Yüksek öğretimde reform niteliğinde olan Yüksek Öğretim Değişiklik yasa tasarısıyla ilgili Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova BRT’ye açıklamalarda bulundu.

Bakan Berova, “kamuoyunda yanlış algılar oluştu YÖDAK hükümetin emrine bağlanmıyor aksine özerk bir kurum haline gelmesi için önemli adımlar atıldı” dedi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova  Yüksek Öğretim Değişiklik yasa tasarısıyla ilgili BRT’ye değerlendirmelerde bulundu…

Mevcut Yüksek Öğretim yasasında ihtiyaçlara bağlı olarak bazı değişiklikler yapıldığını aktaran Berova, bu değişikliklerle Yüksek Öğretim Planlama Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun yapısal olarak güçleneceğini söyledi.

Berova, “bu yasa tasarısı tam bir reform yasasıdr. Bu değişiklikler reform niteliğindedir. Ancak kamuoyunda aktarılırken birtakım yanlış algılar ortaya konmuştur. Öyle bir hava yaratıulmıştır ki sanki yödak siyasileştirilecek ve YÖDAK hükümetin emrine bağlanacak gibi bir sav ortay konmuştur ki bu sav kökünden yanlış bir savdır. YÖDAK’ın daha özerk bir kurum haline gelebilmesi adına önemli adımlar atılmıştır. Üyelerimiz tam zamanlı burada görev yapabilecek ve kendilerini denetleme ve akraditasyon konusunda tam bağımsız ve özgür olarak hissedeceklerdir.” dedi.

Yapılan değişiklikle 4 üyeden oluşan YÖDAK’ın üye sayısının 6’ya çıkarıldığını ve söz konusu 6 üyenin tam zamanlı olarak görev yapacağını belirten Berova, üyelerin tüm enerjilerini YÖDAK bünyesi altında harcayacaklarını ve herhangi bir üniversiteyle bağlantıları olmadan daha özerk ve bağımsız bir şekilde görev yapacaklarını vurguladı.

Bakan Berova YÖDAK başkanının yeni tasarıda yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını ancak görevden alma yetkisinin Yüksek Adliye Kurulunda olacağını  kaydetti.

Mevcut yasaya göre YÖDAk için partilerin aday gösterebildiğini ancak bu durumun yeni tasarıda kaldırıldığını aktaran bakan Berova, “YÖDAK’a meclis tarafından atanacak olan üyeler kendilerinin başvurusu yapması sonucu meclis tarafından seçilecekler ve seçildikten sonra da Cumhurbaşkanı tarafından atanacaklar maddeesi yasaya eklendi.YÖDAK’ın siyasallaştırılmdan uzakllaştırılması adına önemli bir adımdır.

Bakan Berova yeni bir kurul oluşturulacağını ve söz konusu kurulun ülkenin geleceğini planlama adına Üniversitelerin bölümlerinde okuyan KKTC vatandaşı öğrencilerin varlığını gözönünde tutarak yeni bir strateji planlayacağını ve ihti,yaç fazlası bölümlerde öğrenci kısıtlamasına gidilebileceğini söyledi.

Üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerle ilgili de yeni yasayla birlikte yeni bir tüzük hazırlanacağını belirten Berova, YÖDAK’la birlikte bakanlığının  tüzük çerçevesinde yeni bir strateji oluşturacağını,  üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerin alım koşullarının belirleneceğini kaydetti.

KKTC’ye yeni yatırım yapmak isteyen üniversitelerle ilgili de yeni tasarıda değişiklikler var. Buna göre  yatırımcılardan yaklaşık on milyon TL’lik bir sermaye aranacak.

Yeni yasa sayesinde artık üniversitelerin mali denetiminin de yapılabileceğini belirten Berova, yeni bölüm yeni fakülte açma izinlerinde de birtakım kısıtlamara gidilebileceğini anlattı.

“Yüksek öğrenimde eğimin politika çaısından  yapılandırması devlete yani hükümete ait olacaktır. Ancak denetlenmesi YÖDAK’ta olacaktır. Yeni tasarımızda bu unsurlar üzerinde bir çatı kurulmuştur.” diyen Berova, YÖDAK’IN yürütme yetkisinin ise bakanlar kuruluna ait olacağını  ve kurumun siyasileştirilmesiyle ilgili herhangi bir unsur içermediğini vurguladı.

Bakan Berova, YÖDAK’a kendi bütçesini kullanabilme olanağının da sağlanacağını ifade ederek yeni bütçe döneminde çalışma yapıp meclise sunacaklarını ve kurumun kendi bütçesini kullanabilmesinin de önünü açacaklarını söyledi.

Bakan Berova, yüksek öğrenimde denetlemeye büyük önem veriyoruz ve bu da  kurumun ne kadar özerk ve bağımsız olmasını istediğimizin bir kanıtdır.” dedi.

Editör: TE Bilisim