İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta birleşmenin Birleşmiş Milletler'in gündeminde olduğuna değinerek "Kıbrıs sorunu artık sadece Türkiye'nin, Kıbrıslı Türklerin, Yunanistan'ın, Kıbrıslı Rumların sorunu olmaktan çıktı, bir dünya sorunudur" dedi.

Akhisar Genç İşadamları Derneği'nin (AKGİAD) davetlisi olarak yarınki konferansa katılmak üzere eşi Oya Talat ile Akhisar'a gelen Mehmet Ali Talat, dernek başkanı Özkan Kalın'la birlikte tarihi Kasaphane'de Zeytin-Zeytinyağı butik müzesini, Akhisar Müzesi'ni ve Tepe Mezarlığı (Thyateira) antik kalıntılarını gezdi.

Ziyarette gazetecilere açıklama yapan Talat, Akhisar'da yarın bir konferansa katılacağını, tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için bir gün öncesinden ilçeye geldiğini belirtti.

Bölgedeki uygarlıkların mutlaka Kıbrıs'a bir uzantılarının bulunduğunu, bu yönüyle yakın kültürel ve tarihi bağlar olduğunu söyleyen Talat, zeytincilik yönüyle de bölgenin Kıbrıs'la örtüştüğünü kaydetti.

Talat, yarın katılacağı "Tarih Perspektifinde Türkiye-Kıbrıs ilişkileri" konferansında Kıbrıs konusunun ele alınacağına değinerek, "Kıbrıs sorunu artık sadece Türkiye'nin, Kıbrıslı Türklerin, Yunanistan'ın, Kıbrıs'lı Rumların sorunu olmaktan çıktı, bir dünya sorunudur. Birleşme, Birleşmiş Milletler'in gündemindedir. 1954'ten bu yana. Dolayısıyla Kıbrıs sorunun bugünkü durumu, beklentiler ve çözüm ihtimallerini herhalde yarın akşam düzenlenecek konferansta konuşacağız" dedi.

Talat daha sonra Keskinoğlu Şirketler Gurubu'nun kurucusu İsmail Keskinoğlu'nun antika araba müzesini gezdi. 
Editör: TE Bilisim