KIB-TEK’TEN TOPARLANIYORUZ HAREKETİ’NE: “ İSTIHDAM YÖNTEMI SÖZLÜ SINAV, ISTIHDAM SAYISI 75, SINAV BELGESI YOK!”

Toparlanıyoruz Hareketi, 2014 yılının son aylarında Kıb-Tek’in yaptığı istihdamların hukuka veya usule aykırı olduğu yönündeki kaygılardan hareketle Kıb-Tek’e bu konuda bilgi edinme başvurusu yapmıştı. Bu başvuruda yapılan istihdamlarla ilgili olarak; istihdam edilen kişi sayısı; bu kişilerin hangi statülerde istihdam edildikleri, istihdam yapılabilmesi için bir münhal açılıp açılmadığı, alımlar sırasında sınav yapılıp yapılmadığı sorulmuş ve ayrıca sınavda sorulan soruları ile sınava katılanların aldıkları dereceleri gösteren belgeler talep edilmişti.

Hareket tarafından yapılan bilgi edinme başvurusuna, 22 Ocak 2015 tarihinde yazılı olarak cevap verilmiştir. Kıb-Tek tarafından sorulara verilen cevaplar, Kıb-Tek yönetiminin, istihdam yaparken hesap verilebilirlik ilkesini gözetmediğini düşündürmektedir. Kurum tarafından yapılan İstihdamlarda yazılı sınav yerine, mülakat yapılmasının tercih edildiği, sınavda sorulan soruları ve katılanların aldıkları dereceleri gösteren her hangi bir belge sunulamadığı dikkat çekmektedir.

Kıb-Tek’in yasalar tahtında düzenlenmiş bir personel rejimi yoktur. Kurum halen daha 1950’li yıllardan kalma yasalar ve 1975 yılından kalma kararlar ile yönetilmektedir. Bu mevzuatlar içerisinde istihdam konusunda bir düzenleme yoktur. İstihdam yapma koşulları ile ilgili bu belirsizlik, KIB-TEK yönetiminin, şeffaflık, fırsat eşitliği ve hesap verilebilirlik ilkelerine uymaya gerek olmaksızın istihdam yapabilmesine neden olmaktadır. Ancak kanaatimizce, kamu istihdamlarının, siyasi çıkar elde etmek amacıyla kullanılmasının bir siyaset yapma biçimi olarak görüldüğü ülkemizde, Kıb-tek yönetiminin şeffaflık, fırsat eşitliği ve hesap verilebilirlik ilkeleri üzerine geliştireceği bir istihdam yöntemi belirlenmelidir.

Hareket tarafından yapılan açıklamada; kamu imkanlarının siyasi çıkarlar için kullanımı konusuna da dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Ülkemizde, zümrecilik, adam kayırmacılık ve fırsat eşitsizliği üzerine bir siyaset yapma biçimi geliştirilmiştir. Siyaset yapanların, kamu imkanlarını şahsi-partisel çıkarları uğruna kullanmaları siyasetteki kirlenmenin bozulmanın önde gelen sebebidir. Uzun yıllardan beri süregelen bu siyaset biçiminin sonuçları ve ülkemizin geldiği nokta ortadadır. Bu gidişin sona ermesi, gerek siyaset alanında gerekse toplumsal alanda her bireyin temiz toplum, temiz siyaset ilkesine uygun hareket etmesi ile mümkündür. Bu nedenle, her kurum ve her yetkili, karar ve uygulamalarında şeffaf, hukuka uygun ve hesap verilebilir olmak zorundadır. Toparlanıyoruz Hareketi olarak, bu ilkelere uygun olmayan her türlü uygulamanın sorgulayıcısı ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
 

Editör: TE Bilisim