Kıbrıs Rum kesiminde üniversitelerin bürokratik engellerden dolayı yabancı öğrencileri çekmekte KKTC’nin çok gerisinde kaldığı belirtildi.

Güney Kıbrıs’ta İngilizce dilinde yayımlanan günlük Cyprus Mail gazetesine göre, KKTC’deki üniversitelerde yurt dışından 75 bin öğrenci yüksek öğrenim alırken Güney Kıbrıs’ta yüksek öğrenim alan yabancı öğrenci sayısının 8 bin 500 olduğu kaydedildi.

Güney Kıbrıs’taki üniversiteler birliği (SAISTEK) Başkanı Pambos Neofitu, Cyprus Mail’in manşetinde yer alan açıklamasında, rakamlar arasındaki farkın, yabancı ülkelerden öğrencilere üniversite kaydı yaptırmak için uygulanan karmaşık ve uzun bürokratik süreçten kaynaklandığını savundu. 

“Kuzey Kıbrıs’ta kayıt olmak için süreç çok basit. İhtiyaç duyulan şeyler bir fotokopi ve mühür” diyen Neofitu, Güney Kıbrıs’ta ise kayıt için çok sayıda belgenin gerektiği, bu belgelerin önce başvuruda bulunacak olan kişinin ülkesindeki Dışişleri Bakanlığı, ardından o ülkedeki sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” elçiliği tarafından onaylanması, daha sonra belgeler Güney Kıbrıs’a geldiğinde de Mukayitliğe verilmesi ve incelenmeye alınması, ardından Muhaceret Dairesi’ne ordan da Eğitim bakanlığına gitmesinin gerektiğini anlattı.

Bu sürecin ötesinde de, ilgili mercilerin eksik evrakların tamamlanması için başvurda bulunan yabancı uyruklu şahıslara “zamanında bilgi verilmesi yasal zorunluluğuna” da hassasiyet gösterilmediğini belirten Neofitu, “Bilgi vermiyorlar, hiçbirşey yapmıyorlar ve zamanlarının olmadığı bahanesini gösteriyorlar. Şu an bile beklemede olan başvurular var. Eğitim başladı ancak öğrenciler hala gelemedi” dedi.

Adanın Kuzey ve Güney’indeki yüksek öğretime ilgi duyan öğrencilerin demografik yapısının benzer olduğu kaydedilen haberde, üçüncü dünya ülkelerinden en çok başvurunun Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Nepal ve Gana’dan yapıldığı belirtildi.
Editör: TE Bilisim