Halkın Adalet Konseyi (HAK), ödenmeyen ve/veya ödenmesi geciken borçlar konusunda asıl yapılması gerekenlerin, fahiş faiz uygulamasına son vermek; borç ödeme süresi uzasa bile borcun en fazla kaç katına kadar çıkabileceğini yasal teminat altına almak olduğunu belirtti.

HAK Eşbaşkanı Avukat Mustafa Ulaş yaptığı yazılı açıklamada, avukatların bu konudaki eylemlerini ve önerilerini desteklediklerini kaydetti.

“İnsanların mazbata nedeniyle hapis cezası alması, toplumda çok yanlış bir anlayışla; borçtan dolayı kişilerin hapsedildiği anlaşılmaktadır” diyen Ulaş, borçlu kişi, borcunu hakim huzurunda takside bağlar ve ödeyeceğini taahhüt ederde sonra ödemezse, verdiği bu söze ve mahkeme kararına uymadığı için mazbata çıkarılıp hapis cezası alabileceğini ifade etti.

Bankaların herkese borç verebildiğini, borç ödenmediği zaman da, kredi verirken yüzde 16 faiz ile anlaşma yaptıysa, gecikme halinde mahkemeye gitmekte borçludan yüzde 60 – 80 faiz istemekte olduğunu belirten Ulaş, “Mesele bunların önüne geçebilmektir” dedi.

Editör: TE Bilisim