İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın e-devlet çalışmaları çerçevesinde geliştirdiği e-pasaport uygulaması,  1 Ocak’tan itibaren resmen yürürlüğe girdi. E-pasaportlar gerekli tüm evraklara ve uygun biometrik fotoğrafa sahip olunması halinde, aynı gün veriliyor.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakanlığa bağlı muhaceret bölümüne pasaport başvurusu yapanlar artık hızlı bir şekilde yeni e-pasaportlarını alabiliyor.

Bakanlık personelinin hizmet içi eğitimlerinin tamamlanması ve gerekli tüm teknik cihazların yerleştirilmesi sonucu, seri bir şekilde devam eden e-pasaportların verilmesi, gerekli tüm evraklara ve uygun biometrik fotoğrafa sahip olunması halinde, aynı gün gerçekleşiyor.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, konuyla ilgili açıklamasında, Kıbrıs Türkü’nü dünya normlarına uygun bir pasaport ile buluşturmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, e-pasaportlar konusunda KKTC’nin tanınmamışlığına sığınan bazı kesimlerin, “Böylesi bir pasaporta gerek yok” eleştirilerine de yanıt verdi.

Çavuşoğlu “İnsanımıza yönelik haksız ve acımasızca uygulanan tüm ambargolara rağmen, bu ve benzeri projelerimizle, dünyaya verdiğimiz çağdaşlık mesajının yanı sıra, devletimize olan inancımızı da herkese göstermekteyiz” dedi.

Seyahat özgürlüğünün temel insan haklarından olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, bu hakkı bazı ülkelerin teslim etmemesine rağmen, kabuğa çekilip beklemek yerine, dünyayla bir ve beraber olarak 2015 yılında tüm dünyada kullanılacak olan İCOA standartlarında bir pasaport ürettiklerini kaydetti.

Ayrıca alt yapı çalışmalarının da tamamlanarak, e-pasaport, e-kimlik sistem odaları oluşturduklarını belirten Çavuşoğlu, bakanlık personelinin de hızlandırılmış eğitim sonucu başarılı bir şekilde, özveri ile çalışarak halka hizmet verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, e-pasaport projesinin sadece pasaport projesi olmaktan öte, KKTC’nin e-devlet programının mihenk taşı olduğunu vurgulayarak, Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’tan alınan bayrağın daha ilerilere taşınması gerektiğinin altını çizdi.

KKTC’nin yaşatılmasının yolunun çağdaş ve gelişen dünyayı takip ederek çok çalışmaktan geçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu “Makamlar geçicidir. Kalıcı ve esas olan devletimizin devamlılığıdır. Bizden önce bu makamlarda bulunanların katkısı, şimdi bizim yaptıklarımız ve bizden sonra buralarda olacaklar, hepsinin tek bir amacı vardır. O da genç Cumhuriyetimiz, KKTC’nin ilelebet yaşatılması, yaşatılırken dünyanın yakaladığı çağdaşlık ve teknoloji ile, halkının yaşam kalitesinin artırılmasıdır” dedi.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’na mesai saatleri içinde başvuru yapılması sonucu artık tüm KKTC yurttaşlarına aynı gün E-Pasaport verilebiliyor.

Editör: TE Bilisim