Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, KKTC Yönetimi’nin dini veya kültürel kökenine bakmaksızın kuzeydeki kültürel ve dini varlıkları çalışırken, Güney Kıbrıs’taki’deki İslam eserlerine saldırı düzenlenmesinin kaygı verici ve düşündürücü olduğunu söyledi.

Osman Ertuğ, Güney Kıbrıs’taki Denya Camii’ne düzenlenen saldırıyla ilgili bugün yazılı açıklama yaptı. Ertuğ açıklamasında, söz konusu saldırılar nereden gelirse gelsin Kıbrıs’taki Müslüman Türk varlığına karşı yapılan saldırılar niteliğinde olup, halk tarafından infialle karşılandığına işaret ederek, “Bunların son örneği olan Denya Camisi’nin duvarlarının yıkılması olayını bu çerçevede değerlendirir, şiddetle kınarız” dedi.

Ertuğ, kültürel eserlerin korunup, restore edilmesi çabalarının bir parçası olarak, yıllardır gündemlerinde bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonunda 4. etap çalışmalarını başlattıklarını söyledi. Osman Ertuğ, restorasyonun ana bölümünü oluşturan büyük kilisenin restorasyonunun finansmanını KKTC olarak deruhte ettiklerini belirterek, çalışmaların Yunanistan’daki Patras Üniversitesi’nin hazırladığı proje çerçevesinde sürdürüldüğünü kaydetti.

Osman Ertuğ, şöyle devam etti:

“Biz, elimizdeki imkanları seferber ederek ve dini veya kültürel kökenine bakmaksızın Kuzey’deki kültürel ve dini varlıkları koruyarak gelecek nesillere özelliklerine yakışır bir şekilde devretmeye uğraşırken, Güney’deki İslam eserlerine karşı saldırılar düzenlenmesi kaygı verici olduğu kadar düşündürücüdür. Söz konusu saldırılar nereden gelirse gelsin Kıbrıs’taki Müslüman Türk varlığına karşı yapılan saldırılar niteliğinde olup, halkımız tarafından infialle karşılanmaktadır. Bunların son örneği olan Denya Camisi’nin duvarlarının yıkılması olayını bu çerçevede değerlendirir, şiddetle kınarız”

Bu tür saldırıların, özellikle Rum Ortodoks Kilisesi’nin yaratmış olduğu Türk düşmanlığı ortamının kaçınılmaz sonuçları olduğunu kaydeden Ertuğ, “Daha geçtiğimiz günlerde, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu’nun, restorasyona çalıştığımız Apostolos Andreas Manastırı’yla ilgili olarak yaptığı ‘Türkler tarafından tamir edileceğine yıkılmasını tercih ederim’ şeklindeki çağ dışı açıklaması bunun en çarpıcı örneğidir” dedi.

Ertuğ, Kıbrıs Rum yetkililerinin bu olayların faillerini en kısa zamanda bulup, gerekli yasal işlemleri yapmalarını beklediklerini söyledi.

Osman Ertuğ, konuyla ilgili uluslararası örgütlerin ve özellikle Avrupa Birliği’nin ilgili kuruluşlarının bu tür olaylar karşısında sessiz ve hareketsiz kalmamalarını temenni ettiklerini belirtti.
Editör: TE Bilisim