En demokratik hakkını kullanarak soru sormaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklanan kişilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, TDP olarak olayın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Yazılı açıklama yaparak, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde dün akşam düzenlenen panelde bir AKP milletvekiline soru sorarak eleştiren DAÜ öğrencilerinin, panel sırasında belirli bir grup tarafından darp edildiklerini, panelin ardından gece yarısı ise polis tarafından evlerinden alınarak tutuklandıklarını kaydeden Özyiğit, yaşanan gelişmeleri şiddetle kınadıklarını belirtti.

Üniversite öğrencilerinin hakaret içermeyen soru sormalarının ve eleştiri yapmalarının ne zamandan beri suç olduğunu soran Özyiğit, "Esas suç, fikirlerini ve düşüncelerini beyan edenlere karşı uygulanan muamele ve yapılan tutuklamalardır" dedi.

Yaşanan bu olayların demokratik üniversite olgusu ile evrensel değerlere de darbe vurduğuna dikkat çeken Özyiğit, "Bu tür gerici, baskı unsuru yaratma amacı taşıyan, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik uygulamalar karşısında çok ciddi endişe duymaktayız. Ancak şunun net olarak bilinmesini isteriz ki, ısrarla demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Nereden ve kimden gelirse gelsin de, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik her türlü karar ve uygulamanın karşısında duracağız" ifadelerini kullandı.

POLİS GENEL MÜDÜRÜNE HASSASİYETLER AKTARILDI

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, olayla ilgili olarak bu sabah Polis Genel Müdürünü arayıp TDP'nin temel insan hak ve özgürlükleri yönündeki hassasiyetlerini aktardığını da açıkladı.

Kıbrıslı Türklerin sosyal ve siyasal yaşamında fikri, ifadenin özgürlüğü ve protesto haklarına karşı genel toleransın yerleşmiş kültürünün bir parçası olduğunu, ülkemizde bulunan herkesin de bu anlayışı kabul etmek durumunda olduğunu belirten Özyiğit, "Kıbrıslı Türkler, Türkiye'de yaşananların buraya da sıçramasından ciddi endişe duymaktadır. Kimse bunu göz ardı etmemelidir. Bu gibi olaylarda daha hassas davranmak ve bu tedirginlikleri ortadan kaldırmak güvenlik güçlerine düşmektedir" dedi.

Özyiğit, fikrin ifadesinin, protesto hakkının sanki vatan bölücülüğüymüş gibi önyargılarla muamele görmesine izin vermeyeceklerini de vurguladı.
Editör: TE Bilisim