Baykan Gürses Özdağ’ın hazırlayıp sunduğu Genç TV’de yayınlanan “Merhaba Yeni Gün” programına konuk olan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, kamu hekimlerine ikinci iş yasağıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Gardiyanoğlu, kamu hekimlerine ikinci iş yasağı ile ilgili mahkeme kararının arkasında olduklarını vurgulayarak 1 Ağustos'un ertesi günü karara uymayan tüm hekimleri polise ihbar edeceklerini dile getirdi. 

“ŞU ANDA SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇÖKMÜŞ DURUMDADIR”

Sağlık sektöründe bir sistemsizliğin olduğunu belirten Gardiyanoğlu, sektömrde bir kanun tanımazlığın olduğunu ve siyasi iradenin, bunu değiştirmek için hiçbir şey yapmadığını savundu.

İkinci iş konusunda da açıklamalar yapan Gardiyanoğlu, “öncelikle Sağlık Bakanı mahkemede etik dışı davrandı ve TIP-İŞ’i savundu, onların yanında durdu. Daha sonra mahkemede kullandığı ‘eğer benim aleyhimde bir karar alırsanız kararı uygulamayacağım ve istifa edeceğim’ ifadesini ertesi gün çıktı inkar etti. Ancak bunlar mahkeme tutanaklarında var. Hepsi elimizde” diyerek Sağlık Bakanı’nın çelişkili konuştuğunu söyledi.

“6 AYLIK SÜREYİ BAKAN KENDİSİ TEKLİF ETTİ”

Geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada da Sağlık Bakanı’nın yine aynı şeyi yaptığını savunan Gardiyanoğlu, “Mahkeme sürecinde, ikinci iş yasağının devreye girmesi için 5-6 aylık bir süre isteyen kendisidir. Ancak geçen gün Meclis’te yaptığı konuşmasında 6 aylık sürenin yetersiz olduğunu söyledi. Bu ifadelerle Bakan kendi kendiyle çelişmeye devam ediyor. Öte yandan, yasa geçtikten sonra nasıl bir düzenleme yapılacak, hekimlerin özlük haklarını iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılacak, bunları düşünmek yerine, kapalı kapılar ardında “yasayı nasıl delip de bazı doktorlara ikinci iş yaptırabilirim”in yollarını arıyor.

“1 AĞUSTOS’UN ERTESİ GÜNÜ, İKİNCİ İŞ YAPAN TÜM HEKİMLERİN İSİMLERİ, GEREK POLİS GEREKSE OMBUDSMANA VERİLECEK”

Gardiyanoğlu, “ancak şunu açık ve net söyleyeyim, 1 Ağustos 2017 gününün ertesi sabahı, gerek polise gerekse Ombudsman Emine Dizdarlı’ya ikinci iş yapan tüm doktorların isimlerini vereceğiz. İkinci iş bitmiştir, bunu herkes kabul etsin” diyerek kararlı tavırlarını sürdüreceklerini belirtti.

“SAĞLIK BAKANI’NIN, ‘YASA GEÇERSE KAOS ÇIKAR’ DEMEYE HAKKI YOKTUR”

Yasa geçtikten sonra, serbest çalışan hekimlerin özlük haklarıyla ilgili mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Gardiyanoğlu, “yasa, kamuda çalışmayan hekimlere ikinci sınıf hekim muamelesi yapıyor. Örneğin serbest hekimlerin tüm ilaçları yazmaya hakkı yoktur. Bu sorunların çözümü için de 1 Ağustos’dan sonra çalışmaya başlayacağız.

Sağlık Bakanı’nın ikinci iş yasasının yürürlüğe girmesinden sonra kaos çıkacağına dair açıklamalarına da değinen Gardiyanoğlu, “bir Sağlık Bakanı’nın böyle bir şey söylemesi asla kabul edilemez. Ne demek kaos çıkar? Kaosdan kasıt kamuda çalışan hekimlerin istifa etme korkusuysa birkaç hekimin istifasıyla hiçbir kaos çıkmaz” şeklinde tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı’ndan beklenilenin, çıkıp “1 Ağustos’dan sonra ikinci iş yoktur. Bu tarihten sonra da hekimlerimizin özlük haklarını düzeltmek için çalışacağız” demesi olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, Bakan’ın derdinin hekimlerin özlük haklarını iyileştirmek değil istifaların önüne geçmek olduğunu savundu.

“KAMUYA DESTEK VERİRİM AMA DÜZENLİ ÇALIŞMAM”

Gardiyanoğlu, kamuda çalışmayı düşünüp düşünmediği sorusu üzerine “Bu işe başladığım zaman kamuda çalışma fırsatım vardı ancak ben bu yolu tercih etmedim. Bu saatten sonra da böyle bir düşüncem yoktur. Ancak eğer devlet, bu geçiş sürecinde Serbest Çalışan hekimlerden bir yardım talep ederse, her türlü desteği vermeye hazırız. Şunu da belirtmek isterim, aramızda kamuda çalışmak isteyen arkadaşlarımız var ama o arkadaşlar da bazı engellemelere maruz kalıyor. Önleri kesiliyor” dedi.

Editör: TE Bilisim