Suna ERDEN/star kıbrıs

Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artırmak amacı ile satın alınan 2 ünitenin hayata geçirilmesi için çalışmalar sürerken, alınan yeni ünitelerle üretim kapasitesinin arttırılması, yakıt tasarrufu ve elektriğin ucuzlaması hedefleniyor. Yaklaşık 13 milyon Euro'ya satın alınan santrallerin kredi taksitlerinin ise yakıt tasarrufu ile kendi kendini ödemesi planlanıyor.

Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun ise 2006 yılınca CTP hükümeti döneminde dolar borçlanılarak satın alınan ünitelerin borçlarının halen ödenmediğini, katlanarak günümüze kadar geldiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan SunatAtun,ünitelerin 55 milyon TL’ye mal olduğunu, Kıb-Tek’in zarar eden yapısı içerisinde makinelerden gelir elde ederek, maliyeti ödeyeceklerine dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “Bu makineleri getirenler gelecek nesilleri borç altına sokmuştur” dedi. Atun,Kıb-Tek’in batışının KTHY’nin batışından daha da kötü olacağını dile getirdi.

ATUN, “ÜNİTELER İŞE YARAMAZ”

Yeni ünitelerin mevcut ünitelerle aynı olduğunu,fuel-oil yakıtlarla çalıştığını kaydeden Atun,bu makinelerin bir işe yaramayacağını ifade etti. Dünya genelinde petrol varil fiyatının 110 dolardan 48 dolarak kadar indiğini ancak KKTC’de hane halkının yaktığı elektriğe sadece 1 kuruş indirim getirildiğini kaydeden Sunat Atun, hâlbuki yarı yarıya inen akaryakıt fiyatları karşısında 250 kw’ye1 kuruş değil,19 kuruş indirim yapılmış olması gerektiğini ifade etti.Atun,Kıb-Tek’in mali giderlerinin yüzde 60’ının akaryakıt masraflarından oluştuğunu ancak petroldeki indirime rağmen bunun halka yansımadığını belirterek, mevcut hükümetin ElektrikKurumu’nu batırdığını dile getirdi.

YENİ NESİLLER BORÇ ALTINA GİRDİ
Sunat Atun, “Getirilen üniteler mevcut kullanılan sistemdeki ünitelerle aynı yapıdadır. Aynı makinelerle tasarruf yapılacağı, elektriğin ucuzlayacağı söylemleri tamamen bir aldatmacadır. Basının, aydın kesimlerin ve ekonomistlerin bunu tartışmaması çok vahimdir” dedi.
Makinelerin 55 milyon TL’ye mal olduğunu, Kıb-Tek’in zarar eden yapısı içerisinde makinelerden gelir elde ederek, maliyeti ödeyeceklerine dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Atun, “Batmış bir kurumun borçlanarak yeni üniteler alması yanlıştı. Makinelerin geliri ile bankadan borçlanarak aldıkları ünitelerin parasını ödeyemezler. Ne anapara ne de faizini ödeyemeyecekleri için kurumun batışı daha da hızlanacak. Bu makineleri getirenler gelecek nesilleri borç altına sokmuştur. Kıb-Tek’in batışı KTHY’nin batışından daha da kötü olacaktır” şeklinde konuştu.

BORCA BORÇ EKLEDİLER

CTP hükümetinin 2006 yılında da dolar üzerinden borçlanarak makineler aldığını, bu borcun halen durduğunu kaydeden Atun, geçmişten kalan ciddi bir borcun günümüze kadar katlanarak geldiğini, bu borcun ödenmeden kurumun yeniden borçlandığını söyledi. Kıb-Tek’in borç faizleri altında ezildiğini, bunun acısının halkın sırtından çıkarıldığını dile getiren Sunat Atun, Kıb-Tek’in özelleştirilmesinin rasyonel bir gereklilik olduğunu, bunun nedeninin ülkede elektriğin son derece pahalı olması ve kurumun borç batağında bulunması olduğunu ifade etti.

HEM HALKI HEM DE TÜRKİYE’Yİ KANDIRDI
Mevcut yapı ile kurumun sürdürülebilir bir yanı olmadığını kaydeden Atun, bir reforma gidilmesinin şart olduğunu, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilerek halka ucuz hizmet sağlanması gerektiğini söyledi. Sunat Atun, 2013-2015 yıllarını kapsayan TC-KKTC arasında imzalanan ekonomik işbirliği protokolünde Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun imzasının bulunduğu, ekonomik pakette Kıb-Tek’in özelleştirilmesinin de olduğunu ancak başbakanın hem halkı hem de Türkiye’yi kandırdığını savunarak, “Saplanıp kaldıkları kızıl dünyanın ideolojik düşüncelerini sürdürmektedirler” dedi.

Editör: TE Bilisim