Karaoğlanoğlu Zeyko Bölgesi’nde kaçak olarak inşa edilen katların yıkımı için mahkemeye taşınan ancak Girne Belediyesi’nin “imar planında kat artışı gerçekleşebileceği” gerekçesiyle, ilgili şirketle protokol imzalayarak ertelediği yıkım kararı için verilen süre Temmuz ayına girilmesi ile birlikte dolmuştur. Buna karşın ne toplumla paylaşılan bir imar planı taslağı mevcuttur ne de kaçak katlarla ilgili bir işlem yapılmaktadır. Tam aksine başından itibaren ülke mevzuatını yok sayan bahse konu firma, ÇED raporunda taahhüt ettiklerinin de aksine kıyıları kazmakta, dolgu yapmakta, cumartesi, pazar demeden çalışmaya ve çevreye rahatsızlık vermeye devam etmektedir. İlgili firmanın yasalara aykırı faaliyetleri konusunda Girne Belediyesi’ne, Girne Kaymakamlığı’na, Çevre Dairesi’ne ve diğer ilgili kurumlara defaten şikâyetlerde bulunulmasına karşın bu kurumlar ya yetkisiz olduklarını söylemekte veya konuyu geçiştirmektedirler.

Geçtiğimiz hafta Ombudsman Sn. Emine Dizdarlı’nın kamuoyu ile paylaştığı ve Girne Belediyesi’ni eleştirdiği rapor da dikkate alındığında yaşadığımız kentteki birincil muhatabımız olan Girne Belediye Başkanı Sn. Nidai Güngördü’ye sormak isteriz:

1. Kaçak inşaatlar ve bu bölgedeki kaçak katlarla ilgili vurdumduymaz tavrınızı sürdürmeyi düşünüyor musunuz?

2. Girne-Çatalköy İmar Planı çıkana kadar kent sınırları içerisinde kaçak olarak inşa edilen tüm yapılar için çözüm yönteminiz Zeyko örneğinde olduğu gibi mal sahipleri ile protokol imzalamak mı olacak?

3. Kaçak olarak inşa ettiği yapıları yıkmayıp protokol imzalayarak ertelettiğiniz yıkım kararının hem toplumun adalet duygusunu zedelediğini hem de herkesin Girne’nin kurtuluşu olarak gördüğü imar planına daha başından kuşkuyla yaklaşılmasına sebep olduğunun farkında mısınız?

4. Bahse konu firmanın diğer hukuksuz faaliyetleri ile ilgili bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Yoksa firma sahibinin daha önce basına yansıyan açıklamalarında ifade ettiği gibi “durumu biliyorsunuz” ve idare etmeye devam mı edeceksiniz?

5. Basına yansıdığı şekliyle Temmuza kadar verdiğiniz süre dolduğuna ve imar planı da henüz çıkmadığına göre yıkımla ilgili girişimlerinizi şimdi başka bir tarihe mi erteleyeceksiniz? Girne İnisiyatifi olarak konuyu takip etmeye devam edeceğimizi bildirir, saygılarımızı sunarız.

Girne İnisiyatifi adına

Birol Karaman

Editör: TE Bilisim