Görüşmede konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bu yıl Zeytin Festivali’nin 14’üncüsünü düzenlediklerini ve bu festival sayesinde, zeytin, ağacı ve ürünleri hakkında bilinçlendiklerini belirtti.

Festival kapsamında Karikatürcüler Derneği’yle birlikte düzenledikleri 4. karikatür yarışmasıyla ilgili bilgi veren Güngördü, yarışmaya yaklaşık 60 ülkeden 223 çizerin 450’ye yakın eserle katıldığını kaydetti.

Güngördü, yarışmaya katılan eserlerden oluşan “Uluslararası Zeytin Karikatür Yarışması Albümü”nü ve “Ölümsüz Ağaç Zeytin” adlı kitabı Başbakan Kalyoncu’ya takdim etti.

Nidai Güngördü, izolasyon altındaki ülkelerin sanat ve spor alanlarında açılım yapabileceğine inandıklarını ve bu doğrultuda yapılan çalışmalara destek verdiklerini kaydetti.

“500 BİN ZEYTİN AĞACININ 150 BİNİ GİRNE CİVARINDA”

Festival sayesinde ülke genelinde 500 bin zeytin ağacı olduğunu ve bunların 150 bininin Girne civarında bulunduğunu öğrendiklerini anlatan Güngördü, toplumu da zeytin ağacının bakımı ve ürünlerinin kalitesi hakkında bilinçlendirdiklerini söyledi.

KALYONCU: “KARİKATÜR SINIR TANIMIYOR”

Başbakan Ömer Kalyoncu da, karikatürün sınır tanımayan bir sanat olduğunu ifade ederek, Karikatürcüler Derneği’nin yıllardır yaptığı çalışmaların ve Girne Belediyesi’nin desteğinin uluslararası alanda etkin bir konuma gelinmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Zeytinin ülkenin en önemli ürünlerinden biri olduğunu kaydeden Kalyoncu, zeytinin korunmasında karikatür sanatının da kullanılıyor olmasını “güzel bir gelişme” diye niteledi.

Başbakan Kalyoncu, zeytin ağaçlarının yıllar içinde azaldığını ancak bu tür etkinliklerle toplumsal bilincin arttığını ve yeni ekimlerin tüm hızıyla devam ettiğini vurguladı.

Karikatürün olayların farklı yönlerini ortaya koyan zeka ürünü bir sanat olduğunu ifade eden Kalyoncu, bu konuda imkanları ölçüsünde destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

KAYRA: “DÜNYAYLA İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN KARİKATÜRÜ ARAÇ OLARAK KULLANIYORUZ”

Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra ise, dernek olarak Kıbrıs Türkü’nün dünyayla kopukluğunu fark ederek dünyayla iletişime geçmek için karikatürü bir araç olarak kullandıklarını söyledi.

Derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgi veren Kayra, yıllar içerisinde karikatür yarışmalarının bir marka haline geldiğini ve ülkenin reklamını yapma imkanı bulduklarını belirtti. Kayra, bu tür etkinliklerin arttırılması gerektiğini ifade ederek, karikatür yarışmasının devamı için destek beklediklerini kaydetti.

Kayra’nın ardından Karikatürcüler Derneği üyeleri söz alarak Başbakan Kalyoncu’ya yaşadıkları sıkıntıları ve önerileri iletti.
Editör: TE Bilisim