Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi, 21 Ekim 2012’de gerçekleştirilen ve mahkeme süreci nedeniyle kamuoyundaki sıcak gündemini koruyan kurultayın ikinci turunun, 24 Şubat Pazar günü Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda yapılması kararı aldı.

UBP Parti Meclisi, Lefkoşa Sarayönü’ndeki genel merkezinde, genel sekreter Fuat Namsoy başkanlığında saat 16.30’da kurultayın tarih ve yerini belirleme gündemiyle toplandı.

NAMSOY AÇIKLADI

Yaklaşık yarım saat süren toplantıda oybirliğiyle alınan kararı Namsoy açıkladı.

Uzun süredir hem partinin hem ülkenin gündemini meşgul eden UBP Kurultayı’nın ikinci turunun tarihinin bugünkü toplantıda belirlendiğini belirten Fuat Namsoy, birkaç gün önceki genel yönetim kurulu toplantısında makul bir süre içinde kurultayın yapılması ve parti meclisinin de bu amaçla bugün toplantıya çağrılması kararı alındığını hatırlattı.

BUGÜN GYK İLE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

UBP Genel Sekreteri Fuat Namsoy, bugün genel yönetim kurulu ile olağanüstü bir toplantı yaptıklarını ve toplantıda oybirliğiyle mutabakata vardıkları kararı parti meclisine sunduklarını ifade ederek, parti meclisince de onaylanan genel yönetim kurulu kararını şöyle açıkladı:

GENEL SEKRETER YETKİLENDİRİLDİ

“Genel Yönetim Kurulu UBP’nin 2. tur genel başkanlık seçimine yönelik kurultayın Lefkoşa belediye seçimi adaylık ve hazırlıkları da göz önünde tutularak ve tarafların da ortaya koydukları tarihler dikkate alınarak 24 Şubat 2013 Pazar günü yapılmasını, ayrıca genel sekreterin kurultaya yönelik tüm hazırlıkların yapılması için yetkilendirilmesine, ancak iki adayın mutabakata vardığı konuları genel sekreterin yerine getirmeye mükellef olmasını ve bu amaçla kurultayın Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşmesini parti meclisine oybirliğiyle tavsiye eder.”

Fuat Namsoy, bu kararı iki adayın (İrsen Küçük ve Ahmet Kaşif’in) da olumlu değerlendirdiğini ve parti meclisinin de oybirliğiyle onayladığını açıkladı.

“KÜÇÜK VE KAŞİF BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜN SÜRECEĞİNİ SÖYLEDİ”

Toplantıda İrsen Küçük ve Ahmet Kaşif’in parti meclisi üyelerine yönelik birer konuşma yaparak iyi dileklerini ifade ettiğini; partinin birlik ve bütünlüğünün genel başkanlık seçiminden sonra da devam edeceğini söylediklerini bildiren Namsoy, kararın partiye ve ülkeye hayırlı uğurlu olmasını diledi.

DELEGE

Namsoy, 24 Şubat’taki kurultayda oy kullanacak delegelerin 21 Ekim’dekilerle aynı mı olacağı sorusuna karşılık “Hayır o kararı Yüksek İdare Mahkemesi bozmuştur, yeni üyelerle gidilecek” yanıtını verdi.

UBP genel başkanının belirleneceği 24 Şubat’ta yapılacak kurultayın saatinin ise iki adayın istişaresiyle belirleneceği kaydedildi.

UBP KURULTAYI VE DAVA SÜRECİ

UBP’nin 21 Ekim 2012’deki kurultayında 1427 delegeden 1402’si oy kullanmış ve genel başkan adaylarından İrsen Küçük 704 oy alırken, rakibi Ahmet Kaşif 690 oyda kalmıştı. Kurultay divanı, Küçük’ü genel başkan ilan ederken, Kaşif, UBP Tüzüğü’nün, genel başkan seçilecek kişinin toplam delege sayısının salt çoğunluğunun oyunu alması gerektiği görüşünden hareketle sonuca itiraz etmiş ve konuyu mahkemeye taşımıştı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi 14 Kasım 2012’de açıkladığı ara emri kararıyla, İrsen Küçük’ün genel başkanlık yetkilerini kullanmasını durdurmuştu.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi 3 Ocak’ta açıkladığı esas davaya ilişkin kararda, kurultay divanının İrsen Küçük’ü genel başkan ilan etmesinin parti tüzüğüne aykırı olduğu belirtilerek karar iptal edilmiş ve 10 gün içinde aynı iki adayın aynı delegelerle ikinci tur seçime gitmesi emredilmişti.

Bunun üzerine İrsen Küçük de bu karara itiraz ederek istinafa götürmüş; Yüksek Mahkeme 10 gün içinde kurultayın tekrarlanması kararını istinaf sonuçlanıncaya dek durdurmuştu.

Yüksek Mahkeme, 23 Ocak’ta açıkladığı kararla, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP kurultayıyla ilgili kararına istinaf başvurusunu sonuçlandırmış ve 21 Ekim 2012’deki UBP kurultayı divanının İrsen Küçük’ü genel başkan ilan eden kararını iptal ederek kurultayın ikinci turunun yapılması gerektiğine hükmetmişti. Mahkeme, alt mahkemenin kurultayın 10 gün içinde tekrarlanması kararını ise iptal etmiş, kurultay tarihinin parti tüzüğü uyarınca, parti yetkili organlarınca belirleneceği belirtilmişti.

Editör: TE Bilisim