TMT Derneği Başkanı Yılmaz Bora mesajında, 21 Aralık 1963’ün kanlı Noel olaylarının 54. yılında nereden nereye ve nasıl ulaşıldığının herkesçe ve özellikle gençlerce akıllıca ve sağduyuyla bir değerlendirme yapılmasının gerektiğini belirtti. 

Kıbrıs olaylarına dikkatli bir şekilde bakıldığı zaman bugün gelinen aşamada kat edilen mesafenin öneminin açıkça görüldüğünü kaydeden Bora, yaşanan bu süreçlerin ayrıntılı biçimde, başta milli eğitim olmak üzere ana – babalar, öğretmenler ve sorumlu görevlerde olanlar tarafından gençlere anlatılması gerektiğini ifade etti. 

Mesajında 1974’e kadarki süreçte yaşananlara da değinen Bora, Rum tarafında yapılan anketlerde halkın yüzde 54’ünün Türklerle birlikte yaşamak istemediğini, Kıbrıs Türk halkı arasında yapılan kamuoyu araştırmalarında ise halkın yüzde 84’ünün iki ayrı devlete dayalı bir çözümden yana olduğunu belirtti. 

Bora, “Bu ortada iken hala ‘Birleşik Kıbrıs’ veya ‘Kıbrıslılık’ gibi sonuç getirmeyecek formüller üzerinde ısrar etmenin hiçbir haklı ve gerçekçi yanı yoktur” ifadelerini kullandı. 

Buna paralel olarak Kıbrıs Türk halkının ulusal değerlerine karşı sistemli yıpratma çabaları sürdürülerek, halkın içten bölünmesine çalışılmasına göz yumulmaması gerektiğini kaydeden Bora, şöyle devam etti:

“Rum ve Yunan’ın 15 Temmuz 1974 askeri darbesi ve ardından haklı olarak gerçekleştirilen 20 Temmuz Barış Harekâtı ile Kıbrıs’a gerçek Barış, huzur ve çözüm gelmiştir. Bu çözüm 43 yıldır kökleşerek her iki halkın da onayladığı bir gerçek olmuştur. 

Halkımız gerçekleri bilmektedir. Ancak gençlerimiz üzerinde tehlikeli oyunlar oynanmakta ve sanki Kıbrıs Türk halkının Anavatanından ayrı yaşama arzusu taşıdığı inancı telkin edilmeye çalışılmaktadır. Böylece AB, ABD ve Yunanistan’ın emellerine hizmet edilmektedir. 

Bir kez daha yineliyoruz: ‘Anavatanımızla sonsuza dek birlikte ve ayrılmaz bir bütün olarak varlığımızı sürdüreceğiz’ Türk Silahlı Kuvvetleri sonsuza dek adada kalmaya ve bizlerle omuz omuza, gönül gönüle yaşamaya devam edecektir. Bunu anlamayan ve başka emeller peşinde koşanlara halkımız, zamanı geldiğinde gereken cevabı verecektir.”

Yılgınlığa, karamsarlığa ve umutsuzluğa asla fırsat verilmemesi gerektiğini belirten Bora, “Büyük Türk Ulusunun şanlı tarihinden aldığımız güç ve inançla ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yoldan yürüyerek gelinen bugünkü aşamadan asla geri adım atılamaz” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim