Meclis’te güncel konularla ilgili ilk konuşmayı UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar yaptı.

Tatar konuşmasında, ekonomik konuları ele alarak değerlendirmelerde bulundu.

Başbakanlığın bütçe uygulamaları sonuçlarını eleştiren Tatar, bu sonuçların güncel olmadığını, bunun 2014 yılına yönelik sonuçlarının daha iyi sunulması halinde daha iyi değerlendirmeler yapılabileceğini kaydetti.

“GÜVENİN OLMADIĞI YERDE EKONOMİK GELİŞME OLAMAZ”

Güvenin ve istikrarın olmadığı yerde ekonomik gelişme olamayacağını dile getiren Tatar, UBP hükümetinin 2009 yılından 2013 yılına kadar reform şeklinde gelişmeler yaptıklarını söyleyerek, şuanda yapılan uygulamaları eleştirdi.

Hükümetin bir bütün olduğunu dile getiren Tatar, kabinedeki tüm bakanların yapılanlardan haberdar olması gerektiğini, hükümet ortaklarının ayrı hareket ediyor şeklindeki söylemlerinin de kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu’nun “ekonomi ve alım gücünde iyileşme olduğu” söyleminin doğru olmadığını iddia eden Tatar, bu kadar pahalılığa rağmen verilen artışların yeterli olmadığını söyleyerek, “Bugüne kadar ne yaptınız? Reel yatırım ve proje yok…Ekonomiye yeni bir takım enjeksiyon yok” ifadelerini kullandı.

Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in lamba ihalesi konusunda yaptığı uygulamaların suç içerikli olduğunun söylendiğini belirten Tatar “Eğer böyle bir uygulama varsa derhal görevden alınmalıdır…Lamba ihalesine gidiliyormuş…. 20 milyon Euro paran var mı senin de ihaleye gidiyorsun. Hükümet bu konuda açıklama yapmalıdır” şeklinde konuştu.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da “şartlı tahliye koşulları” ile ilgili konuşma yaparak, bu konuda Merkezi Cezaevi Müdürü, pisikoloğu ve bazı gardiyan ve mahkumlarla da görüştüğünü belirterek bu konuda elde ettiği izlenimleri anlattı.

İçişleri Bakanı Tebberüken Uluçay’dan, Şartlı Tahliye Kurulu’nun çalışmaları konusunda taleplerde de bulunduklarını söyleyen Çakıcı, “Dünyanın bir çok ülkesinde şartlı tahliye kurulları bağımsızdır. Bizim ülkemizdeki kurulda herhangi bir kriter ve ölçüt yoktur. Cezaevi Müdürünün kendine göre değerlendirme yapabileceğini söyledi.

Şartlı Tahliye Kurulunun belli kriterleri olması gerektiğine dikkat çeken Çakıcı, şahsa göre uygulamaların yapılmamamsı gerektiğini söyledi.

Çakıcı, bugüne kadar kurulda alınan kararların keyfi olduğunu da savunarak, cezaevi pisikoloğunun bu konulara gerek cezaevi müdürü gerekse ilgili bakanlığa yazılar yolladığını söyledi.

Mahkumların da bu konuda sıkıntılar yaşadığını belirten Çakıcı, “Konuştuğum mahkumlar Şartlı Tahliyeden torpili olanların yararlandığını söylüyor. Mahkumun biri serbest kalacağına ilişkin bahis de oynandığını söylüyor. Ben bu konuda soruşturma da önereceğim” şeklinde konuştu.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay da, cezaevinde koşulların daha iyi olması için çalışmalar yaptıklarını kaydederek, bunlardan sonra da Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün yapılacağını belirtti.

Cezaevindeki danışma kurulunun bu konuda ciddi çalışmaları olduğunun da altını çizen Uluçay, “Bu kurula hiçbir zaman müdahale etmedim ve etmeyeceğim. Şartlı tahliye toplantılarının ardından hazırlanan raporlar kurul üyeleri tarafından incelenip araştırılıyor. Bu konuda sorumluluk büyüktür. Şartlı tahliye tüzüğünün düzeltilmesi için de çalışmaları devam ediyor” dedi.

Uluçay, göreve başladığı günden itibaren tahliye için yapılan başvuruların yüzde 70’ine onay verildiğini, yüzde 30’unun ise reddedildiğini anlatarak, Şartlı Tahliye Kurulu’nun da uzman kişilerin görev yaptığı bir oluşum olduğunu belirtti.

Şartlı tahliyede puanlama sisteminin hayata geçirilmesi konusunda da çalışmalar yapıldığını anlatan Bakan Uluçay, cezaevine giren bir kişinin oradaki davranışlarına göre puanlanarak, şartlı tahliyesine karar verilmesinin amaçlandığını kaydetti. 
Editör: TE Bilisim