Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Koordinatörü Orçun Kamalı, hellimin tesciliyle küçükbaş hayvan sütünün hellimdeki payının önemli hale geleceğini hatırlatarak bu bağlamda küçükbaş hayvan üreticilerinin süt üretimini artırması için de çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kamalı, AB ülkelerine yapılacak ihracatta yeni çıkarılan devlet destekleri ve hellim denetimleri hususunda bugün Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası arasında oluşturulan işbirliği konusunda Oda yetkilileriyle değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıda, küçük baş hayvan üreticileriyle ilgili çalışmalar hakkında bilgiler de verildi.

ÇIRALI

Toplantıda konuşan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hellimin coğrafi tesciliyle ilgili Kıbrıs Rum Kesimi’nin yürüttüğü çalışmaları özetleyerek, hellim için tescil makamının Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı olmasına karşı olduklarını ifade etti.

Tescil için Avrupa Birliği’nin atayacağı, Kıbrıs Türk sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı bir denetleme kurulunun oluşturulması gerektiğini ifade eden Çıralı, yetkinin GKRY yönetiminde olmasının suistimallere yol açabileceğini kaydetti.

Hellim ihracatının toplam ülke ihracatının dörtte birini tuttuğuna işaret eden Çıralı, nüfusun yüzde 17’sinin geçim kaynağının hellim olduğunu kaydetti.

Sanayi Odası’nda ilgili sivil toplum kuruluşları ve kurum temsilcilerinin de yer aldığı bir hellim denetleme kurulu olduğunu hatırlatan Çıralı, bu kurulla hem iç piyasa denetimlerini, hem mikrobiyolojik denetimleri, hem de tescil uygunluk denetimlerini yürüttüklerini kaydetti.

Çıralı yaptıkları denetimlerde mikrobiyolojik açıdan sorunlu ürüne rastlamadıklarını da sözlerine ekledi.

KAMALI

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Koordinatörü Orçun Kamalı, hükümet olarak hellim konusuna büyük önem verdiklerini kaydederek, Kıbrıslı Rumların AB’ye yaptıkları başvuruyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Hellim Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Kamalı, ihracat ürünlerinin standartlara uyması için de gerekli çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Hellimin tesciliyle küçükbaş hayvan sütünün hellimdeki payının da önemli hale geleceğini hatırlatan Kamalı bu bağlamda küçükbaş hayvan üreticilerinin süt üretimini artırması için de çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Kamalı, küçük baş hayvan üreticileriyle ilgili çalışmalarının ne olduğu yönündeki soruyu yanıtlaması için Sanayi Odası Hellim Denetleme Kurulu Uzman Üyesi Kemal Öztürk’e söz verdi.

Öztürk, 16 Mart’tan itibaren Süt Kurumu’nun koyun sütü alım fiyatını 2,25 TL’den 2,50 TL’ye; açık koyun sütü alım fiyatını 2,05 TL’den 2,30 TL’ye; sıcak keçi sütü alım fiyatını 1,50 TL’den 1,77 TL’ye ve soğuk keçi sütü alım fiyatını 1,70 TL’den 1,90 TL’ye çıkaracağına işaret ederek, bu düzenlemelerle küçük baş hayvan sütünün sanayide kullanımını teşvik etmenin amaçlandığını kaydetti.

Yeniden söz alan Kamalı, “Amacımız hellime sahip çıkmak” diye konuştu.

“AB’YE YAPILAN SANAYİ İHRACATINDA YÜZDE 14,5 VERGİ TEŞVİKİ”

Orçun Kamalı konuşmasında, AB’ye yapılan sanayi ihracatını artırmak için, İhracatçılar Teşvik Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle bazı sanayi ürünlerine AB’ye ihracatlarında yüzde 14,5 vergi teşviki verildiğini de belirtti.

“ÜRÜN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA 23 TÜZÜK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Kamalı ürün güvenliği konusunda 23 tüzük çalışmasının yürütüldüğünü de bildirdi.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bünyesinde İhracatçılar Meclisi kurulduğunu ve bu birimin de ihracatı artırmak için çalıştığını kaydeden Kamalı, Sanayi Dairesi’nin de standartlara ulaşılması için alınacak belgelerle ilgili teşvik çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim