Kuzeyden Mağusa Suriçi Derneği ile güneyde Derinya bölgesinden Anagennisi Derneği tarafından yürütülen UNDP ACT Renewal projesi kapsamında Gazimağusa’ya güneyden turist taşınması ve Salamis bölgesini de içine alan geniş bölgede geziler yapılması projesiyle ilgili Gazimağusa Belediyesi’nde sunum yapıldı. Gazimağusa Belediyesi’nde bugün saat 10:30’da yapılan sunuma Gazimağusa Belediyesi meclis üyeleri, UNDP Act Programı Genel Sorumlusu Christopher Louis, renewal projesi çalışanları ve belediye çalışanları katıldı. Turizmde genişletilmiş Mağusa Bölgesi isimli projede Ayia Napa ve Protaras’taki turistlerin Derinya ve Gazimağusa’ya taşınması, farklı noktaların ziyaret edilmesi ve turizmden daha fazla fayda sağlanması hedefleniyor.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yaptığı konuşmada, ciddi emek sarfedilen çalışma için teşekkür ederek, 2 toplumlu olarak sivil toplum örgütlerinin çalışma yürüttüğü Renewal Proje’nin ilk gündeme geldiği zamandan beridir belediyenin destek verdiğini, hedeflere ulaşma konusunda belediyeye de görevler düştüğünü söyledi. Arter, konuyla ilgili Gazimağusa’daki farklı paydaşlardan belediyeye dosyalar geldiğini, belediyenin görevinin projeleri örtüştürmek olduğunu ifade ederek, projeyi yapan sivil toplum örgütlerinin belediyenin desteğinden şüpheleri olmamasını istedi. Ayrı ayrı özelliklere sahip 2 bölgenin kaynaştırılması yönü de olan çalışmanın her 2 tarafa da fayda sağlayabileceğini, başlangıç olarak olumlu oluğunu ancak Kıbrıs sorununun ortada olduğu bir ortamda bu gibi çalışmaların istenen düzeyde olmadığını söyledi. Güneyden gelen ziyaretçileri Gazimağusa’da daha çok görmek istediklerini, kuzeyden güneye daha çok geçiş olduğunu, tur operatörlerinin projeye uyması gerektiğini söyledi. Vatandaşların sonuç görmek istediğini ve fiili olarak projeyi hissetmesinin önemli olduğunu ifade ederek, konunun siyasi anlamda engele takılmaması gerektiğini, UNDP’nin projelerine gerek olmadan güneyden ziyaretçileri belediyenin yaptığı çeşitli etkinliklerde görmek istediğini söyledi.

Projeyle ilgili ön bilgi veren Renewal Projesi Mağusa Danışmanı Serdar Atai, UNDP Act Renewal Projesi’nin Amerikan hibeleri ile desteklenen bir proje olduğunu ve Suriçi Derneği ile Derinya Belediyesi’ne bağlı Anagennisi Derneği tarafından yürütüldüğünü söyledi. Atai, proje kapsamında sivil toplum örgütlerini bir araya getirme, girişimcilik seminerleri verme, tiyatro oyunu sahneleme, Derinya ve Gazimağusa yiyecek içecekleri ile ilgili festival yapma, gençlik konseri düzenleme, vatandaşların günlük yaşamlarıyla ilgili belgesel yapma gibi farklı konular olduğunu söyledi. Özel ilgi turizme yönelik çalışmaları olan Phoebe Katsourı, sunumunda, turizm pastasında az paya sahip Derinya ve Gazimağusa’ya pilot uygulama olarak eylül, ekim ve kasım aylarında acentelerin turist getireceğini, Derinya’dan başlayarak, Mağusa suriçi, Salamis ve Mormenekşe köyü güzergahında tur yapılacağını söyledi.

Phoebe Katsourı, bölgelerin turizm açısından önemli sorunlarından birinin konaklama imkanlarının olmaması ve denize kapalı durumda olması olduğunu ifade ederek, hazırladıkları modelin turistlerin çevreyi gezerek görebileceği bir model olduğunu, Gazimağusa’ya güneyden gelen turistlerin burada çok zaman geçirmediğini ve birşey satın almadığını, bu modelde turistlerin sur içinden Salamis ve Mormenekşe’ye kadar olan geniş alanda tüm gün boyunca bölgede kalacağını ve bundan fayda sağlanacağını söyledi. Katsourı, tur operatörleri ile görüşmeler yaptıklarını, 1 gün boyunca Mağusa bölgesinde kalacak turistlerin şirketlere daha az maliyeti olacağını, operatörlerin yeni bir Pazar olarak projeye ilgi gösterdiğini söyledi. Geleneksel ürünlerin görüleceğini, kültür turu olacağını, tercihe göre Salamis ve Mormenekşe’de kadınların el işi ürünlerinin de görülebileceğini söyleyen Katsourı, Girne’deki turistleri de önce Mağusa’ya ardından Derinya’ya götürmek istediklerini, kazan kazan ilkesiyle her 2 tarafın da kazancı olacağını, Derinya’nın tarihi yerleri olmadığını ancak büyük bir çilek üretimi ve yerel üretimleri olduğunu söyledi.
Editör: TE Bilisim