Cumhuriyet Meclisi’nde Hükümet Programı görüşülmeye devam ediyor. Toplantının öğleden sonraki bölümünde söz alan UBP milletvekilleri, hükümet programıyla ilgili eleştiriler yaparak önerilerde bulundu.

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, hükümet programına ilişkin yaptığı konuşmasına, Afrin’de şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Hasipoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın hükümet programına Kıbrıs konusunda bir hükümet politikası ortaya koymadığını, bir vizyonu olmadığını ileri sürdü.

KKTC’nin dış politikasının bu şekilde şekillenemeyeceğini ifade eden Hasipoğlu, program içinde KKTC ibaresinin yer almadığını savunarak bunu eleştirdi.

Hükümet programında müzakerelerle ilgili bir duruş ortaya koyulmadığını da ifade eden Hasipoğlu, geçmiş hükümet programlarından örnekler verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın programında yurt dışı temsilciliklerinde ülke tanıtımıyla ilgili ibarelerin yer aldığını ifade eden Hasipoğlu, HP’nin manifestosunda çok güzel ifadelerin yer aldığını belirtti.

Hasipoğlu, “Tekrar bir müzakere masası kurulacaksa bu hükümetin vizyonunun ne olduğunu biz bilemeyecek miyiz, göremeyecek miyiz?” diye sordu.

Tekrar müzakere süreci başlayacaksa masaya nasıl oturulup, masadan nasıl kalkılacağının programda yer almadığına işaret eden Hasipoğlu, bu konuda neden uzlaşılamadığının şimdi daha net anlaşılabileceğini, çünkü 4 partinin de Kıbrıs konusundaki vizyonu ve bakış açısının birbirinden çok farklı olduğunu kaydetti.  

“Bizim bir müzakere stratejimiz olmalıydı. Ama bu konuda bir fikir birliğiniz yok, keşke bu konuda bir fikir birliğiniz olsaydı” diye devam eden Hasipoğlu, bu hükümet programının geri çekilip, yeniden hazırlanması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Hasipoğlu, “Hükümet programına nasıl sonuç alıcı bir siyaset güdülür, onu yazsın Dışişleri Bakanı…” dedi.

Kapalı Maraş konusunun ve Maronit açılımının da hükümet programında yer almadığına işaret eden Hasipoğlu, bu konularda halka hesap verilmesi gerektiğini kaydetti.

Hasipoğlu, hükümet programında yer alan “Taşınmaz Mal Komisyonu için yeni ve makul bir finansman modeliyle desteklenmesi için gerekli tedbirlerin alınacağı” ifadesine de değinerek, bu konuda daha açık olunmasını istedi.

GÜNDÜZ: “NE KADARININ YAPILABİLECEĞİ BÜTÇEDE ORTAYA ÇIKACAK”

Hasipoğlu’dan sonra söz alan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, hükümet programında yazılanların ne kadarının yapılabileceğinin, hükümet programının oylanmasının ardından görüşülecek bütçede ortaya çıkacağını söyledi.

Müşavirlik konusuna değinen Gündüz, müşavirlerin göreve çağrıldıklarında geçmişteki statüleri dikkate alınarak, oda ayrılarak, ita amiri belirlenerek göreve çağrılması gerektiğini, konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Menteş Gündüz, şu anda kadük olan kamu reformu konusundaki yasanın, gerekli düzenleme yapılarak 3 maddeyle geçirilebilecek durumda olduğunu kaydetti.

Trafik güvenliğini sağlamak adına ülkede yaşayan yabancılara ehliyet verilmesinin kriterlere bağlanacağı konusuna değinen Gündüz, bu kriterlerin ne olduğunu sorarak, bunun ne kadar süre alacağını ve bu şahıslara araba kiralanıp kiralanamayacağını sordu.

Hükümet programında yer alan özelleştirme konusuna da değinen Menteş Gündüz, bu konunun kendisini memnun ettiğini, doğru yapıldığı sürece de süreci destekleyeceklerini söyledi.

Hükümet programında yer alan yeni yat limanları yapılana kadar mevcut yat limanlarının ne olacağını soran Gündüz, programda mevcut limanlarda neler yapılacağını ayrıntılı olarak göremediğini kaydetti.

Kendilerine daha önce asgari ücret ve burslar konusunda getirilen eleştirilere işaret eden, kendilerine “çocukların ceplerinden elini çekin” dendiğini söyleyen Gündüz, bu eleştirileri yapan kişilerin şimdi bakan olduğunu ifade ederek, bakanların yapacaklarını takip edeceğini anlattı.

Hükümet programında İçişleri Bakanlığı’nın az yer tuttuğunu söyleyen Gündüz, kaymakamlıklar konusunun programda yer almamasını eleştirdi.

Editör: TE Bilisim