Son zamanlarda Hepatit-C vakalarına sıklıkla rastlandığı öne sürülürken, biri Türkmenistan diğeri Pakistan uyruklu iki kişide Hepatit-C olduğu ve sınır dışı edilmek üzere poliste tutuldukları öğrenildi

Kuzey Kıbrıs’ta son zamanlarda Hepatit-C vakalarına sıklıkla rastlandığı, çalışma izni için başvuran birçok yabancı uyruklu kişide bu hastalığın görüldüğü ayrıca KKTC vatandaşları arasında da Hepatit-C hastalığının yaygınlaştığı öne sürüldü. Hepatit-C olduğu tespit edilen yabancıların sınır dışı edildiği, son bir hafta içerisinde hasta oldukları belirlenen Türkmenistan ve Pakistan uyruklu iki kişinin ise sınır dışı edilmek üzere poliste tutulduğu öğrenildi.

Star Kıbrıs’ın görüşüne başvurduğu Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Hepatit-C’nın yaygınlaştığına dair iddiaların doğru olmadığını söylerken, Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu ise hastalığın bulaşıcı olduğunu özellikle sağlık personellerin büyük risk altında olduğunu ifade etti. Gardiyanoğlu, KKTC’de Hepatit, AIDS gibi tehlikeli hastalıklarla ilgili istatistiki bilgilerin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmadığını belirterek, “Her ülkede belirli hastalıklar bazı dönemlerde yaygın şekilde görülebilir. Önemli olan tedbir almaktır ancak eğer farkındalığa sahip değilsek tedbir de alamayız” dedi.

HEPATİT-C İKİ KİŞİ SINIR DIŞI EDİLMEK İÇİN BEKLETİLİYOR

Bulaşıcı olan, karaciğeri etkileyen ve ileri vakalarda siroza neden olan Hepatit-C hastalığının son zamanlarda sıklıkla görüldüğü öne sürüldü. Kan tahlillerinde ortaya çıkan sonuçlarda son bir ay içerisinde onlarca vakanın tespit edildiği iddia edildi. Hastalığın hem KKTC vatandaşlarında hem de yabancı uyruklu kişilerde görüldüğü belirtilirken, son bir hafta içerisinde çalışma izni için başvuru yapan biri Türkmenistan diğeri Pakistan uyruklu iki kişide Hepatit-C olduğu belirlendi. Çalışma izni için başvuru yapan ancak Hepatit-C oldukları belirlenen Pakistan ve Türkmenistan uyruklu iki kişinin ise Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuldukları ve sınır dışı edilmeyi bekledikleri öğrenildi.

SAĞLIK PERSONELİ RİSK ALTINDA

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, hastalığın son derece bulaşıcı olduğunu kan ve cinsel yolla insandan insana geçtiğini, öncelikli olarak çalışma izinleri için veya diğer testler için kan alan sağlık personellerinin çok büyük risk altında olduğunu söyledi. Gardiyanoğlu, Hepatit-C hastalığından korunmak için sağlık personelinin kan alırken ve diğer cerrahi işlemlerde tüm güvenlik önlemlerini alması gerektiğini belirtti.

DİKKATLİ OLMALIYIZ

Hepatit-C hastalığının bilinen bir tedavisi olmadığını kaydeden Gardiyanoğlu, hastalığın temas yolu ile bulaşmadığını ancak ortak kullanılması halinde; jilet, tırnak makası, manikür gibi kanamaya yol açabilecek araçlardan da bulaşabileceğini ifade etti. Gardiyanoğlu, toplum olarak korunmanın en iyi yolunun cinsel ilişki esnasında dikkat edilmesi, başkalarına ait araç ve gereçleri kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

TOPLUM GERÇEKLERİ BİLMELİ

Gardiyanoğlu, KKTC’de Hepatit, AIDS gibi tehlikeli hastalıklarla ilgili istatistiki bilgilerin sağlık bakanlığı tarafından açıklanmadığını belirterek şunları söyledi: “Her ülkede belirli hastalıklar bazı dönemlerde yaygın şekilde görülebilir. Önemli olan tedbir almaktır ancak eğer farkındalığa sahip değilsek tedbir de alamayız. Bu nedenle yaygınlaşma eğilimi gösteren hastalıklarla ilgili bakanlık önlem almalı halkı da bilgilendirip korunma yollarını anlatmalıdır. Ancak bizim ülkemizde bu gibi veriler gizli tutulma eğilimindedir.”

SIKI KONTROL ŞART

Hepatit-C hastalığının çoğunlukla gelişmemiş ülkelerde görüldüğünü kaydeden Gardiyanoğlu, o ülkelerden KKTC’ye çalışmaya gelen kişilerin ülkeye ilk girişte sıkı bir kontrolden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Gardiyanoğlu, kan yolu ile bulaşan hastalıkları taşıyanların tüm sağlık personellerine bildirilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer Hepatit-C hastası bir kişi diş çektirmeye gidiyorsa doktor bunu bilmelidir. Ya da herhangi bir test yapmak için kan alan sağlık personeli kişinin hasta olduğuna dair bilgisi olmalıdır” dedi.

GÜLLE: “YAYGIN DEĞİL”

Öte yandan Star Kıbrıs’ın görüşüne başvurduğu Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Hepatit-C hastalığının yaygınlaştığına dair iddiaların doğru olmadığını söyledi. Gülle, sağlık bakanlığının bu konuda bulgusu olmadığını hastalığın normal seyrinin üzerinde olmadığını ifade etti.

(STAR KIBRIS)
Editör: TE Bilisim