Belediyelere başıboş hayvanlara ötanazi uygulama yetkisi verdiği gerekçesiyle hayvan severlerin eylem ve tepkilerine neden olan ve Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere Meclis’e iade edilen Hayvan Refahı Yasası konusunda konsensüs sağlandığı belirtildi.

Cumhuriyet Meclisi’nde AB Uyum Yasa Tasarıları ile Kamu Reformu Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Özel Komite, yasayı geçtiğimiz hafta yeniden görüşerek ilgili örgüt ve kişilerin görüşlerini aldı.

ULUÇAY: “AÇIKLIK GETİRİLDİ”


Komite üyelerinden CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, hayvan severlerin itirazına neden olan konulara açıklık getirildiğini ve daha anlaşılır bir şekilde yasaya düzenlemeler konulduğunu söyledi.

Uluçay, 13. maddeye ötanazi tanımı eklendiğini, ilgili örgütlerin görüşleri alınarak uzlaşı yaratıldığını belirtti.

6 Şubat Çarşamba gününe kadar 13. maddedeki düzenleme konusunda itiraz gelmesini bekleyeceklerini ve ardından birkaç gün içinde komitenin toplanarak yasanın genelini oylayarak yeniden Meclis Genel Kurulu’na sevk edeceğini bildirdi.

SEVİMLİ DOSTLAR DERNEĞİ MEMNUN

Sevimli Dostlar Derneği de, yasada konsensüs sağlandığını, başıboş hayvanlara ilişkin 13. maddenin yeniden düzenlendiğini belirterek katkıda bulunan herkese ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür etti.

Dernek Başkanı Oya Demirsöz, geçtiğimiz cuma günü katıldıkları komite toplantısının çok güzel ve verimli geçtiğini; yasadaki 13. madde, 2. fıkra C bendinde sokaklardan toplanacak hayvanlara uygulanacak prosedürle ilgili düzenleme yapıldığını anlattı.

Demirsöz, ötanazinin yasada ek bir maddede yer alacağını, hastalığı veya yaraları nedeniyle acı ve/veya ıstırap içindeki hayvanların bu acısını, ıstırabını dindirmek için veteriner raporuyla ve etik olarak uygun yöntemlerle en az acılı veya hiç acı vermeyecek şekilde hayatına son verilmesinin düzenlendiğini belirtti.

Yasanın diyalogla yeniden şekillenmesinden memnun olduklarını ifade eden Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, “Katkıda bulunan herkese ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor, saygılarımızı iletiyoruz. Hayırlı olsun” dedi.
Editör: TE Bilisim