Avrupa Komisyonu Uygulama Ajansı, İsrail-Kıbrıs-Kıbrıs-Girit-Attika arasında elektrik bağlantısı inşaatı için gerekli teknik ve ekonomik çalışmaların tamamlandığını ve Avrasya Enterkonnektörü çalışmalarına 2017 yılında başlamasının beklendiğini duyurdu. Bu bağlantının, Kıbrıs`ın elektrik tecridini sonlandırması bekleniyor.

Yapılan basın açıklamasında, 1000 MW gücündeki elektrik bağlantı inşaatı Avrasya Enterkonnektörü çalışmalarına 2017 yılında başlanacağı, Kıbrıs – İsrail bağlantısının 2019, Girit – Attika bağlantısının 2020 ve Kıbrıs – Girit arasındaki bağlantının da 2022 yılında tamamlanacağı belirtildi.

Açıklamada, İsrail-Kıbrıs-Kıbrıs-Girit-Attika 1520 kilometrelik elektrik hattı boyunca gerekli deniz altı ve derinlik araştırmalarının başarıyla tamamlandığı,
Avrasya Enterkonnektörü kablosunun döşenmesi için en iyi yolu gösterdiği kaydedildi. Söz konusu araştırmalar İtalyan araştırma gemisi Odin Finder tarafından gerçekleştirildi.

Ayrıca ünlü CESI örgütü tarafından gerçekleştirilen teknik ve teknolojik araştırmaların da tamamlandığı açıklandı.

Elektrik bağlantı istasyonları ve genel olarak altyapıların kurulacağı, deniz ve kara bölgelerinde geliştirilen çevre araştırmaları da son aşamada bulunmaktadır.

Uygulama Ajansı tarafından yapılan Maliyet-Fayda Analizi bu bağlantıdan sağlanacak yararın 10 milyar avro boyutunda olacağını ortaya çıkardı.

Açıklamada ayrıca, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail hükümetlerinin desteğine sahip Uyum Ajansının, Avrasya Enterkonnektörü elektrik bağlantısının belirlenen süre içinde tamamlanması yönündeki çabalarına büyük bir özveriyle devam etmekte olduğu belirtilmektedir.

Elektrik bağlantısı, Avrupa Komisyonu Ortak İlgi projesinin (Project of Common Interest) en önemlisi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, AB`nin en önemli Elektrik Koridoru (Electricity Highways) çalışmaları arasında yer almaktadır.

Avrasya Enterkonnektörü elektrik bağlantısı, Doğu Akdeniz ile Avrupa Birliği arasında bir elektrik koridoru oluşturmakta ve sadece AB üyesi olan Kıbrıs`ı değil, Girit ve İsrail`i de enerji tecridinden kurtarmaktadır.


(Kıbrıs Haber Ajansı)
Editör: TE Bilisim