“İLK ANKRAJ BLOĞU TABANA YERLEŞTİRİLDİ”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı,Türkiye’den KKTC’ye Su teminiprojesinin büyük bir hızla devam ettiğini ve açık deniz boru hattının yerleştirilmesini sağlayacak ankraj bloklarının deniz tabanına döşenmeye başladığını açıkladı.
Bakırcı,Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fırat Alakuş’u ziyaret ederken, Teşkilat bünyesinde faaliyet gösteren Radyo Vatan’da Gazeteci Levent Özadam’ın sunduğu “Serbest Kürsü” programında soruları yanıtladı.
Özellikle çevre konusunda bugüne kadar planlı adımlar atılmadığından bugün ülke olarak birikmiş bir çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Bakırcı, bu durumun kendilerini yıldırmadığını, önemli olanın bir yerden başlamak olduğunu belirtti.

CMC konusunda soruları yanıtlayan Bakırcı, söz konusu alanın geçmiş dönemde Portisbi firmasına verilmesinin ardından sadece bir çevre düzenlemesi yapıldığını, şirket tarafından bunun haricinde ciddi bir adım atılmadığını söyledi. Şirketin anlaşma kapsamında rehabilite taahüdü verdiğini ancak bu yönde bir çalışma yapılmadığının görüldüğünü belirten Bakan Bakırcı, bölgede yerelatında yapılacak etüdlerin doğaya ne ölçüde karışıp karışmayacağı ile ilgili çalışmaları devam ettirdiklerini ve firmayla görüşme halinde olduklarını ifade etti.
Bakanlık süresi boyunca çevre ile ilgili belediyelerden, devlet kurumlarına bugüne kadar yazılmamış cezaları yazdıklarını hatırlatan Bakırcı: “Yasalar bize neyi yapmamızı öngörüyorsa, onu uyguluyoruz” dedi.
“Ülkede doğru birşeyler olacaksa bunun Avrupa Birliği ya da başkalarına şirin görünmek için değil, insanımızın yararına olması için olması gerekir” düşüncesinde olduklarını ifade eden Bakırcı, bugün kendilerine bırakılan çevre ile ile ilgili mirası geleceğe çok daha iyi bırakmanın görevleri olduğunu vurguladı.

“MÜŞAVİRLERİ GÖREVE ÇAĞIRDIK”
Bakan Bakırcı, Bakanlığına bağlı dairelerde geçmiş dönemde görev yapan Müşavirleri çağırarak bir toplantı gerçekleştirdiğini ve bu toplantı sonunda da müşavirlerin görev için hazır olduğunu görmenin kendisini çok memnun ettiğini söyledi.
Bakırcı şunları söyledi: “Bu arkadaşlarımız sonuçta görevde oldukları dönemde büyük sorumluluklar aldılar. Belirli bir tecrübeleri, hatalardan çıkarttıkları dersler var.Bu insanlardan yararlanmamak devletimiz adına büyük bir hata olur.Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra bu arkadaşları en kısa sürede göreve çağıracağız”

“PROJEDE BAKANLIK OLARAK SÖZ SAHİBİYİZ”
Türkiye’den KKTC’ye su temin projesinde geçmiş hükümetin bu konuda bir talebi olmaması nedeniyle deyim yerindeyse geçtiğimiz dönemlerde, KKTC tarafının konunun içerisinde olmadığını vurgulayan Bakırcı, kendilerinin döneminde Devlet Su İşleri ile iyi ilişkiler içerisinde, projenin Kıbrıs ayağında söz sahibi olduklarını ve bütün çalışmaların kendilerinin bilgi ve onayı ile gerçekleştiğini söyledi.
Projede açık deniz boru hattının yerleştirilmesini sağlayacak 'ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları'nın denize döşenmeye başlandığını ifade eden Bakırcı, bu kapsamda ilk bloğun tabana yerleştirildiğini belirtti.
Barajların inşatının bittiğini anımsatan Bakırcı, Kıbrıs ın kara hattında ise boruların düşenmesi için Hamitköy’ünilkihaleye çıkılan hat olduğunu belirtti ve döşemelerin şu anda Gönyeli’den devam ettiğini söyledi.
Su geldiğinde Lefkoşa’nın ilk suyu alacak yer olduğunu söyleyen Bakırcı,bunu sırasıyla diğer bölgelerin izleyeceğini açıkladı.
Suyun kullanımı ile ilgili düzenleyecekleri çalıştay öncesi dünya su gününde komite raporlarının açıklandığını hatırlatan Bakırcı, Tarım Bakanlığı ile de koordineli şekilde yürüttükleri çalışmalarda suyun kullanımı için en doğru yöntemleri ortaya koyacaklarını söyledi.
Bakan Bakırcı,KKTC’nin 20 Temmuz’da yüksek kalitede bir suya kavuşacağını belirterek çalışmalarla sürekli olarak Türkiye ile istişarelerin devam ettiğini belirtti.

 
Editör: TE Bilisim