Başbakan Ömer Kalyoncu, sağlık alanındaki gelişmelerin tatsız ve hoş olmayan gelişmeler olduğunu kaydederek, soruşturma safhasında olan konu hakkında konuşurken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Kalyoncu, Sağlık Bakanlığının özel hastaneleri denetlediğini ancak "suç işleme eğiliminde olan insanlar daima denetçilerin bir adım önündedir" ifadesini kullandı.

Olayla ilgili adı anılan bazı kişilerin özel iltimasla hastanelere alınmadığını kaydeden Kalyoncu, “Sağlık nedeniyle orada olduklarının altını çizmek istiyorum" dedi.

Başbakan Kalyoncu ayrıca hükümetin son zamanlarda artan kundaklama ve kurşunlama gibi hadiseleri yakından takip ettiğini belirterek, cuma günü Başbakanlıkta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü ile "Güvenlik Toplantısı" yapılacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu bugün saat 10.30’da Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında toplandı. Başbakan Kalyoncu, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, Ankara ziyareti ve gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE’YE İLK RESMİ ZİYARET”

Başbakan Ömer Kalyoncu, açıklamasında, bugün Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştireceğini belirtti. Kalyoncu, hükümet kurulduğundan bu yana Türkiye seçimleri ve su sorunu tartışmalarının bu ziyareti geciktirdiğini söyledi.

Kalyoncu, Türkiye ziyaretinde kendisine 3 bakanın eşlik edeceğini ve burada su ile ilgili devletler arası protokolü imzalayacaklarını kaydetti.

“GÜVENLİK KONUSU YAKIN TAKİPTE... CUMA GÜNÜ GKK VE POLİSLE TOPLANTI"

Ülkede su gibi önemli bir sorunun yanı sıra güvenlik sorunu olduğunu işaret eden Kalyoncu, son zamanlarda kundaklama ve kurşunlama gibi hadiselerin arttığını, hükümetin de konuyu yakından takip ettiğini kaydetti.

Kalyoncu, bu çerçevede eksik olan yasaları tamamlamak üzere harekete geçtiklerini, Cuma günü Başbakanlık'ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü'nün katılımıyla bir güvenlik toplantısı yapacaklarını belirtti.

Adli Tıp biriminin de ülkede olmadığını ifade eden Kalyoncu, güvenlikle ilgili herşeyin güvenlik toplantısında gündeme geleceğini, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için her şeyi görüşeceklerini vurguladı.

“EKSİK YASALARIN, İNSAN HAKLARINA HALEL GELMEKSİZİN YAPILMASI GEREKİR”

Kalyoncu, “Eksik yasaların, Bilişim Suçları Yasasısı’nın ve telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesine ilişkin diğer yasaların insan haklarına halel gelmeksizin yapılması gerekir. Aksi takdirde suç örgütlerinin takibi zordur” diye konuştu.

Kalyoncu, "Ama altını çizmek istiyorum. Bu tür yasalar geçerken insan hak ve özgürlükleri mutlaka dikkate alınmalı ve özel hayat gizliliği mutlaka korunmalıdır" dedi.

Ülkede "suç örgütü" tanımı olmadığını ifade eden Kalyoncu, bunun da organize suçlar meselesi olduğunu kaydetti.

"Gizli soruşturmacı, muhbirlik" gibi yasaların da olmadığına işaret eden Kalyoncu, bu tür yasaların hazır olup, bir süredir Savcılık’ta bulunduklarını ancak Savcılığın bunları "ince eleyip sık dokuduğunu" belirtti.

Kalyoncu, bunun sebebinin de insan hak ve özgürlükleri ile özel hayatın gizliliği olduğunu söyledi.

“SAĞLIK NEDENİYLE ORADA OLDUKLARININ ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM”

Başbakan Ömer Kalyoncu, son zamanlarda sağlık konusuyla ilgili meydana gelen olaylar ve yaşanan tartışmalara da değindi.

Kalyoncu, "Bu gelişmeler tatsız gelişmelerdir. Hoş gelişmeler değil. Hiç bir kişi, bu işlerin içinde adı anılan hiçbir kişi özel iltimasla hastanelere alınmıyor, mutlaka doktor kontrolü gerektirdiği için ordadırlar, aksi takdirde orta yere çıktığı taktirde siyasilerin boynu altında kalır, sadece onların değil hastanede görevli doktorların da... Onun için bunlara büyük önem veriyoruz. Sağlık nedeniyle orada olduklarının altını çizmek istiyorum" dedi.

“KONU SORUŞTURMA AŞAMASINDA”

Başbakan Kalyoncu, bu insanların mahkemede suçlu bulunana kadar suçsuz olduklarına işaret ederek, buna dikkat edilmesi gerektiğini ve dikkatli davranılırsa sonuç almanın daha kolay olacağını kaydetti.

Henüz konunun soruşturma safhasında olduğunu, dolayısıyla bu konularda konuşurken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Kalyoncu, Sağlık Bakanlığı’nın da özel hastaneleri denetlediğini ancak "suç işleme eğilimindeki insanlar” daima denetçilerin bir adım önünde olduğunu söyledi.

Kalyoncu, denetimlerde de bir karmaşa olduğunu, özel hastane sahiplerinin aynı zamanda Sağlık Bakanlığı çalışanı da olabileceğine işaret ederek, bunun denetlemelerde bir anomali yaratıyor olabileceğine dikkat çekti. 
Editör: TE Bilisim