İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, meclis üyeleri ile birlikte Lefkoşa Merit Otel’de kahvaltılı basın toplantısında açıklama yaptı.

İskele Belediyesi’nin Ocak-Haziran 2017 dönemine ait 6 aylık mali durumu ve kurulacak olan İSBEL Şirketi hakkında bilgi veren Sadıkoğlu’nun açıklaması şöyle:

Belediyemizin yatırım ve hizmet giderleri 10,4 milyon TL’dir. Belediye’nin kasasında olan bütçe fazlası 1,6 milyon TL’dir.Aralık 2015’te yüzde 60 olan tahsilat oranı 2017’nin ilk 6 ayında yaklaşık yüzde 80’e çıktı. İskele Belediyesi bu artışı ‘vatandaşın cebine eline uzatmadan’ yani hiç bir vergi artışı yapmadan gerçekleştirmiştir.

İSBEL ŞİRKETİ

Yüzde 99 hissesi İskele Belediyesi’ne yüzde 1’i Kıbrıs Türk Belediyeler birliğine ait ‘özel’ değil tamamen kamu şirrketi olarak kurulma aşamasında olan isbel’in kuruluş amacına gelince;

Bazı gazetelerde bir meclis üyemizin, kurulacak olan Belediye şirketiyle ilgili açıklamlar gerçeği yansıtmıyor.

Söz konusu şahıs, katıldığı hiçbir toplantıda olumsuz bir görüş bildirmemiştir. Önceleri de arkadaşımızla ilgili bu tür davranış şekillerine rastlanmıştır. Seçim döneminde bu tür açıklamalar manidardır. Bizler, İskele Belediyesi olarak Amerika’yı yenden keşfetmiyoruz. Dünyada ve KKTC’deki belediyelerdeki şirketleşme modeli giderek yaygınlaşıyor.

Türkiye’de birçok belediyede bu şirketleşme yayılmıştır. Adamızda Gazimağusa, Lefkoşa, Girne ve Dipkarpaz belediyeleri şirketleşme yolunda karar almıştır.

İSBEL’in yapısına gelince; Fasıl 113 şirketler yasası gereğince minimum iki hissedarı olması gerektiği için İskele Belediyesi’ne ait şirketimiz (henüz kurulum aşamasında) İSBEL’in hissesinin % 99’u İskele Belediyesi’nene %1’i ise Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’ne aittir.

A sınıfı ve B sınıfı hisse sınıflandırmasında A sınıfı İskele Belediyesi’ne ait olup yönetimde söz sahibidir. Ortaklar kurulu yani Başkan ve Belediye Meclisi’nden oluşmaktadır. B sınıfı ise Belediyeler Birliği’ne ait olup yönetimde hiçbir söz hakkı bulunmamaktadır.

Şirkete atanacak direktör ve genel sekreter Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu tarafından belirlenecektir. Şirkete atanacak direktörün haklarını ve yetkilerini de yine Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu belirler Şirkete atanacak direktörün para harcama limitini, borçlanma yetkisini, çek kullanıp kullanmayacağına Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu belirler. Yetki tamamen Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu’ndadır.Temettü dağıtım konusunda karar sahibi sadece İskele Belediyesi’dir. Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu karar vermesi durumunda karın %100’ü İskele Belediyesi’ne aktarılabilir.

ŞIRKET YÖNETIMI KENDI KARARIYLA ŞIRKETE AIT HISSELERI TÜZEL BAŞKA 3. BIR KIŞIYE DEVREDEMEZ

Belediyemize ait gayrimenkul ve döner sermayenin şirkete devri söz konusu olmadığı gibi satışı da mümkün değildir. Şirkete yalnızca, belediyemize ait büfe ve benzeri kuruluşlarının işletmesi verilir. Şirket her yeni bir iş yaparken Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulundan onay almak zorundadır. Şirket kendisine işletmesi için verilen yerleri kesinlikle bir başka tüzel kişiye kiralayamaz. Şirket yönetimi kendi kararıyla şirkete ait hisseleri tüzel başka 3. Bir kişiye devredemez.

Şirket bünyesine yapılacak olan istihdamları Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu belirler. İşe alım ve işten durdurma kurallarını da Ortaklar (Belediye Meclisi) Kurulu belirler.

Çalışanların özlük hakları Toplu İş sözleşmesi dışında belediye çalışanlarımız ile aynı haklara sahip olacaklardır.

Şirket yapısı ve işleyişi itibari ile sadece İskele sınırları içerisinde değil rekabetçi ortamda tüm ada genelindeki ihalelere katılabilecektir.

Editör: TE Bilisim