İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kıbrıs'ta sağlanacak siyasi istikrarın, hem adayı ekonomik yönden olumlu etkileyeceğini hem de stratejik konumuyla Ada'nın, Doğu Akdeniz ülkeleri arasındaki iş birliğinin artırılmasında katalizör işlevi görmesini sağlayacağını bildirdi.

İş Bankası’nın Kıbrıs'ta faaliyete başlamasının 60'ıncı yıl dönümü dolayısıyla Girne'deki Bellapais Manastırı'nda gerçekleştirilen resepsiyona İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile davetliler katıldı.

Adnan Bali burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ın, toplam 1 trilyon 800 milyon doları aşan milli gelirleri ve 200 milyonun üzerindeki nüfuslarıyla önemli bir potansiyel barındıran Doğu Akdeniz havzasındaki ülkelerin ticaret ve enerji koridoru üzerinde bulunduğunu belirterek, Ada'nın bu açıdan eşsiz bir lojistik ve stratejik konuma sahip olduğunu vurguladı.

Yatırımcılar ve bireyler açısından ekonomik gelişimin en önemli şartlarından birinin, geleceğe dönük belirsizliklerin mümkün olan en düşük seviyede tutulması olduğuna işaret eden Bali, "Kıbrıs'ta sağlanacak siyasi istikrar, Ada'yı sadece ekonomik yönden olumlu etkilemeyecek, aynı zamanda stratejik konumuyla Doğu Akdeniz ülkeleri arasındaki iş birliğinin artırılmasında da bir katalizör işlevi görebilecek" diye konuştu.

Bali, Kuzey Kıbrıs'ın, dünyayla entegre olabileceği koşullar oluştuğunda, Doğu Akdeniz'in en cazip ekonomi merkezlerinden biri haline geleceğini belirterek, mevcut koşullara rağmen güçlü bir ekonomik performans gösteren Kuzey Kıbrıs'ın, 8 milyar lirayı aşan ekonomik büyüklüğe ve kişi başı milli gelirde 15 bin dolar civarında bir seviyeye ulaştığını kaydetti.

İş Bankası'nın Kıbrıs'ta en yaygın şube ağına sahip bankalardan biri olduğunu belirten Bali, Kıbrıs'ta açılan ilk şubenin 100 bin sterlin sermayeyle İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki zorlu dönemde açıldığını dile getirdi.

"KKTC'DE ŞUBE SAYIMIZI 16'YA ÇIKARDIK"

Kuzey Kıbrıs'ta attıkları adımın, bankanın yurt dışı faaliyetlerinin önemli merhalelerinden birini oluşturduğunu vurgulayan Adnan Bali, şöyle devam etti:

"İş Bankası, özel ve kamu dahil Kıbrıs'ta ilk şube açan Türk bankası olarak, bugün en yaygın şube ağına sahip bankalardan biri. Lefkoşa Şubesi'nin açılışından sonra, uzun yıllar Kıbrıs'ta şubesi bulunan tek Türk bankası olarak, ekonomik açıdan o dönemde çok ihtiyaç duyulan ve hayati sayılan yatırım kredisi, döviz havalesi gibi işlemlerle Kıbrıs halkının ve girişimcisinin hep yanındaolduk. Ticaretin ve ekonominin gelişmesine katkı sunduk. Kıbrıs halkının bu hizmete ve bize gösterdiği teveccühün bir sonucu olarak burada uzun yıllardır başarıyla faaliyet gösteriyoruz. Varlığımızı her geçen gün büyüttüğümüz Kıbrıs'ta, son olarak 2014 yılında faaliyete geçen Arasta - Lefkoşa Şubesi ile toplam şube sayımızı 16'ya çıkardık. Bugün geldiğimiz noktada yaygın şube ağımız, 177 çalışanımız ve 66 bankamatiğimiz ile Kuzey Kıbrıslılara hizmet sunmaktan mutluluk duyuyoruz."

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ÇALIŞMALARI

Adnan Bali, bankacılık ve finans alanındaki faaliyetlerle Kıbrıs ekonomisine güç kattıkları gibi, kurumsal sosyal sorumluluğu da ekonomik misyonlarını tamamlayan, toplumsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunan çok değerli temel bir araç olarak gördüklerini belirterek, bu yaklaşımları çerçevesinde milyonlarca çocuğun kitaplarla buluşmasını sağladıklarını vurguladı.

"Karneni Göster Kitabını Al" Kampanyası ile Kıbrıslı çocukların da karne sevincine ortak olduklarını ifade eden Bali, 2013 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu'nun ana sponsorluğu kapsamında okulların yarısından fazlasına satranç sınıfı açtıklarını, önümüzdeki yıl bütün okullarda satranç sınıflarının olacağını söyledi.

Orman Projesi'nin devamı niteliğinde Kuzey Kıbrıs Orman Dairesi ve TEMA Vakfı iş birliğinde 2013 yılı sonunda 20 hektarlık alana 35 binin üzerinde fidan diktiklerini hatırlatan Bali, yüzde 90 başarı oranı ile büyüyen ormanın bakımına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim