Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) 51/1995 sayılı “Belediyeler Yasası” ve Fasıl 50 “Reklamların Teşhiri (Denetim) Yasası” uyarınca, izinsiz olan ve görsel kirliliğe yol açan reklam levhalarını kaldırmaya başladı. Bu kapsamda cadde ve sokaklarda bulunan elektirik direkleri üzerinindeki levhalar, seyyar yönelendirme levhaları ve park yapılmaz uyarıcıları LTB ekipleri tarafından kaldırılıyor.
Yapılan çalışma ile Lefkoşa sınırları içerisinde açık alanlarda ilan ve reklam araçlarının yol açtığı görsel kirlilik, güvenlik ve bilgilendirme sorunlarının ortadan kaldırılması; etkin bir iletişim aracı olan ilan ve reklâm araçlarının kent bütününde, kentin görselliği ve estetiğine katkı sağlamak üzere kullanımının düzenlenmesi amaçlandı.

Yasa kapsamında hareket edilecek
LTB konu ile ilgili olarak geçtiğimiz ay bir açıklama yaparak, belediye sınırları dahilinde, özel mülk içerisine reklam levhası asmak isteyen, özel ve/veya tüzel kişiler, bildiri dağıtmak isteyen işyeri sahipleri ve LTB’ye ait alanlarda, reklam, afiş, pankart vb. şeyleri teşhir etmek isteyen işyeri sahiplerine, LTB Reklam Şubesi’ne müracaat ederek izin işlemlerini tamamlamaları konusunda çağrıda bulunmuştu. Yapılan çağrı sonrasında LTB ekiplerinin konu ile ilgili yaptığı çalışmalar neticesinde yasaya uygun olmayan izinsiz ve görsel kirliliğe yol açan reklam levhaları ve tabelaları kaldırılmaya başlandı. Ayrıca LTB, kentin bütünlüğünü bozmayacak yeni yönlendirme reklam panolarını da şehrin çeşitli noktalarına yerleştirmeye başladı. LTB’nin ilan reklam panolarına, ilan vermek isteyenler LTB Reklam Şubesi’ne başvuruda bulunabilirler.

 
Editör: TE Bilisim