Su İşleri Dairesi tarafından İskele İlçesine bağlı Kalecik köyünde yapılan saatte 60 m3 su arıtacak kapasitede olan tesis devreye girdi. Bakan Hamit Bakırcı, beraberinde İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Salim Hoşsöz ile birlikte tesisi inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Arıtma tesisi günde 200 tonluk depo ile günde 1200 ton su pompalama kapasitesine sahip.Kurtuluş ve Kalecikte kazılan 2 yeni kuyu ile civardaki mevcut iskaiye kuyusunun sisteme entegre edilmesi ile devreye giren tesiste havalandırmaya tabi tutulan su sisteme pompalanıyor.

Tesisin sisteminde, ön klorlamanın ardından kum filtresinden geçirilen sular, filtre vasıtası ile suda bulunan askıdaki katı maddelerin ve diğer tortuların tutulması ile Aktif karbon filtresine gönderiliyor. Aktif karbon filtre vasıtası ile, suda istenmeyen kötü tat ve kokuların, organik maddelerin ve en önemlisi klor ve klor bileşiklerinin giderilmesinin sağlanmasınının ardından son klorlamadan geçirilip ürün suyu deposuna aktarılıyor. Sistemde son olarak da ürün suyu, depodan ana iletim hatlarından yerleşim birimlerine su veriliyor.
Projenin gerçekleşmesi sırasında kuyular tesis arası ve tesis iletim hatları arası 3500 metre çeşitli çapta boru döşemesi gerçekleştirildi.

Tesiste elde edilen suyun Devlet Laboratuvarında yaptırılan analiz sonuçlarında ,insan sağlığı açısından zararlı herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

İncelemeler sonrası bir açıklama yapan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, tesisin devreye girmesiyle günde yaklaşık 1200 Ton su pompalananabileceğine dikkat çekerek elde edilen suyun İskele bölgesinin su sorununa çok büyük ölçüde çare bulduğunu ifade etti.

Bakırcı ayrıca tesisin devreye girmesiyle, Bafra Deniz suyu arıtım tesisinden sağlanan suların da Büyük konuk ve Mehmetçik belediyelerine takviye amaçlı verildiğini ve bu durumun da bu köylere bir rahatlama sağladığını açıkladı.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da konuşmasında tesisin devreye girmesiyle vatandaşlarının su ihtiyacına çok önemli bir katkı sağlandığını ifade ederek : "İskele halkı adına Sayın Bakan ve ekibine teşekkür ederim" dedi.



 
Editör: TE Bilisim