Demokrat Parti (DP) “Halk Kürsüsü” ile bölge ziyaretlerini sürdürmeye, vatandaşın sorun, sıkıntı ve taleplerini dinlemeye devam ediyor.

“Halk Kürsüsü” bu bağlamda dün Boğazköy’de kuruldu.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş başkanlığında gerçekleşen “Halk Kürsüsü”nde Boğazköy ve ülke sorunları konuşuldu, özellikle ülkenin içinde bulunduğu çıkmaza dikkat çekildi.

İlk olarak kısa bir konuşma yaparak, bölge halkına “Halk Kürsüsü” hakkında bilgi veren DP Genel Başkanı Serdar Denktaş , konuşmaları dinledikten ve notlarını aldıktan sonra, bölge halkının sorularını yanıtladı.
Serdar Denktaş, yaptığı konuşmalarda, bölge sakinlerinin soruları üzerine birleşik faiz uygulaması, emirnameler, kanserle mücadele, işsizlik, özel sektör çalışanları, maaşların düzenlenmesi ve DP’nin programına değindi.
Serdar Denktaş, kişisel gibi görünen sorunların aslında birçok insanı kapsadığına işaret ederek, Devletin yapması gerekenin vatandaşı korumak, zayıf olanın yanında olmak olduğunu söyledi ve “bunu sağlayabilecek bir düzen oluşturmak için hakikaten yapılması gereken çok şey var. Bu düzeni oluşturmak ve KKTC halkını güvenli bir geleceğe taşımak için bizim hedeflerimiz var. Bizim ortaya koyduğumuz hedeflere ulaşabilmemizin en önemli parçası sizlersiniz. Aynı hedefe doğru yapıcı eleştiri ve öneriler ortaya koyarak yürüyüşe devam etmemiz halinde başarıya ulaşmamızı engelleyecek hiç bir güç yoktur” dedi.


SERDAR DENKTAŞ: “BİRLEŞİK FAİZ UYGULAMASININ KALDIRILMASI ŞART”
Konuşmasında ilk olarak büyük bir ekonomik sıkıntıya neden olan birleşik faiz uygulamasına değinen Serdar Denktaş, şu anda bu uygulamanın uygulanmasını gerektiren enflasyonun ülkede olmadığını kaydetti.
1994-96 yılları arasında birleşik faiz uygulamasını yasal hale getiren hükümete ortak olduklarını anımsatarak o günün koşullarının böyle gerektirdiğini dile getiren Denktaş şöyle konuştu:

“Ama bugün bu koşullar yok. 94-96 arası 3 defa koalisyon kurulan ve bozulan dönem, enflasyon 3’lü rakamlar. Banka faizleri %300’lerin üzerinde. Gecelik faiz %400. Böylesi bir dönemden geçerken memleket tam anlamıyla krizin eşiğinde. O dönemde birleşik faiz uygulamasını geçirmek suretiyle hem faizlerin düşmesini hem kredi verilmesini sağladık ve yeniden çark dönmeye başladı. Bugün artık tek rakamlı enflasyon dönemi. Hükümetin yapacağı bir tek şey o kararı ortadan kaldırmak. Bu kadar basittir.”

“EMİRNAMELER YENİDEN ELE ALINACAK”
Bina yapılmasını sınırlandıran emirnameler konusunda vatandaşların sıkıntıları üzerine de konuşan Denktaş, DP iktidarında emirnamelerin yeniden ele alınacağını ve insan odaklı bir yaklaşımla yeniden düzenleneceğini kaydetti.
DP olarak giderek artan betonlaşmaya ve yüksek katlı apartmanlara çok sıcak bakmadıklarını da söyleyen Serdar Denktaş bunun önüne geçilmesinin şart olduğunu üzerinde durdu.

“MAAŞLARA ADALET GELECEK”
Hayat pahalılığı hakkında ise eşitlik ilkesine aykırı olan “Kamu Çalışanlarının Maaş Yasası”nın revize edileceğini ifade eden DP Genel Başkanı Denktaş, hayat pahalılığının yüzdelik oranında ödenmesine son verilerek, maaşlardaki adaletsizliğin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.



İŞSİZLİK SORUNU...
İşsizlik sorununun önüne geçmek için yaptıkları çalışmaları da Boğazköy halkı ile paylaşan Denktaş, şöyle konuştu:
“İşgücü ithali belirli bir dönem tamamen durdurulacak. Mevcut potansiyelin iş bulmasını sağlayacak çalışmalar olacak. Bu dönemde yapılacak bir planlama ile üniversite öğrencilerine part-time çalışma imkanı verilecek. Ülkede elde edilen gelirler ülkemizde harcanacak ve bu sayede ekonomimiz kazanacak.”

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI...
Özel sektör çalışanlarının iş ve sosyal güvenlikleri konusunda da konuşan Denktaş, DP iktidarında, iş güvenceleri ve sosyal güvenceleri olmayan özel sektör çalışanlarının haklarının devlet tarafından korunacağını, çalışanların Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarına kavuşturulacağını belirtti ve “DP iktidarında özel sektör çalışanları yalnızlıktan ve iki dudak arasında olmaktan kurtarılacak” dedi.

DENKTAŞ: KANSERİ ÖNLEMEDE ERKEN TEŞHİS DEVLET POLİTİKASI OLACAK”
Ülkede her geçen gün artan kanser vakalarının da gündeme geldiği kürsüde, iktidara geldikleri takdirde Denktaş’a sağlık sisteminin çarpıklığı karşısında nasıl bir vizyon izleyeceği soruldu.
Her geçen gün bir vatandaşın kanser ile mücadele ettiğini duyunca tedirgin olduğunun altını çizen Denktaş, kanser hastalığının önlenmesine özel önem verdiklerinin altını çizerek, kanseri erken teşhisle önleme prensibini Devlet politikası haline getireceklerini, bu hastalığa yakalananlara devletin sahip çıkacağını ve böylelikle ailelerinde daha rahat bir nefes alabileceklerini belirtti.
Serdar Denktaş; “Yapmamız gereken öncelikle kanserin gerekçelerini belirleyip, ortaya çıkarmaktır. DP’nin sağlık ekibinde kanser hastalığı ile ilgili uzman hekim arkadaşlarımız mevcuttur. Bu arkadaşların hazırlamış olduğu bir rapor var. Bu rapora göre riski azaltmak için alınması gereken önlemler önceliğimiz olacaktır. Amaç oranı düşürmek, yeni vakaları en aza indirmek, hatta önlemektir.
Denktaş, kanser vakalarıyla ilgili son olarak, konunun öyle hemen bir anda çözümlenmesinin mümkün olmadığını, uzun vadeli düzenli bir programla aşılmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

DP GENEL SEKRETERİ BENGÜ ŞONYA: “HALKIMIZIN GELECEĞİNİ NASIL KORUYACAĞIMIZI BİLİYORUZ”
DP Genel Sekreteri Bengü Şonya ise ziyarette yaptığı konuşmasında, gündemdeki konular ve DP İktidarında El kitapçığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Şonya, ülkenin içinde bulunduğu kaosu hayret ve üzüntü içerisinde izlediğini ifade ederek, düzenin değişmesinin şart olduğuna vurgu yaptı.
DP olarak verdikleri sözlerin her zaman arkasında durduklarını ve durmaya devam edeceklerine dikkati çeken Şonya, “Söylediklerimiz lafta değil. Halkımızın geleceğini nasıl koruyacağımızı biliyoruz. Biz söylediğimiz sözün arkasını doldurabilecek bir partiyiz” şeklinde konuştu.

DP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DERVİŞ REFİKER: “KANSER HASTALIĞINI TETİKLEYEN ÜRÜNLERİN DENETLENMESİ ŞART”
DP Genel Başkan Yardımcısı Derviş Refiker de, kanser hastalığının önlenmesi için DP olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Kanser hastalığını tetikleyen ürün noktasında ne yapılması gerektiği konusunda DP yetkililerinin çalışmalar yaptığını, çözüm önerileri sunduğunu kaydeden Refiker, olayın bir diğer ayağının ise üretim olduğuna işaret etti.
Üretimde çiftçi veya üretimle uğraşan kırsal kesimdeki vatandaşların kullandığı ilaçların sorun teşkil ettiğini dile getirerek, depo stoklarında hala daha yasaklanan ilaçların kullanılmaya devam ettiğine dikkati çeken Derviş Refiker, bu ilaçların derhal imha edilmesi gerektiğini vurguladı.

“DEVLET LABORATUVARLARI KURULACAK”
DP iktidarında kanseri tetikleyen ürün ve ilaçların denetim altında olmasını sağlamak için söz konusu bölgelerde Devlet laboratuvarı kurulacağını belirten DP Genel Başkan Yardımcısı Refiker, bu sayede sürekli hangi ilacın kullanıldığının, hangi ilacın ne oranda atıldığının, toplanan üründe söz konusu ilaçların beklenilenin veya standartların üzerinde veya altında olduğunun sürekli kontrol edileceğini anlattı.
Üreticinin eğitimlerden geçirilmesiyle doğru şekilde üretimin sağlanacağını ve sağlıklı ürünlerin piyasaya sürüleceğini, üreticinin de ürettiğini satabileceğini kaydeden Refiker, “Bu ürünler iç piyasaya satıldığında da bizler zehirli ürünleri yemek zorunda kalmayacağız” diye konuştu.

“KOOPERATİFLER YENİDEN HAYATA GEÇİRİLECEK”
DP iktidarında yeniden hayata geçirecekleri Kooperatifçilikle daha sağlıklı, standartlara daha uygun, daha ucuz, dışarıdan gelen ürünle daha fazla rekabet edebilecek kalitede ve fiyatta, dışarıya malı satma ve pazar bulma noktasında üreticinin önünün açılacağını belirtti.

DP GİRNE İLÇE BAŞKANI ÖZDEĞİRMENCİ, BOĞAZKÖY HALKINI 16 KASIM AKŞAMI GERÇEKLEŞECEK AÇIK HAVA TOPLANTISINA DAVET ETTİ
DP Girne İlçe Başkanı Mustafa Özdeğirmenci de ziyarette kısa bir konuşma yaparak, 16 Kasım akşamı gerçekleşecek olan açık hava toplantısına tüm Boğazköy halkını davet etti.

BOĞAZKÖY MUHTARI YÜKSEL ÇAĞLAR: “BİZ KIBRIS TÜRKÜ TA EZELDEN BERİ ÇİLE ÇEKMİŞ BİR TOPLUMUZ”
“Biz Kıbrıs Türkü ta ezelden beri çile çekmiş bir toplumuz. Bu vatan toprakları üzerinde bayrağımızın dalgalanması için mücadele vermiş bir toplumuz. Bunu kimse inkar edemez. Ama öyle olaylar oluyor ki Kıbrıs Türkü’nü artık hiçe saymaya başladılar. Aşağılamaya başladılar. Ben size içtenlikle teşekkür ediyorum çünkü Demokrat Parti Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumaya çalışan, beslemelikten tutun da başbakanımıza aldığı maaşı soran bir anlayışa karşı duran tek parti sizsiniz. Onun için de teşekkür ederiz. Biz politikacı değiliz. Halk içinden birisiyiz. Halk arasındayız. Gördüklerimiz de, duyduklarımız da buna işaret ediyor. İnşallah Kıbrıs Türkü’nün böyle basit bir toplum olmadığını anlarlar.”

MUHTAR: “BOĞAZKÖY SINIRLARI BELİRLENSİN”
“Eski gönyeli yol dediğimiz yol Dikmen’e bağlı. O bölgede oturan vatandaşlarımız muhtarla işi olduğunda burdan geçerler Dikmen’e giderler. Vatandaşların zamanına ve cebindeki paraya yazık. Bizim tapularda Boğaz diye yazmaz. Ya Ağırdağ yazar ya Dikmen. Bunun değişmesi lazım artık. Eğer biz Boğaz isek bizim sınırlarımız belli olmalı. Yasal olacak ve herkesin koçanında Boğazköy yazacak.”

HALK- BİRLEŞİK FAİZLER UYGULAMASI
“Birleşik faizler uygulamasının sonu ne olacak, mazbatalar ne olacak. Birleşik faizler uygulamasıyla ilgili Meclis’te muhalefet görevini yapmıyor. İnsanımız kan ağlıyor”

HALK- NEDEN MİLLETVEKİLLERİ KAÇIYOR
“Ben 30 senedir UBP’ye oy verdim. Sonra istifa ettim. DP’ye oy vermeyi düşünürüm ama seçtiğimiz milletvekilleri yine kaçarsa ne olacak. Bunları tutabilecek misiniz elinizde? Ben kendi şahsıma UBP’yi iktidarda görmek istemiyorum. Memleket battı. DP’yi iktidara getirmek istiyoruz. Oy vereceğiz, ancak endişem da vardır. Neden bu milletvekilleri kaçıyor.”

HALK-EMİRNAMELER
“Bilindiği gibi Kıbrıs kuruldu kurulalı Ağırdağ-Boğaz Türk toprağıdır. Bu topraklar bize atalarımızdan dedelerimizden kaldı. Üç tane emirname getirildi bize. Aküferi emirnamesi, orman arazisi emirnamesi ve tarım arazisi emirnamesi. Biz bu topraklarımızı kullanamıyoruz. Ne satabiliyoruz, ne inşaat yapabiliyoruz.”

HALK-EMİRNAMELER
“Ormanı söktüler. İnşaatlar yapılıyor şu anda. Demek ki emirnameler gelmeden birilerine haber uçuruldu hemen alsınlar diye. Bu bölgede böyle kötü şeyler yaşanıyor. Ben arsamı satamam benim arsamın yanında başkaları ev yapar. Bana izin yok.”

HALK- AMANSIZ HASTALIKLAR
Her gün gazetelerde amansız hastalıklardan ölenleri görürüz. Çare ararık. Korkarak yemek yer, korkarak içeceğimizi içerik. Avrupa’da yasaklanan ilaç burda daha kullanılır. Çare bulunsun.”

HALK- KANALİZASYON SORUNU
“Apartman bölgelerinde kanalizasyon sorunu var. Pis sular dereye akar ve Gönyeli Barajı’na gider. Memleketin hali rezalet. Altyapısız inşaatlar yapılır. Ondan sonra da bu sorunlar çıkar ortaya. Nerde toplu konut varsa hepsi ayni.”

HALK-İŞSİZLİK
“İşsizliğe nasıl bir çare bulunacak. Özel sektörde çalışanın hak ettiği parayı alması lazım. Güvencesi olması lazım. Özel sektörde sendika yok, sosyal sigorta yok, ihtiyat sandığı yok. Hep bir gelecek gaylesi.”

HALK-ÇARKIN DİŞLERİ KIRILDI
“Çark artık dönmüyor. Çarkın dişleri kırıldı. Çarkları değiştirmek lazım. Başka çaremiz yok. Belediyeler sosyal sigortasız, ihtiyat sandıksız insan çalıştırır. Ona hesap sorulmaz. Neden buna bir çözüm getirmezler.”

HALK: “ÜRETİMDEN KOPTUK”
“Ürettiklerimizi satamadığımız için ürettiklerimiz ağaçlarda kalıyor. Harnup mesela hiç geliri yok. Toplanmıyor uzun zamandır.”

HALK: “ERCAN- KTHY”
Çok üzgünüz KKTC’nin bir havaalanını yaşatamadık. Yüz kızartıcı, her gün önünden geçtiğimiz KTHY’nin binasını görmekten vicdan azabı duyuyoruz. Ne olacak ülkenin sonu?”

HALK: “BU MEMLEKETTE BİR ASKERLİK YAPMIŞLIĞI, KURŞUN ATMIŞLIĞI OLMAYAN ADAMA MAAŞ BAĞLANIYOR”
“Hasta bir arkadaşımız hastane masrafları için maaşının düzenlenmesini istemek için Maliye Bakanlığı’na gidiyor. Ama maalesef bu girişimi sonuçsuz kalıyor. Hastaneye gider ilacı yok. Nerden gitsin alsın bu adam da yaşasın. Ama bu memlekette bir askerlik yapmışlığı, kurşun atmışlığı olmayan adama maaş bağlanıyor. Neymiş Türkiye’de top oynadılar da bizi temsil ettiler. Olmaz. Çok üzülüyoruz. Meclis’te çıkın söyleyin. Neye dayanarak 1300 tl maaş bağlanıyor bu şahıslara. Vatanına hizmet eden kişilere da yardımcı olunmuyor. Hangi yasaya dayanarak bağladılar bu maaşı bilmek istiyoruz.”
Editör: TE Bilisim