Kuzey Kıbrıs’a 24 yıl önce gelen ve evlenip iki çocuk sahibi olan 55 yaşındaki Recep Tatlıdil, bayram üzeri burada doğup büyüyen 11 yaşındaki kızı ile birlikte yaka paça ülkeden ihraç edildi. Yasal mevzuata göre 60 gün vize borcu bulunan ve kaçak durumda olan Tatlıdil, önceki gece kızı ile birlikte gemiye bindirildi ve yanına eşyalarını almaya dahi fırsatı olmadan ülkeden gönderildi. Yıllar önce abisi Mehmet Tatlıdil ile KKTC’ye gelen Recep Tatlıdil’in vize borcunu ödemesine fırsat verilmeden ülkeden ihraç edilmesine tepki gösteren Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası Başkanı Mustafa Baturalp Star Kıbrıs’a yaşananları anlattı. Baturalp, Recep Tatlıdil’in polis eşliğinde evine gittiğini, yanına 11 yaşındaki kızını aldığını, evini kilitlediğini ve yine polis eşliğinde Girne Limanı’na götürülerek yaka paça ülkeden atıldığını söyledi. Baturalp, “Tüm bakanları, tüm yetkilileri, böyle yöneticilere oy verdiğim için kendime kızıyorum.

Türkiyeli insanları bu duruma düşürenleri kınıyorum. Türkiye Büyükelçiliği kendi vatandaşına sahip çıkmıyor. Madem yasa vize borcunu ödeyince kalmayı öngörüyor, neden yasal olmayan bir uygulama yapıldı. Lanet olsun böyle bir yasaya ve lanet olsun böyle siyasilere” ifadelerini kullandı. Recep Tatlıdil’in abisi Mehmet Tatlıdil ise yıllar önce kardeşi ile KKTC’ye geldiklerini, burada bir yaşam kurduklarını belirterek, “Kardeşimin geri gelmesini istiyorum” dedi. Tatlıdil, “Kardeşim hırsızlık mı yaptı? Katil mi? Ne yaptı ki ona bu şekilde davrandılar. Yıllardır bu ülkede namusu ile çalışıp iki çocuğuna bakıyordu. Tek derdi eve ekmek parası götürmekti” şeklinde konuştu.

BABA İLE KIZI YAKA PAÇA ÜLKEDEN ATILDI

Kaçak olduğu gerekçesi ile 55 yaşındaki iki çocuk babası Recep Tatlıdil, 11 yaşındaki kızı ile birlikte gemiye bindirilip ülkeden atıldı. Olaya tepki gösteren ve Recep Tatlıdil’in 1990 yılında KKTC’ye geldiğini ve evlenip 2 çocuk sahibi olduğunu söyleyen Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası Başkanı Mustafa Baturalp, “Recep Tatlıdil, kendi halinde inşaat işçiliği, hamallık, bahçe temizliği yaparak yaşamını kazanıyordu. Şuanda biri 16 diğeri 11 yaşında iki çocuk babası Recep’in eşi 9 yıl önce çocuklarını da bırakarak ülkeden gitti. Recep o zamanlar 2 yaşında olan kızı ve 8 yaşında olan oğluna baktı ve büyüttü. Hem çocukların analık hem de babalık yapan Recep ve 11 yaşındaki kızı önceki gün yaka para ülkeden atıldı” şeklinde konuştu.

AMAÇLARI KAYIT ALTINA ALMAK DEĞİL, ÜLKEDEN ATMAKTI

Baturalp, 1990 yılında ülkeye gelen Recep Tatlıdil’in serbest çalıştığını, o zamanlar ülkede çalışma izni koşulu aramadığını, 2004 yılında CTP iktidarı döneminde çıkarılan muhaceret yasası nedeni ile kaçak duruma düştüğünü ifade etti. Baturalp sözlerini şöyle sürdürdü: “2004 yılında çıkarılan muhaceret yasası ile burada yaşayan Türkiyeli işçilerin kayıt altına alınmasının hedeflendiği açıklandı. Ancak bu yasa bana göre Türkiyeli insanları ülkeden atmak için hazırlandı. Yasa çıkınca geriye dönük uygulama yapıldı. Ve çalışma izni olmayanlar kaçak sayıldı, yüzlerce kişi gemilere konularak ülkeden atıldı. Amaçlarına ulaştılar. Bugün ülkede Türkiyeli nüfusu oldukça azaldı.”

YASAL İŞKENCE; BEŞ GÜNDE BİR GİT GEL

“Yasa çıktıktan sonra kaçak duruma düşen Recep Tatlıdil 2011 yılında çıkarılan muhaceret affından yaralandı. Aftan yararlanan Tatlıdil, tekrar kaçak duruma düşmemek için 3 yıl boyunca her ay Girne Limanı’ndan giriş çıkış yaptı. Önceleri bir aylık vize alan Tatlıdil’e aylarca sadece 5 günlük vize verildi. Recep Tatlıdil, bilet parası bulamadığı için kısa aralıklarla giriş çıkış yapamadı ve tekrar kaçak duruma düştü.”

ELİNDEN TUTTUM AMA OLMADI

Baturalp, 8 ay kaçak duruma düşen Recep Tatlıdilin, biriken vize borcunu ödediğini ve bir arkadaşının işyerinde çalışır gözükmesi için çalışma izni çıkarttığını anlattı. Baturalp, çalışma izni yatırımlarını Recep Tatlıdil’in yaptığını ancak son dönemlerde çalıştığı yerlerden para alamadığı için yatırımlarını yapamadığını ve çalışma izninin işvereni gibi gözüken şahıs tarafından kendisine haber verilmeden iptal edildiğini söyledi. Recep Tatlıdil’in son olarak 60 gün kaçak durumda olduğunu ve 4 bin TL civarında vize borcu biriktiğini ifade eden Baturalp şunları söyledi.

YAŞANANLAR KİMSENİN DEĞİL BENİM VİCDANIMI SIZLATTI

“Lapta’da yaşlı bir kadının evinde kiracı olarak kalan Recep Tatlıdil, ev sahibinin evini yaptı ve 4 bin TL alacağı birikti. Ancak ev sahibi bu parayı kendisine vermedi ve aralarında tartışma yaşandı. Ev sahibi, onu ülkeden attıracağı yönünde sözler söyledi. Tatlıdil’in 60 gün kaçak duruma düşmesi onu bu ülkeden attırmak isteyenler için fırsat oldu. Muhaceret polisi Recep’in çalıştığı yere giderek kaçak olduğunu, ihraç edileceğini söyledi. Recep Tatlıdil polis eşliğinde evine gitti, yanına 11 yaşındaki kızını aldı, evini kilitledi ve yine polis eşliğinde Girne Limanı’na götürülerek yaka paça ülkeden atıldı. Tatlıdil’in 16 yaşındaki oğlu ise burada kaldı. Pasaportunda çalışma izinli gözüken, kaçak durumda olduğunu dahi bilmeyen ve 24 yıl önce buraya bir hayat kurmaya gelen iki çocuk babası bir insanın apar topar tutuklanarak ülkeden kızı ile birlikte atılması, benim vicdanımı sızlattı.”

BİR FIRSAT VERMEDİLER

Recep Tatlıdil’in geri gelmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini kaydeden Baturalp, “Yasada kaçak durumda olanlara günlük 70 TL para cezası uygulanıyor. Biriken vize borcunun ödenmesi için fırsat veriliyor. Biz onun birikmiş olan borcunu ödeyecektik. Neden bu imkânı ona sağlamadılar” şeklinde konuştu.

İNSANLIK AYIBI

Baturalp, yaşanan olayın trajik olduğunu, tek amacı çalışıp çocuklarına bakmak olan bir insanın bu şekilde muamele görmesi, burada doğup büyüyen ve okula başlayan küçük bir kızın limanda gözyaşlarına boğulmasının insanlık ayıbı olduğunu söyledi.

TÜM BAKANLARA SESLENİYORUM

Baturalp, “ Türkiyeli insanları bu duruma düşürenleri kınıyorum. Türkiye Büyükelçiliği kendi vatandaşına sahip çıkmıyor. Madem yasa vize borcunu ödeyince kalmayı öngörüyor, neden yasal olmayan bir uygulama yapıldı.”

TATLIDİL, “ONA BİR HAYATI ÇOK GÖRDÜLER”

Recep Tatlıdil’in abisi Mehmet Tatlıdil ise yıllar önce kardeşi ile KKTC’ye geldiklerini, burada bir yaşam kurduklarını belirterek, “Kardeşimin geri gelmesini istiyorum” dedi. Tatlıdil, “Kardeşim hırsızlık mı yaptı. Katil mi? Yıllardır bu ülkede namusu ile çalışıp iki çocuğuna bakıyordu. Tek derdi eve ekmek parası götürmekti. Burada bir yaşama tutunmak için sesini çıkarmadı ve belki de binlerce liralık yaptığı işlerin parasını alamadı. Ona burada çocukları ile birlikte bir hayatı çok gördüler” ifadelerini kullandı.

Suna ERDEN - STAR KIBRIS 
Editör: TE Bilisim