Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın "Kıbrıs diye bir devlet yok" sözlerinin KKTC için önemine işaret ederek, "Sayın Başbakan bir kez daha doğruları ifade etmiştir" şeklinde konuştu.

Eroğlu, Kahire'deki ilk gün temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Eroğlu, pek ülke devlet başkanı ve hükümet yetkilisiyle verimli görüşmeler yaptığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Gül ile de güncel konuları ve yeni süreci ele aldıklarını belirten Eroğlu; "Sayın Cumhurbaşkanı ile siyasete girdiği zamandan beri bir dostluğumuz vardır. Bugün bir kez daha sohbetimiz sırasında birbirimizi gayet iyi anladığımızı gördük" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın "Kıbrıs diye bir devlet yok" sözlerinin KKTC için önemine işaret etti ve "Sayın Başbakan bir kez daha doğruları ifade etmiştir" şeklinde konuştu.

“GÖRDÜĞÜM İLGİDEN ÇOK MEMNUNUM”


Zirve sırasında Türkiye, diğer ülke liderleri ve İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ilgisinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Eroğlu, "Zirve rötarlı başlasa da verimli oldu. Açış konuşmasını geçen zirve başkanı Senegal Cumhurbaşkanı ve şimdiki ev sahibi Mısır Cumhurbaşkanı Mursi yapmıştır. Diğer ülkeler de konuşmalar yaptı. Yemek arası verildiğinde, Sayın İhsanoğlu'nun davetiyle Maldiv Cumhurbaşkanı ve Suudi Arabistan Prensi arasında oturdum. Her ikisiyle de güzel bir diyalogumuz olmuştur. Bugünkü temaslarımdan çok memnunum. İlk defa İİT'nin böyle bir zirvesine katılıyorum. Ama gördüğüm ilgiden çok memnunum. Bir çok ülke devlet başkanı burada. Çoğu ile görüşme veya el sıkışma imkanı bulduk. "dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Gül ile de görüştüğünü hatırlatan Eroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı ile 1 saat görüştük. Güncel konuları ve yeni başlayacak müzakerelerle ilgili politikalarımızı enine boyuna görüşme fırsatı bulduk. Çok yararlı bir görüşme yaptığımızı söyleyebilirim. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı ile siyasete girdiği zamandan beri bir dostluğumuz vardır. Bugün bir kez daha sohbetimiz sırasında birbirimizi gayet iyi anladığımızı görmüş olmaktan memnunum" diye konuştu.

“SAYIN BAŞBAKAN (ERDOĞAN) DOĞRU SÖYLEMİŞTİR”


Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın "Kıbrıs diye bir devlet yoktur" açıklamasının hatırlatılması üzerine de Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

“Sayın Başbakan doğru söylemiştir. Anavatan Türkiye sözde Kıbrıs Cumhuriyetini tanımıyor. Aslında dünya Kıbrıs sorununa adil baksa, eşit ortak Kıbrıs Türkünü ambargo altında tutmazdı. Ama bu devam ederken, Rumlar AB Dönem Başkanı bile yapılmıştır.

Ama Sayın Başbakan'ın ifadesi yerindedir. KKTC vardır, Türkiye, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadığını vurgulamıştır. Sayın Başbakanın sözleri de dünyaya bu mesajı vermektedir. Bir ortaklık devletinden Türklerin koparılması ile ortada kalan devleti, Rumlara mal etmesi BM Güvenlik Konseyi’nin tarihi hatalarından biridir. Sorunun bugüne kadar çözümsüz kalmasının esas nedenlerinden biri de 4 Mart 1964 tarihli 189 sayılı karardır. Bu kararın geçici olduğunu o günlerde söylemişlerdi ama ne yazık ki sözde Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlara mal edilmiştir ve bu mirası kullanan Rumlar AB üyesi yapılmıştır.

Şimdi biz sorunu çözmeye çalışırken, Rum’un uzlaşmazlığını hala dünya görmüyor, ama anlaşma metinlerini kabul eden Kıbrıs Türk tarafı da ambargo altında yaşamaya mahkum ediliyor. Ayrıca Kıbrıs sorunu çözülmediği için gerekçelerden biri olarak AB müracaatında Türkiye'nin önüne, çıkarılıyor. Bu da AB'nin adaletsizliğini ortaya koyuyor. Sayın Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarında bu mesaj da öne çıkmaktadır.”
Editör: TE Bilisim