Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesi, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısındaki değişimleri tespit etmek amacıyla belirli periyotlarda, çeşitli araştırmalar düzenleyerek, sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. Düzenli yapılan araştırmalardan biri de Hanehalkı İşgücü Araştırması. 

Düzenli olarak yapılan işgücü araştırmaları ile, nüfusun işgücü açısından durumunun belirlenmesi, istihdamda olanlarla ve işsizlere ilişkin ayrıntılı bilgilerin derlenmesi amaçlanıyor.

2017 yılı için Hanehalkı İşgücü Anketi’nin alan çalışması 16-29 Ekim  tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Hanehalkı İşgücü Araştırması, örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilen bir anket olup, KKTC genelinde her yıl yaklaşık 3 bin 500 hanehalkı ile görüşülüyor.

ANKETÖRLER EĞİTİLDİ

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü tarafından eğitimi verilen yaklaşık 90 anketör, tesadüfi olarak örneğe seçilen haneleri ziyaret edecek ve bu hanelerde bulunan kişilerden aldıkları cevaplar doğrultusunda anket formunu dolduracak.

Anket kapsamındaki soruların büyük bir kısmı anketin referans dönemi olarak belirlenen ve 2017 yılının 41. haftasını kapsayan 9-15 Ekim tarihleri arasındaki işgücü durumuna yönelik olacak.

Söz konusu araştırma için seçilen haneler, ülkedeki tüm haneleri temsil etme özelliğine sahip olduğundan, verilecek bilgiler ülke genelinde onlarca hanehalkını temsil edecek.

Bu doğrultuda bilgi verecek olan hanehalkı bireylerinin, gereken titizliği göstermeleri ve anketörlere yardımcı olmalarının büyük önem taşıdığı belirtildi.

Vatandaşlar, anketle ilgili şikayet veya önerilerini DPÖ’nün 22 87 653 numaralı telefonuna veya [email protected] adresine bildirebilecekler.

Uygulanmaya başlandığı tarihten itibaren, tanım ve kavramlar açısından uluslararası standartların takip edildiği işgücü araştırmalarında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (EUROSTAT) norm ve standartlarının kullanıldığı vurgulandı. 

Editör: TE Bilisim