Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakan Ataoğlu mesajında, temiz bir çevreden kurum veya kuruluşların değil, bütün insanların sorumlu olduğunu ifade ederek, çevrenin gelecek nesillere kirletilmeden, tahrip edilmeden daha da güzelleştirilerek aktarılması gerektiğini vurguladı.

Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu, "Çevre; insan ve tabiat varlıklarının birbirleriyle etkileşim içinde bulunduğu bir sistemdir. Çevre, bütün insanlığın sorumlu olduğu bir yaşam alanıdır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmelerin önlenmesi, tabiatın korunarak tahribatının engellenmesi, yeşil alanların korunması ve artırılması ile kamuoyunun bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların amacının, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarının sağlanması olduğunu vurgulayan Bakan Ataoğlu şunları kaydetti:

"Turizm Ve Çevre Bakanlığı olarak, çevreyi, havası, suyu ve toprağıyla bir bütün olarak ele alıyor ve çalışmalarımızı bu bütünlük içerisinde uyumlu olarak yürütüyoruz. Maksadımız; daha yeşil, daha güzel, daha temiz ve daha yaşanabilir bir Kuzey Kıbrıs hedefini gerçekleştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak dileğiyle çalışıyoruz; bu kapsamda, başta çocuklar olmak üzere, toplumun tüm kesimlerine farkındalığı davranışa dönüştürmek amacıyla çevre konusunun müfredata girmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmamızı tamamlamış ve 2016-2017 öğretim yılında çevre dersi eğitimine başlanmıştır.

Ayrıca, atığın kaynağında ayrıştırılması ile ilgili olarak ilkokullarda “Geri Dönüşüm Projesi” başlatılmış, proje aşamasında, tüm ilkokullara geri dönüşüm kutuları ile bilgilendirici broşürler dağıtılmıştır.”

Yaşanan atık su sorunu ile ilgili denetimleri artırdıklarını kaydeden Bakan Ataoğlu, Çevre Koruma Dairesi tarafından düzenli olarakalınan numuneler ile sorunu kaynağında çözmek için çaba harcadıklarını söyledi.

“Bu konuda, yeni bir proje hazırlanmış ve denizlerin atık su deşarjları ile ilgili konularda dalgıçlar yardımı ile de izlenmesi ve denetlenmesi konusunda son aşamaya gelinmiştir” diyen Ataoğlu, ayrıca deniz sularının izlenmesi ve denetlenmesi kapsamında düzenli olarak yaz mevsimini kapsayan süreçte, her bölgede deniz suyu analizi yaptırdıklarını aktardı.

MAVİ BAYRAK

Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak temiz denizlerle ilgili uluslararası bir uygulama olan “Mavi Bayrak” projesinin hazırlıklarını devam ettirdiklerini belirten Ataoğlu, şöyle devam etti:

“Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarımız devam etmekte, komisyonumuz rapor sayısına göre düzenli olarak toplanmakta ve ÇED sonrası denetimlerimiz de devam etmektedir.

Güngör Düzenli Depolama Tesisi ve Dikmen Çöp Alanı de düzenli olarak denetlenmektedir.

Doğa koruma çalışmalarımız kapsamında, Avtepe Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Yönetim Planı hazırlanmış, Karpaz, Akdeniz Gazimağusa Sulak Alan, Güney Karpaz, Tatlısu Kıyı Şeridi ÖÇKB’lerinin Yönetim Planları mevcut durum değerlendirilerek revize edilmiştir.

Çevre bilincinin artırılması hedefi ile, ülkemizin endemik bitki ve hayvan türlerinin tanıtılarak, korunması adına okullara bilgi verici broşürler hazırlanmakta ve sunumlar yapılmaktadır.

Yine yaz aylarının ortak sorunu olan gürültü kirliliğinin önlenmesi amacıyla denetimlerimize devam etmekteyiz. Ayrıca işletmecilerin daha rahat çalışabilmesi için “Taslak Çevresel Gürültü Tüzüğü” ile ilgili çalışmalarımız son aşamasına gelmiştir. 

Tüm bunların yanı sıra, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları ve Dikmen çöp alanındaki bio-gaz yakma ünitesinin kontrolü yapılmakta alınan veriler değerlendirilmektedir. Sanayi tesislerinin baca gazı emisyon denetimleri yapılmaya başlanmıştır.

Motorlu taşıt egzoz emisyon ölçümleri Çevre Koruma Dairemiz teknik personeli tarafından düzenli olarak yapılmaktadır.

Bakanlığımız “Hava Kalitesi Filtreleri ve Yakıt Kalitesi Analizleri” için laboratuvar kurulması çalışmaları başlatmıştır. Aksa Kalecik Elektrik Santralı ve Teknecik Elektrik Santralı Baca gazı emisyon ve izleme sistemi açılarından denetlenmektedir.

ODUN SOBASI ŞİKAYETLERİNE YÖNELİK DENETİMLER

Ülkemizde kış aylarında yaşanan önemli bir çevre sorunu olan, odun sobası şikayetlerine yönelik denetimler de Bakanlığımız döneminde, başlanmıştır.

Çevre Koruma Dairesi bünyesinde bulunan “ALO 123” Çevre Hattına gelen şikayetler, titizlikle değerlendirilmektedir.

Çevre; bir eğitim meselesidir ancak bu sadece bir bakanlığın veya tek başına bir kurumun başarabileceği bir iş değildir. Bütün kişi ve kurumların içinde yer almasını gerektiren bir seferberliktir.

“5 Haziran Dünya Çevre Günü”, çevre sorunlarına ve konularına dikkat çekilmesi gereken bir gündür.

Çevre için yapacağımız her faaliyet, gelecek nesillerin daha güzel bir ortamda yaşayacağı bir dünya inşa eder. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak dileğiyle Dünya Çevre Günü’müz kutlu olsun." 

Editör: TE Bilisim