Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa’da ilk tören Atatürk Anıtı’nda düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul,39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bakanlar, bazı milletvekilleri ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.

Tören, çelenklerin protokol sırasına göre anıta konulmasıyla başladı. Saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla sona erdi.

EROĞLU: “YOKTAN VAR ETTİNİZ…”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Atatürk,

Yüce Türk Ulusu’nu esir etmeye çalışanlara karşı verilen Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından askeri zaferin Türkiye Cumhuriyeti ile sonuçlandığı mutlu günün yıldönümünde huzurlarınızdayız.

Eşsiz askeri dehanız yanında, örnek devlet adamı kişiliğinizle yoktan var ettiğiniz, attığınız sağlam temeller üzerinde istikrarla yükselen Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşunun 91’inci yılında sadece bölgesinde değil dünyada da takdir edilen bir devlet olmuştur.

Dünyadan izole edilmeye çalışılan Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olan, maddi ve manevi desteğini hiçbir zaman esirgemeyen en büyük eseriniz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümünde aziz hatıranız önünde bir kez daha minnet, şükran ve saygı ile eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

AKÇA: “ÇAĞDAŞ UYGARLIK HEDEFİ DOĞRULTUSUNDA AZİMLE İLERLİYORUZ”

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, şu ifadelere yer verdi:

“Aziz Atam,

Bize emanet ettiğin en yüce eserin olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.
Kıbrıslı Türk halkı ile birlik ve beraberlik içinde, ilkelerin ışığında Cumhuriyetimizin demokratik kazanımlarını da gözeterek çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda azimle ilerliyoruz.

Bu anlamlı günde, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle dayanışma ve gönül birliği içinde aziz hatıranı bir kez daha minnetle anıyor, manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz.”

ŞAVAŞ: “CUMHURİYET YENİDEN DİRİLİŞİN SEMBOLÜ”

KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Ebedi ve eşsiz Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk,
Bugün gururla dalgalanan şanlı bayrağımızın gölgesinde bağımsız, özgür, mutlu ve insanlık onuruna yaraşır şekilde yaşamamızı sağlayan Cumhuriyetimizin 91’inci yıldönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde büyük bir gurur ve coşkuyla huzurundayız.

Türk Milleti, dünyanın en güçlü devletleri karşısında, önderliğinizde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. Cumhuriyetin ilanı hedefine ulaşan ve çok zor şartlar altında sürdürülen bu milli mücadele sonucunda, dünyanın önünde saygıyla eğildiği çağdaş bir Türk devleti yaratılmıştır. Cumhuriyet, yüce milletimizin yeniden dirilişinin sembolü olmuştur.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, sarsılmaz disiplin, üstün bir fizik ve yüksek moral gücüne sahip birlikleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde istikrarın, huzurun ve barışın teminatı olarak her an görevinin başındadır. Milletimizin karakter ve adetlerine en uygun idare şekli olan Cumhuriyeti, şimdiye kadar olduğu gibi gelecekte de koruma azmi ve kararlılığındadır.

Aziz Atam;

İlke ve inkılaplarının yılmaz bekçileri olarak; kurduğunuz Cumhuriyetin erdemine ve temel değerlerine yürekten inanmış olmanın bilinciyle, başta siz ve silah arkadaşlarınız olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşuna emek vererek ebediyete intikal etmiş aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.” 
Editör: TE Bilisim