Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Ekonomi Komitesi, noro suyu da denen peynir altı suları ile hayvan kesimhanelerindeki kan, kemik ve diğer atıkların işlenmek üzere Güney Kıbrıs’a gönderilmesinin Ulusal Birlik Partisi Hükümeti’nin beceriksizlik ve işbilmezliği olduğunu kaydetti.
TDP Ekonomi Komitesi Başkanı Özgün Kutalmış, bu atıkların değerlendirilmesi halinde yüksek getirisi olduğunu, ancak yıllardır bu atıkları değerlendirecek tesisin kurulmadığını belirterek, tesis olmayınca atıkların derelere dökülmeye başlandığını, bunun da sağlık açısından oldukça riskli bir durum olduğunu, asli görevini yapamayan hükümetin ise bu atıkları Güney Kıbrıs’a göndermeyi tercih ettiğini kaydetti.
Kutalmış, “Zararın neresinden dönülürse kardır diyerek bugüne kadar yapılmayan tesisin yapımı için çalışma başlatılmalı ve ekonomik getirisi olan bu kaynaklar kullanılmalıdır” dedi.
Protein bakımından oldukça zengin olan peynir altı sularının süt tozu imalatında, hayvan atıklarının hayvan yemine katkı maddesi olan kemik tozu imalinde, yumuşak hayvan atıklarının da etobur hayvan yemi imalinde kullanıldığını söyleyen Kutalmış, bunlardan yararlanmak yerine, ekonomik değerlerin heba edildiğini vurguladı.
Aynen evsel atık suların yeterince arıtılamamasından dolayı hergün onbinlerce ton suyun nimet yerine külfet getirmesi gibi, peynir altı suları gibi kesimhanelerdeki hayvan atıklarının da nimet yerine külfet getirdiğine değinen Kutalmış, hükümet edenlerin bunların değerlendirilmesi yerine bedava ver kurtul politikalarını eleştirerek, hükümeti ‘işbilmezler mangası’ olarak niteledi.
İhtiyaç olmamasına rağmen sırf kurultay hesaplarıyla yüzlerce kişinin kamuya partizanca istihdam edildiğine vurgu yapan Özgün Kutalmış, “Halbuki istihdam edilenlerin arasından niteliklerine göre 20 kişi teşviklendirilse ve atıkların değerlendirilmesi için tesis kurmaları sağlansaydı, hem ekonomiye ilâve katma değer hem de istihdam sağlanmış olurdu” dedi.
TDP Basın Bürosu

Editör: TE Bilisim