KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, bankacılık sektöründe teknik altyapının güncellenmesi ve güçlendirilmesinin faydalı olmakla birlikte yeterli olmadığını, bu nedenle yıllardır bekleyen başta “Bankacılık Yasası” olmak üzere sektörü ilgilendiren yasaların çıkarılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Dr. San, KKTC Merkez Bankası’nın öncü bir rol üstlenerek oluşturup, kullanıma açtığı yurt içi “Elektronik Ödeme Sistemi’nde hedefin, halkın vergiler dahil hiçbir konuda ödeme yapmak için kuyrukta beklemediği bir sistem oluşturmak olduğunu vurguladı.

San, 2015 yılı üçüncü çeyrek döneminde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden gelen karışık makroekonomik verilerle doğru orantılı küresel bazda birbiriyle tezat para politikalarının üretildiği bir dönem yaşandığını, para birimlerinde sert hareketler görüldüğünü, kurların aşağı yönlü hareket ettiği dönemlerde var olan kur riskini düşürecek pozisyonlara yönelmenin daha doğru bir finansal tercih olacağını vurguladı.

KKTC Merkez Bankası tarafından yılda dört defa yayımlanan ve dünya ekonomisinin genel görünümü, KKTC ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili en güncel istatistiki veriler ve değerlendirmelere yer verilen 2015 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin bülten Dr. Bilal San tarafından açıklandı

“HEDEF, KUYRUKTA BEKLENİLMEYEN BİR SİSTEM OLUŞTURMAK”

Dr. San, KKTC Merkez Bankası’nın öncü bir rol üstlenerek oluşturup, kullanıma açtığı yurt içi Elektronik Ödeme Sistemi’nin bireylere, sektöre ve ülkeye faydalarının, farkındalığın artıp, yaygınlaşarak her alanda kullanılmaya başlanıldığında daha iyi görüleceğini ifade etti.

San, hedeflerinin halkın, vergiler dahil, hiçbir konuda ödeme yapmak için kuyrukta beklemediği bir sistem oluşturmak olduğunu vurguladı.

“SEKTÖRÜ İLGİLENDİREN YASALAR İVEDİLİKLE ÇIKARILMALI”

Ekonomik krizleri tetikleyen en önemli unsurların, bankacılık ve finans sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak ortaya çıktığını belirten San, sektörü ilgilendiren mevcut yasaların 2001 krizini müteakip kriz ortamında çıkarıldığına ve sonrasında gerekli değişikliklerin yapılmadığına dikkat çekti.

KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, teknik altyapının güncellenmesi ve güçlendirilmesinin faydalı olmakla birlikte yeterli olmadığını, bu nedenle yıllardır bekleyen başta Bankacılık Yasası olmak üzere sektörü ilgilendiren yasaların çıkarılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

“KUR RİSKİNİ DÜŞÜRECEK POZİSYONLARA YÖNELMEK DAHA DOĞRU”

San, 2015 yılı üçüncü çeyrek döneminde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden gelen karışık makroekonomik verilerle doğru orantılı olarak küresel bazda birbiri ile tezat para politikalarının üretildiği bir dönem yaşandığını, bu nedenle para birimlerinde sert hareketler görüldüğünü; kurların aşağı yönlü hareket ettiği dönemlerde var olan kur riskini düşürecek pozisyonlara yönelmenin daha doğru bir finansal tercih olacağını vurguladı.

“KKTC BANKACILIK SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ”

San, 2015 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla toplam 22 bankanın 221 şube ve 2 bin 854 personel ile hizmet verdiği bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,6 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 20,1 oranında büyüyerek, 17.298 milyon TL’ye yükseldiğini belirtti.

Mevduat toplamının 14.008 milyon TL’ye, brüt kredilerin 10.892 milyon TL’ye ulaştığını ifade eden San, mevduatın krediye dönüşüm oranında bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren görülmeye başlanan gerilemenin, üçüncü çeyrekte de devam ettiğini ve yüzde 77,7 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

San, yılbaşında 617 milyon TL, Haziran 2015 sonu itibarıyla 675 milyon TL olan tahsili gecikmiş alacakların, üçüncü çeyrek dönemde artmaya devam ettiğine ve 717 milyon TL’ye ulaştığına vurgu yaptı.

Rapora, bankanın web sitesi http://www.mb.gov.ct.tr üzerinden ulaşılabilir.
Editör: TE Bilisim