Donör Veri Bankası'nın güçlenmesi için Kuzey Kıbrıs Turkcell, tüm teknolojik altyapı, donanım ve insan kaynağını seferber etmiştir.”
Karatmaca, 'Kan Donör Veri Bankası'nın mobil işleyişi ile ilgili şu bilgileri verdi:
- Öncelikle 400 bini aşkın Turkcell kullanıcısını kan bağışına davet edecek, 'Kan Donör Veri Bankası'na katılım için bilgilendirme SMS'i göndereceğiz.
- Gönüllüler, adı soyadı ve kan grubunu yazarak Kuzey Kıbrıs Turkcell hatlarından 2323'e SMS göndererek, 'Kan Donör Veri Bankası'ndaki yerlerini alacaklar.
- Bu başvuruların tümü ‘veri tabanı’olarak kan bankasına aktarılacak.
- Böylece 'acil durumlar' için 'Kan Donör Veri Bankası' ciddi bir yaşam alanı oluşturacak.
Karaatmaca sözlerini, “Umuyorum ki 'Kan Donör Veri Bankası' acil kan ihtiyacı yanısıra sağlık alanında yeni açılımlara da imkan verecek bir adım oluşturur, acil durumlarda ve insanlarımızın yaşama tutunma sürecinde hepimizin yüzünü güldürecek sonuçlar üretir. Bu önemli projede Kuzey Kıbrıs Turkcell'le birlikte olarak bizleri onurlandıran Sağlık Bakanlığımıza, tüm yönetici ve çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum” şeklinde tamamladı.


Kan Donör Veri Bankası nasıl çalışacak?

Gönüllüler tarafından Kuzey Kıbrıs Turkcell hatlarından SMS’ler atılacak, kan vermek için yapılan bu başvuruların tümü ‘veri tabanı’ olarak kan bankasına aktarılacaktır. İhtiyaç durumunda Sağlık Bakanlığı görevlileri tarafından donörlere ulaşılacak, kan alınması sağlanacaktır.

Kan Donör Veri Bankası için nereye nasıl SMS atılacaktır?

Gönüllüler, 28 Nisan 2014 tarihi itibarı ile adını soyadını ve kan grubunu yazarak Kuzey Kıbrıs Turkcell hatlarından 2323'e SMS göndererek, 'Kan Donör Veri Bankası'ndaki yerlerini alacaklar. Bu başvuruların tümü ‘veri tabanı’ olarak kan bankasına aktarılacaktır.

Kan Donör Veri Bankası için atılacak SMS ücretlendirilecek mi?
2323’e gönderilecek tüm SMS’ler ücretsizdir.

 
Editör: TE Bilisim