Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer Vakıf mallarının restorasyonu ile ilgili ihalelerin Kıbrıs’tan Türkiye’ye taşınmak istenmesinin kabul edilemez olduğunu kaydederek, buna ilişkin anlaşmanın değiştirilmesi için hükümete 15 Ocak tarihine kadar süre verdiklerini, aksi bir durumda eyleme gideceklerini bildirdi.

Gürcafer 2014 yılı hakkında bilgiler vererek 2015 yılında Birliğin beklentilerini özetlediği bir basın toplantısı düzenledi.

VERİTABANI OLUŞTURULDU

Gürcafer 2014 yılında kurumsallaşmayla ilgili olarak ülkenin en büyük eksikliği olan inşaat sektörüyle ilgili sağlıklı ve düzenli bilgilerin elde edilebileceği veri bankasının hayata geçtiğini, Aralık ayından itibaren işlemeye başlayan veri tabanında Gazimağusa, Girne ve İskele 2013-2014 verilerinin girildiğini 2015’te yeni verilerin de veritabanına işleneceğini kaydetti.

Gürcafer çalışmanın tamamlanması ile devam eden veya yarım kalmış tüm inşaatların genel envanterine yönelik bölgesel bazda istatistiki verilerin kamuoyu ile paylaşılarak hizmete konmasını hedeflediklerini bildirdi.

İMAR VE PLANLAMA

İmar ve planlama konularında Birlik üyelerinin karşılaştığı sorunların aşılabilmesi için çalışacak bir birimin Birlik bünyesinde oluşturulduğunu ve Şehir Planlama ve Tapu Daireleriyle rutin toplantılar yaptığını anlatan Gürcafer, 23 sorunun bir kısmının çözüldüğünü, diğerlerininse çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

AB İLE İLŞKİLER

Annan Planı dönemi sonrası Kıbrıs Türk toplumuna yönelik geçirilmiş Mali Yardım Tüzüğü çerçevesinde KKTC’ye yönelik AB tarafından açılan ihalelerde sorun yaşayan müteahhitlerin sorunlarını çözmek, AB ihalelerine katılmak isteyen üyelerin katılım koşullarını kolaylaştırmak, AB ile olan ilişkileri daha kurumsal bir temele oturtmak amaçlı bir birim oluşturulduğunu anlatan Gürcafer, bu temelde oluşturulan birimin eğitim ve yapısal çalışmalarının 2015 Şubat hedefi ile devam ettiğini de bildirdi.

KAMU İHALE YASASI

Kamu İhale Tüzüğü’nün inşaat sektörünün ilerlemesini engelleyen hatta gerileten bir sorun olduğunu kaydeden Gürcafer, Meclis gönderilen Kamu İhale Yasası ve mevcut İhale Tüzüğü’nde yapılmış değişikliklerle haksız rekabet ve müteahhitlerin zarar etmesinin engellendiğini, değişikliklerin etkilerinin takip edilerek, 2015 yılının ilk çeyreğinde tespit edilen aksaklıkların giderileceğini söyledi.

BELEDİYELER

Belediyelerin Belediyeler Yasası’yla elde ettiği “dokunulmazlık zırhının” etkisiyle inşaat sektöründeki birçok firmaya olan borçlarını ödemediğini ifade eden Gürcafer, Meclis’teki Belediyeler Yasası’nın takibini yapacaklarını, bu dokunulmazlığın kaldırılmasının 2015 yılında Birliğin olmazsa olmazı olacağını aktardı.

ÜLKESEL FİZİK PLANI

Ülkesel Fiziki Planın beklentilerden uzak bir şekilde sonlandırılmaya çalışıldığını ve gerekli girişimin yapılarak iade edilmesinin sağlandığını da anlatan Gürcafer, sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan birbiriyle örtüşen, ayrıca tüm yerli ve yabancı yatırımcılara ışık tutan bir ülkesel fizik planı için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

HÜKÜMETLE İLİŞKİLER

Gürcafer hükümetle yapılan çeşitli toplantılarda sosyo-ekonomik açıdan birçok kararlar alınmasına rağmen, bu kararların hayata geçirilmediğini, söylemde “reform” olanın içerikte günü kurtarmaya yönelik palyatif önlemleri geçemediğinin altını çizdi.

Cafer Gürcafer bu önlemleri “başarı” olarak nitelendirme yanılgısı içinde hareket eden hükümetin cari açığı kapatması için reel sektörü güçlendirerek devlet gelirlerini artırması gerektiğini fakat bunun aksine hükümetin çalışanların maaşlarında kesinti ve kısıtlamaya giderek bütçe açığını kapatmaya çalıştığını savundu.

KKTC-TC PROTOKOLÜ

KKTC-TC arasında her yıl imzalanan protokol çerçevesinde TC tarafından yapılan yardımların ülkedeki ekonomiye en büyük kaynak olduğunu hatırlatan Gürcafer, bu çerçevede açılan ihalelerin Lefkoşa’da açılması hususunda muhalefetteyken sarf edilen söylemlerin iktidar döneminde farklılaştığını ileri sürdü.

Bu konuda hiçbir çaba sarf edilmeden teslimiyetçi bir yaklaşım sergilendiğinin açıkça görüldüğünü savunan Gürcafer, TC Başbakan yardımcısı Bülent Arınç ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu arasında “alel acele” imzalanmış olan vakıf kültür mirasının restorasyonlarına yönelik ihalelerin Ankara’da açılacak olmasının bunun en bariz örneği olduğunu söyledi.

Gürcafer, gelinen noktada hükümetin söz konusu protokolü revize etmek üzere geri çekildiğini açıklamasını beklediklerini, bu konuda herhangi bir adım atılmaması durumundaysa 15 Ocak tarihi itibarı ile eylemlere başlama kararları bulunduğunu kamuoyuna açıkladı.

KIBRIS KONUSU

Kıbrıs sorununda “Çözüm en büyük önceliğimizdir.” diyen Gürcafer, temelde toplumsal varlık, genelde dünya barışı için çok önemli olan sorunun çözümüne yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Gürcafer, 2015 yılının başında toplumlar arası görüşmelerin başlamasını temenni ederek yeni yılın tüm KKTC halkına ve dünyaya barış ve huzur getirmesini diledi. 
Editör: TE Bilisim