Tıp-İş Başkanı Sıla Usar İncirli, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi girişinde basına yaptığı açıklamada, artık Girne Akçiçek Hastanesi için sabırlarının kalmadığını belirterek, bugün yaptıklarının bir eylem değil, sadece uyarı olduğunu vurguladı.

Girne Akçiçek Hastanesi’nin 2. basamak sağlık hizmeti veren hastane olduğu iddiasına rağmen, bunun belli olmadığını söyleyen İncirli,  hastanenin 2. basamak sağlık hizmeti verilebilmesi için bünyesindeki ana branşların her birinde 6’şar tane hekim olması gerektiğini kaydetti.

HEKİM SAYISI 17’YE DÜŞTÜ

Girne Akçiçek Hastanesi’nde birkaç yıl içinde 27 olan hemim sayısının 17’ye düştüğüne işaret eden İncirli, hastanede nöbetlerin de dönmediğini belirtti.

Hekimlerin verilen hizmetten, hastaların da alınan hizmetten memnun olmadıklarını savunan İncirli, ülkenin genelinde sağlıkta “yangın” olduğunu ileri sürdü.

İncirli, sendikanın mücadelesinin Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar her yurttaşın eşit, aynı kalitede, güvende sağlık hizmeti alana kadar devam edeceğini söyledi.

Hastanenin altyapı eksikliklerine de işaret eden İncirli, hastaneye bazı yeni servisler eklendiğini, ancak hem hemşire, hem de hekim eksikliğinden dolayı hastalara gerekli hizmetin verilemediğini anlattı.

2011 nüfus sayımına göre Girne’nin nüfusunun 70 bine yakın olduğunu anımsatan Sıla Usar İncirli, ilçedeki üniversiteler ve turistik merkezlerin bu sayıyı yukarı çektiğini, yaz aylarında ise bu sayının çok arttığını kaydetti.

Hal böyleyken Girne Akçiçek Hastanesi’nin çok geniş bir kitleye hizmet vermeye çalıştığına işaret eden İncirli, “Bu kadar büyük bir nüfusa, eksik hekim, hemşire  ve personel kadroları ile yetersiz fiziki koşullarda hizmet verilmeye çalışılıyor” dedi.

“BU YÜKÜ GÖTÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL”

2016 yılında Ocak ayından Eylül’e kadar 9 ayda 61 bin 920 hastaya acil serviste hizmet verilediğini, sadece Eylül ayında ise 6 bin hastaya poliklinik hizmeti verildiğini anlatan İncirli, “17 hekimle Girne Akçiçek Hastanesi’nin bu kadar çok hasta görmesi olağanüstü bir durum. Bu yükü götürmek mümkün değil” dedi.

Hastaneden ayrılan doktorların yerinin doldurulamadığını belirten Sıla Usar İncirli, doktorların özlük haklarının geriletilmesi nedeniyle, hastanelerde çalışacak doktor bulunamadığını vurguladı.

Soruna hastanelerin fiziki koşullarının yetersiz kalmasının da eklendiğine işaret eden İncirli, hekimlerin bu koşullarda çalışmak istemediklerini söyledi.  

Doktor sıkıntısının aşılması için zaman zaman yurt dışından doktor getirildiğini, gazete ilanlarıyla doktor arandığını ifade eden İncirli, sorunların bu şekilde aşılamayacağını, özlük haklarının düzenlenerek, doktorların kendi ülkelerinde hizmet vermesinin özendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bazı zamanlarda nöbete tek doktorun kaldığını, bunun sürdürülebilir bir yapı olmadığını vurgulayan İncirli, “Bu kabul edilemez, ana branşlarda en az 6’şar doktorun bulunması lazım bu da 24 doktor anlamına geliyor” dedi.

MÜCADELEMİZ HASTALAR İÇİN

Hastanede radyoloji uzmanının bulunmadığına da dikkat çeken Sıla Usar İncirli, hastaneye acil, kritik ve komplike hastaların geldiğini, ağır, riskli hastaların yatırılıp takip ve tedavilerinin yapılamadığını anlattı.

İncirli, bu durumdaki hastaların ambulansla Lefkoşa’ya gönderildiğini belirterek, “Biz hekimlerin mücadelesi varlık sebebimiz olan hastalarımız içindir” dedi.

“2016 YILI BİTMEDEN EKSİK HEKİM KADROLARINI DERHAL TAMAMLAYIN”

Hastaların tedavi olma hakkını ve hekimlerin de hastalarını iyi koşullarda tedavi etme hakkını savunmaya devam edeceklerini vurgulayan İncirli şöyle konuştu:

“Biz bugün grev yapmıyoruz. Bugün uyarıyoruz. Ya Girne Akçiçek Hastanesi’ni gerçek anlamda ikinci sağlık hizmeti veren bir hastane yapın, ya da kapatın. 2016 yılı bitmeden eksik hekim kadrolarını derhal tamamlayın, aksi takdirde sendikal mücadeleyi yükselteceğiz.”

Editör: TE Bilisim