KKTC ile Türkiye arasında imzalanan işbirliği protokolü hakkında görüş alış verişinde bulunmak amacıyla ziyaretler başlatan Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) heyeti,  Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’yi ziyaret etti.

İŞAD Başkanı Metin Şadi, iki ülke arasında imzalanan ekonomik paketin sonuna kadar arkasında olduklarını vurgulayarak, “inanmak ve paketin içeriğini halka anlatmak önemlidir” dedi.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, KKTC’de haksızlık ve adaletsizliğin hakim olduğunu, mevcut rejimin normal bir rejim olmadığını belirterek, “Burada bir statüko var. Torpili ve partizanlığı olan, yalakalık ve yağcılık yapan yaşar” ifadelerini kullandı.

KKTC’deki ekonomik koşullardan dolayı ayakta durabilen işadamlarını “dünyanın en iyi işadamları” diye niteleyen Çakıcı, halkın büyük bölümünün alım gücünün düştüğünü de anlattı. Çakıcı, “Belki küçük bir zümre ihya olmakta ama halkın çoğunluğu ezilmekte, orta direk gittikçe yok olmaktadır” dedi.

Yerli işadamlarının çok zor koşullarda çalıştığını belirten Çakıcı, “Kaçak işadamları var, haksız rekabet var, tekeller var, tröstler var. Özelleştirme adı altında monopolleşme var” diye konuştu.

Rekabet kurulunun doğru dürüst çalışmadığını, bunun yanında ülkede yatırım yapmak isteyen Türkiyeli işadamlarına tanınan hakların yerli işletmecilere tanınmadığını kaydeden Çakıcı, “TDP olarak duruşumuz çok nettir: Görevimiz bu tekelleri, tröstleri, monopolleşmeyi ortadan kaldırmak; ayrıca yerli işadamını Türkiyeli işadamlarına verilen haklar konumuna taşımak olacak” dedi.

KKTC ile TC arasında imzalanan 3 yıllık ekonomik işbirliği protokolüne atıfta bulunurken de, “Yanlışlar daha çok yerli çalışan ve yerli işadamı ile ilgilidir” diyen Çakıcı, KKTC’yi ilgilendiren bir protokolde yerli işadamlarının ve çalışanların dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Çakıcı, “Ekonomik program Ankara’da hazırlandı. Kimsenin doğru dürüst haberi olmadan, son hali hiç tartışılmadan önümüze bir paket geldi” dedi.

Ülkedeki rejimin değişmesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, “Yeni bir Kıbrıs’a uyanmanın yolu halk iradesinden geçer. Tabii ki Seçim ve Halk Oylaması yasasını değiştirerek yapmalıyız, ama görüyorum ki Ulusal Birlik Partisi buna yanaşmıyor” dedi.

UBP’nin kurultay sürecinin 3 aydan beri devam ettiğini, buna bağlı olarak meclisin toplanamadığını kaydeden Çakıcı, “Koltuk kavgasıyla ülkeyi kaosa sürüklediler” diye konuştu.

TDP’nin tek başına iktidara hazırlandığını da söyleyen Çakıcı, “Yeni bir düzen kurma kararlılığımız var” dedi. Çakıcı, hükümete gelmeleriyle geçmiş tüm yolsuzluk olayları hakkında sorgulama başlatacaklarını da ekledi.

Editör: TE Bilisim