Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, bugün Lefkoşa’da yapacağını duyurduğu araçlı eylem ile bir süreden beridir devam ettirdiği “Tapu Dairesi’nde devir yapmama boykotunu” 15 gün ertelediğini açıkladı. 

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile dün akşam yapılan görüşme sonrasında alınan 15 günlük erteleme kararının, karşılıklı iyi niyetle ele alınan sorunlara çözüm bulmak amacıyla ortaya çıktığını söyledi. 

Gürcafer, “kamu ihalelerine katılmama eyleminin” ise, inşaat müteahhitlerinin yaşadığı sorunların çözümü konusundaki ısrar ve kararlılıklarını gündemde tutmak amacıyla devam ettiğini vurguladı. 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer bugün birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, eylemin ertelenme kararını açıkladı. Gürcafer’e birlik yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. 

Cafer Gürcafer, inşaat sektöründe, ihalelerin Türkiye’de açılması başta olmak üzere yap-sat ile ilgili sıkıntılar, yabancıların mülkiyet edinmesi, kamu ihaleleri, yapı denetimi ve vergi konusunda sıkıntılar bulunduğunu ve bunlara çözümler üretilemediğini, tüm bu sıkıntılar varken Vakıflar İdaresi’ne ait kültürel varlıkların restorasyonu için ihalelerin Türkiye’de açılacağına ilişkin protokol yapıldığı duyumlarının da “bardağı taşıran son damla” olduğunu kaydetti. 

“SAMİMİYETİNE İNANDIK”

Gürcafer, eylem kararının da buna karşı alındığını ve bugün yapılması planlanan eylemin çok güçlü ve sonuç alıcı olmasını organize ettiklerini ancak Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile dün akşamki görüşmeleri sonrasında, sıkıntıların çözümüne yönelik Yorgancıoğlu’nun samimiyetine inandıklarını söyledi. 

Temennilerinin, karşılıklı iyi niyetle alınan bu 15 günlük süre içerisinde sıkıntıların giderilmesi olduğunu belirten Gürcafer, eylemin devam ettiğini, sadece 15 gün için ertelendiğini kaydetti. 

Gürcafer, ihalelerin Ankara’da açılmasının ülkeye, ekonomiye ve toplumsal varlığa zarar verdiğini, taleplerinin; Türkiye ile aralarında sorunlar yaşanmasına sebep olan bu ihalelerin bir protokolle düzenlenmesi ve bu sorunun artık giderilmesi olduğunu vurguladı. 

Vakıflar İdaresi ihaleleri yanında diğer Türkiye’de açılan tüm ihalelerle ilgili sıkıntılar yaşadıklarını, bu ihalelerin düzenlenmesinin toplum geleceği ve toplumsal varlığın devamı için de önemli olduğunu ifade eden Gürcafer, 200 milyar dolarlık Türkiye’nin inşaat hacmine göre KKTC’nin 150 milyon dolarlık hacminin hiçbir şey olduğunu dile getirdi. 

Kıbrıs Türk halkının toplumsal varlığının Türkiye açısından da önemliyse bu hassasiyetlerine önem vereceğine inanç belirten Gürcafer, toplum için bu hassasiyetlerinden taviz vermeyeceklerini kaydetti. 

Gürcafer, Türkiye müteahhitlerine verilen ihalelerde birçok muafiyetin de bulunduğunu ifade ederek, mazot, taş ocakları, işçi yatırımları ve benzeri muafiyetleri kapsayan bu sıkıntıların ele alınmasını ve sürdürülebilir bir yapı için ortadan kaldırılmasını istediklerini anlattı. 

Cafer Gürcafer, Vakıflar İdaresi’nin Gazimağusa’daki Lala Mustafa Paşa Camii ile Lefkoşa’daki Selimiye Camii’nin ihaleleri ile ilgili gerekli çalışmaları yapabileceğini, ancak tüm ihalelerle ilgili süreç içinde hassasiyet taşıdıklarını söyledi. 
Editör: TE Bilisim