Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD) Başkanı Reşat Kansoy, İsviçre Mont Pelerin kentinde yapılacak görüşmelerin her iki toplumun hassasiyetlerinin giderildiği, dünyanın, Akdeniz bölgesi ve Kıbrıs adası için yeni bir adım olması temennisinde bulundu.

Kansoy, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gönderdiği mektupta, sürdürülen müzakere çabalarını ilgiyle takip ettiklerine işaret ederek, “Süreç içerisinde göstermiş olduğunuz benzersiz çaba, barışçıl ve demokratik tutumla birlikte üstün gayretiniz yaşadığınız coğrafyanın tarihinin ve kaderinin yeniden şekillenmesi içindir” ifadesini kullandı.

İki toplumlu, iki bölgeli, tek uluslararası kimlik ve siyasi eşitlik temelinde federal bir yapının yaşayabilir barış sürecinin başlangıcı olacağını kaydeden Kansoy, şöyle devam etti:

“Güzelyurt kentini, toprak ve mülkiyet konularında değerlendirirken: yüzlerce yıl bu verimli Güzelyurt topraklarından karınlarını doyuran Kıbrıslı Rum dostlarımızın ve 1974’ten sonra bu verimli topraklara doğan Kıbrıslı Türklerin gerçekliği, sizler ortak devlet kurma çabasını sarf ederken, ‘Ortak Güzelyurt’ yaratma şansını da vermektedir.”

“Toprak” ve “Mülkiyet” konusunda yapılacak görüşmelerin merkezinde insan ve üretim odaklı çözümler olacağına inanç belirten Kansoy, Güzelyurt’un, Kıbrıslı Rumlara, Kıbrıslı Türklere, Maronitlere ve Gurbetlere (Azınlıklara) yetecek kadar verimli arazilere sahip olduğuna dikkat çekti.

Kansoy, “Birlikte üretip, birlikte başarabiliriz. Yeni ve Ortak Federal Kıbrıs Devleti ile ‘Ortak Yaşam Alanı Güzelyurt’ta’ geleceğe umutla bakmak dileğiyle” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim