Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis, Montö kasabasında eşleri ve ekipleriyle birlikte geldikleri restoran dışında basına açıklamalarda bulundu. Önce Anastasiadis, ardından Akıncı dışarı çıkarak basına konuştu.

İLERİ BİR NOKTAYA GELDİĞİMİZ BİR GERÇEK

Akıncı konuşmasında, “Her şey bitmiş değildir ancak ileri bir noktaya geldiğimiz bir gerçek” dedi.

Toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde görüşmelere yarın da devam edeceklerini belirten Akıncı, ”Yarın eğer olumlu bir sonuç alınırsa beşli konferans da kendiliğinden gelecek” dedi.

Kıbrıslı Rum basın mensuplarına İngilizce olarak yaptığı açıklamada ise Akıncı, “Yarın önemli bir gün, toprakla ilgili kriterler konusunda bir başarı elde edersek, görüşmelerimizi olumlu bir yerde sonuçlandırabilirsek, bir sonraki adıma geçilecek. O da, her şeyi sonuçlandıracak olan beşli konferans” dedi.

BİR GÜN UZAYABİLİR

Cuma günkü görüşmeler olumlu da sonuçlansa olumsuz da sonuçlansa gün sonunda bir açıklama yapılacağını ifade eden Akıncı, zirvenin uzama ihtimali ile ilgili bir soruya da, eğer yarın her şey yolunda gider ve zaman yeterli olmazsa, bir gün daha uzama söz konusu olabileceğini söyledi.

Akıncı, amaçlarının 50 yılı aşkın süredir çözülemeyen Kıbrıs sorununu çözmek, yeni kuşaklara yeni bir yaşam sunabilmek olduğunu söyledi.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de, Rumca açıklamanın ardından İngilizce olarak, müzakerelerin birbirlerinin endişelerine cevap verecek olumlu bir ortamda yürütüldüğünü, ancak bunun yeterli olmadığını, her şeyin “çözümü sonuçlandırma ve sürdürmenin mümkün olup olmadığının görüleceği en kritik gün olan yarına bağlı olduğunu” söyledi.

EİDE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise, liderlerin en zor konular üzerinde çalıştıklarını, gösterdikleri kararlılık ve iradeden çok memnun olduğunu söyledi.

Pek çok ilerleme elde edildiğini ancak henüz üzerinde anlaşmaya varılmayan konuların bulunduğunu belirten Eide, İsviçre’de müzakere zamanının fazlasını toprak kriterleri üzerine harcadıklarını söyledi.

Akıncı ve Anastasiadis’in ifadelerini destekleyen Eide, “Yarın kritik bir gün, belki de tüm bu süreçteki en önemli gün ve başarı yönünde beklentilerim var” dedi.

Kıbrıs tarihinde bu konuların (toprak) Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderler tarafından geçmişte tartışılmadığını ifade eden Eide, geçmişte çözümlerin liderlere empoze edildiğini, ancak bu kez kararların liderler tarafından verildiğini belirtti.

Görüşmelerin cumartesine sarkması olasılığı ile ilgili bir soru üzerine ise Eide, sürece yardımcı olmak için gereken ve mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Müzakerelerin Mont Pelerin’e taşınması konusunda da Eide, liderlerin bir mekanda kalması, birlikte yemek yemesi, günde 13 saate kadar ikili veya çoklu görüşmeler yapmasının faydalı olduğunu belirtti.

Eide, “İyi bir karar olduğunu düşünüyorum, çünkü masada bulunan konular, farklı sorumlulukları da bulunan liderler tarafından ara bölgede 2-3 saatlik görüşmelerle çözülemezdi” diye ekledi.
Editör: TE Bilisim