Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, yıllar önce bu topraklara gelerek yerleşmiş, köklerini bu topraklara salmış insanlara asla karşı olmadığını vurguladı ve “bu insanlar yıllardır burada; burasını vatan bildiler; BM’nin de gözetimindeki referandumda bile oy kullandılar, onları dışlamamız söz konusu değildir. Bu topraklarda bir bütün olarak geleceğimizi şekillendireceğiz.” diye konuştu.
Seçim kampanyası çerçevesinde yoğun programını sürdüren Akıncı dün sabah önce Ada TV’de Gözde Akben Bekir’in hazırlayıp sunduğu “Günaydın Ada” programına katıldı. Ardından Girne’deki Ziya Rızkı Vakfı’nı ziyaret eden Akıncı, programını Girne’de düzenlediği kahve sohbet, esnaf ve yurttaşlara yaptığı ziyaretlerle sürdürdü. Akıncı akşam da sırasıyla Erdemli, Yiğitler ve Kırıkkale’de yurttaşlarla buluştu.

“Halk kararlı görünüyor”
Ada TV’deki programda vizyonunu izleyicilerle paylaşan Bağımsız Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Gözde Akben Bekir ve yurttaşların sorularını da yanıtladı.
Kampanya çerçevesinde yürüttüğü ziyaretler ve etkinliklerle ilgili bilgi veren Akıncı, halktan aldığı mesajla aday olmaya karar verdiğini anımsatarak, destek ve ilginin her geçen gün daha fazla arttığını kaydetti ve “Halkımızın kararlılığını gözlemliyorum. Halkta ciddi değişim sinyalleri var” diye konuştu.

“Ne çatışma ne de teslimiyet”
Bir soru üzerine bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı programda kendisine, hakkında sıklıkla soru yöneltilen bir konuya da açıklık getirdi. Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı görevini sürdürdüğü dönemde polisin sivil otoriteye bağlanması konusunu gündeme getirdiklerini ve bir toplantıda dönemin Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın bu görüşe şiddetle karşı çıkarak sivil siyasetçilere ağır hakaretler ettiğini anımsatan Akıncı, “bu tavır üzerine o zaman ‘general çizmeyi aştı’ dediğini anımsattı. “Aslında hedef ben Değil, sivil siyasetin kendisiydi. O konuda aldığım tavrın bugün de arkasındayım, herhangi bir pişmanlık duymuyorum. O dönemde ortağımızı konumunda olanlar, benimle birlikte hareket etselerdi, durum farklı olurdu. Halbuki, ‘bıçağa yumruk vuramayız’ diyerek kenara çekildiler. Ancak ben çatışmacı ya da teslimiyetçi bir ilişkiden yana değilim. Türkiye ile iyi, karşılıklı saygıya dayalı kişilikli bir ilişki istiyorum” dedi.

“Geçmişim temiz”
Akıncı bir başka soru üzerine ise şöyle konuştu: “Ben bu ülkede isminin temizliğiyle bilinen bir insanım. 14 yıl Belediye Başkanlığı yaptım, benden sonra gelen Belediye Başkanı’na borç değil para bıraktım; Sayıştay’ın temiz raporunu alarak görevi devrettim. Belediye Başkanlığım sırasında da de Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı görevlerim döneminde de tek kuruşluk şahsi menfaat sağlamadığımı herkes bilir.”
Geçtiğimiz Ocak ayı sonunda, daha önce de yaptığı gibi mal varlığını açıkladığını anımsata Akıncı, “insanın sokakta gezerken alnı açık başı dik dolaşmasından büyük onur olamaz” dedi.

“Burayı vatan bellemiş insanlarla bir sorunum yok”
Türkiye’den yıllar önce gelerek bu topraklara yerleşmiş, kök salmış insanlar konusunda kendisiyle ilgili birçok asılsız iddianın ortaya atıldığına işaret eden Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı “bu topraklara yıllar önce gelerek yerleşmiş, çoluk çocuğa karışmış, bu toprakları vatan bellemiş insanlara karşı çıkmam asla söz konusu olamaz. Ben, bir tek günde, beş dakika içerisinde, bin beş yüz on altı kişinin seçmen yapılarak, demografik yapımızın değiştirilmesine karşı çıktım. Esas ayıp, buna karşı çıkmamaktır. Yıllar önce buraya gelip yerleşen kardeşlerimiz Araf’ta kaldıklarını söylüyorlar. Türkiye’ye gittiklerinde “Kıbrıslı”, buraya geldiklerinde “Türkiyeli” deniyor. Bu insanların hakkını hukukunu bizim gibi, adalete inanan insanlar korur. Artık bayatlamış bu fikirlere inanan kalmadı. Bu yalanları ortaya atanlar hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü bu insanlarımız da bizim din dil ırk renk, köken gözetmeden herkesi kucaklayacağımızı, ileriye gitmek için birlikte olacağımızı anladı. Bu insanlar yıllardır burada, burasını vatan bildiler BM’nin de gözetimindeki referandumda bile oy kullandılar, onları dışlamamız söz konusu değildir. Bu topraklarda bir bütün olarak geleceğimizi şekillendireceğiz.” diye konuştu

Ziya Rızkı Vakfı
Akıncı Ada TV’deki programın ardından Ziya Rızkı Vakfı’nı ziyaret ederek Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ceyhun Birinci ve Mütevelli Heyeti üyeleriyle bir araya geldi; ziyaretinde Vakfa içeriğinde Ziya Rızkı ile ilgili bölümler de bulunan “Belediye Başkanlığında 14 Yıl” adlı kitabını sundu.
Siyasi yaşamında Ziya Rızkı’yla hep birlikte olduklarını anımsatan Akıncı, Ziya babamız da zaten hayatımızın bir parçasıydı” diye konuştu. Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok değerli bir büyüğümüzdü. Vefatının ardından yıllar geçti ama onu her zaman rahmet ve saygıyla anıyoruz. Hayatta olsaydı, yine birlikte olurduk. İdeallerinin en güzeli, toplumuna karşılıksız hizmet, temiz siyaset oldu. Hayatında bir kuruşluk haram yok. Biz de onları ilke edindik ve yürüyoruz.
Hak ve adalet içerisinde yeni kuşaklara daha yaşanabilir bir yapı bırakmamız lazım” .
Akıncı’ya ziyareti için teşekkür eden Birinci de Akıncı’nın kendini kanıtlamış bir siyasetçi olduğunu kaydederek, başarılar diledi.
Akıncı, Ziya Rızkı Vakfı’na yaptığı ziyaretin ardından Girne’de bir kahvede yurttaşlarla bir araya geldi. Yurttaşların sorularını yanıtlayarak vizyonunu özetlediği toplantının ardından bölgedeki esnafı ve yurttaşları ziyaret ederek sohbet eden Akıncı, akşam da Erdemli, Yiğitler ve Kırıkkale’yi ziyaret etti. Kahve toplantılarında yurttaşlarla buluşan Akıncı, bu ziyaretlerinde de ilkelerini özetledi, soruları yanıtladı ve yurttaşlarla sohbet etti.


Editör: TE Bilisim