Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, LTB bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu yönetiminde Lefkoşa Suriçi’nde kurulacak “Kadın Dayanışma Evi”ni bu yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Koordinatörü Mine Atlı da, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun nihaiyi hedefinin, “toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden zarar gören, engellenen veya dezavantaj yaşayan tüm bireylerin ihtiyaçlarını gidermek” olduğunu vurguladı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, LTB bünyesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyeleriyle birlikte LTB’de basın toplantısı düzenledi. LTB Meclis ve komisyon üyelerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında komisyon koordinatörü Mine Atlı, komisyonun vizyon ve amaçlarını açıklandı.

HARMANCI

LTB Başkanı Mehmet Harmancı basın toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, komisyonun çalışmaları ve kuruluşu hakkında bilgi vererek, ülkede toplumsal cinsiyet eşitliğine sadece bu ay değil her zaman önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Harmancı, kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik mücadeleyi devam ettirdiklerini ve ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği olmadığını ancak varmış gibi davranıldığını ifade ederek, adada toplumlararası, cinsiyetler arası ve uluslararası normlara ulaşmak için çalışacaklarını kaydetti.

Mehmet Harmancı, Kadın Dayanışma Evi’nin de 2015 yılı içerisinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, Suriçi’nde kurulacak evin komisyon yönetimine bırakılacağını söyledi.

ATLI

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Koordinatörü Mine Atlı da, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun nihai hedefinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden zarar gören, engellenen veya dezavantaj yaşayan tüm bireylerin ihtiyaçlarını gidermek olduğunu belirterek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin amaçlarını anlattı.

Atlı,şöyle devam etti:
“Amacımız, Lefkoşa’nın cinsiyet eşitliği açısından içinde bulunduğu konumu tespit edip bu bağlamda ihtiyaçlar ve veriler oluşturma; birimin sürdürülebilir bir yapı olmasını sağlamak adına hukuki zemin ve gerekli altyapıyı oluşturmak; toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısı ile LTB’nin altyapısını geliştirmek; aydınlatma, sağlık birimleri ve buna benzer birçok altyapı konularının başta kadınlar olmak üzere tüm bireylerin kamu alanlarına ortak erişimini teşvik edici ve sağlayıcı adımlar atmak”

Mine Atlı, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla kadının ve cinsiyet eşitsizliği neticesiyle sesi duyulmayan tüm bireylerin belediye bünyesinde, karar verme mekanizmalarında ve siyasi arenalarda daha etkin bir rol almasını sağlamak ve bu bağlamda projeler geliştirmeyi de amaçladıklarını ifade etti.

Atlı, amaç ve hedeflerine şöyle devam etti:
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği bakış açısı ile belediyenin mevcut kaynaklarının kullanım şeklini belirlemek. Belediyenin kontrolü altında olan tüm kaynakların toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi doğrultusunda kullanıldığını sağlamak, belediye yapılarında ve altyapısal değişikliklerin yansıra, toplumsal cinsiyet eşitliği biriminin tasarladığı projeleri yürütecek alanlar tespit etmek ve tahsisini sağlamak.

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğin ürünü olan tüm sorunlara yönelik projeler üretip farkındalık yaratmak. Aile içi şiddet, işyerinde cinsel taciz, cinsiyet ayrımcılığı tanıma gibi konularda farkındalık arttırıcı ve eğitici programlar tasarlamak.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hassasiyeti ile toplum güvenliğini sağlamak. Başta sığınma evi olmak üzere, kadın dayanışma ve danışma ve kadınlara yönelik mesleki eğitim ve iş bulma merkezleri gibi sürdürülebilir yapıtlar oluşturarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliğin en acı ürünü olan aile içi şiddet ve sömürüyü önlemek adına gerekli altyapıları oluşturmak.”  
Editör: TE Bilisim