Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter suriçinde faaliyet gösteren Mağusa Suriçi Derneği’ni ziyaret ederek suriçi konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili dernek üyeleriyle görüştü. Derneğin suriçinde bulunan binasında yaklaşık 2 saat süren görüşmede Başkan İsmail Arter ile dernek yönetim kurulu üyeleri suriçinin geliştirilmesi konusunda ayrıntılı görüşler ifade ettiler.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, uzun bir süredir planladığı ziyareti gerçekleştirdiğini ifade ederek, derneğin Mağusa Suriçiyle ilgili çalışmalarını her zaman takip ettiklerini, her fırsatta derneğe destek vermeyi görev bildiğini söyledi.  Mağusa şehrinin suriçiyle apayrı bir özellik kazanan bir şehir olduğunu, suriçinin henüz hayal ettikleri noktada olamadığını söyleyen Başkan Arter, kendisinin göreve gelmeden önce suriçi canlandırma planının sürekli gündemde olduğunu, suriçinin canlandırılmasının tek başına belediyenin ve suriçi esnafının yapabileceği bir iş olmadığını, tüm paydaşların katkı koyması gerektiğini söyledi. Özel olarak suriçi için kurulan MASDER’i çalışmalılarından dolayı tebrik eden Başkan Arter, “bundan sonraki çalışmalarınızda belediyenin görevi ne ise elinden gelenin ötesinde katkı yapacağını belirtmek isterim. Sizinle birlikte çalışmak benim için büyük zevktir” dedi.

Suriçindeki çalışmaların yetki karmaşasından dolayı yeterli hızda ilerlemediğini hepimizin bildiğini, her zaman suriçi için ayrı bir yönetim oluşturulmasının söylendiğini, bu konuda en büyük rolün Turizm ve Çevre Bakanlığı’nda olduğuna dikkat çeken Arter, belediye, sivil toplum ve diğer paydaşların yer alacağı bir yönetim şeklinin en mantıklı ve doğru yol olduğunu söyledi.

“Gazimağusa Belediyesi olarak Mağusa’nın geneli için kent konseyi oluşumunun kurulmasını başından beri söylüyoruz. Benim de karşıma çıkan sıkıntı yasal zeminle ilgiliydi. Geçen yıl kardeş şehir olduğumuz Mersin Büyükşehir Beeldiyesi’nde bu sistemin çok iyi çalıştığını gördük” diyen Başkan Arter, “Mersin’den bilgi aldıklarını ve şu anda tüzük üzerinde çalıştıklarını, oluşumun nasıl süreklilik arz edeceğini ve faydalı olacağının önemli olduğunu, bu konuda sağlam zeminde yürümek gerektiğini söyledi. Kent konseyini oluşturduktan sonra tüm görüşlerin orada toplanacağını ve belediyenin çalışmaları organize edeceğini ifade eden başkan Arter, en son gelinen noktada şehir için uzun zamandır bir gereklilik olan Mağusa imar planının çalışmasının şehir planlama dairesiyle koordineli olarak devam ettiklerini, bütün sivil toplum örgütlerinin görüşlerini anketlerle aldıklarını çalışmada herksin katkısı olacağını söyledi. Sivil toplum örgütleriyle birlikte aldıkları kararlar ile yaptıkları çalışmalar konusunda belediyenin de destek beklediğini, eksiklik olan konularda diyalogla çözümler üretebileceklerini, dernekle sık görüş alışverişinde bulunduklarını, bunun da doğru olan olduğunu söyledi.

15 ayrı noktada Mağusa’nın ihtiyacı olan çalışmalar yürüttüklerini ancak planda olmayan ama gereklilik olan konuları da ele aldıklarını ifade eden Başkan Arter, Othello Parkı’nı düzenledikten ve Shakespeare Büstü’nü parka yaptıktan sonra aynı bölgede çalışmaya devam ettiklerini, Mağusa Türk Gücü sahasına kadar giden güzergâha çevre düzenlemesi yaparak  2 parkı birleştirecekleri çalışmaya önümüzdeki günlerde başlayacaklarını aktardı. Bunun yanında kültür-sanat faaliyetlerinde hem Bandabuliya’nın hem de eski su işleri binasının sanatsal faaliyetlerinde kullanılmak üzere restore edeceklerini söyleyen Başkan Arter, Buğday Camii’nin kullanıldığı gibi binanın sanatsal çalışmalarda kullanılacağını söyledi. Bandabuliya için farklı görüşler olduğunu bunları değerlendirdiklerini ifade eden Başkan arter, binada kent müzesi sergisinin açılması veya yazarların kitaplarını imza günü etkinliği yapılması üzerinde durduğunu söyledi.  Başkan İsmail Arter, belediyenin sorumluluğunda olmayan tarihi Hendeği baştan sona düzenledikleri ve insanlara kazandıracaklarını ifade ederek, teknik sorunlardan dolayı geciken projenin 2 ay sonra biteceğini, çim ekilmesi konusunu eleştirilenlerin yanlış düşündüğünü, taban suyunun yüksek olması nedeniyle çimlere sulama gerekmeyeceğini ve duvarlara zarar verilmeyeceğini, Hendeğin yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve aydınlatılmasının belediyenin proje şubesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kontrolünde yaptıklarını belirtti.

Yalınç: “Belediyeden gördüğümüz destek bizi çok mutlu ediyor”

Mağusa Suriçi Derneği(MASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Yalınç ise, Mağusa Suriçi Derneği’ne yaptığı ziyareti için başkan İsmail Arter’e teşekkür ederek,10 yılı aşkın bir süredir faaliyette olan derneğin en büyük amacının suriçine dikkat çekmek olduğunu, bunu yaparken de kullandığı değerlerin suriçinde sahip olduğumuz kültürel miras olduğunu, ortaçağdan kalan eserlerin korunmasına yönelik eserlerin üzerine titrercesine bir çaba içinde olduklarını söyledi. Bugüne kadarki faaliyetlerde belediyeden gördükleri desteğin kendilerini her zaman için memnun ettiğini ifade eden Yalınç, kısa vadede yapılabilecekler konusunda Başkan İsmail Arter’e bir rapor sunacaklarını söyledi. Birçok konuda hareket etme kabiliyetlerini ellerinden alan durumlar olduğunu, Eski Eserler Müzeler Dairesi’ndeki sorumluluğundaki alanların temizlenememesini örnek gösteren Yalınç, bu tür sıkıntıların aşılması için Mağusa Suriçi için kent konseyi veya turizm otoritesi kurulmasını yetkili organlardan talep ettiklerini ,Turizm Bakanına ilettikleri bu  talebi tekrardan dile getirdi. 3 yıldan fazladır Mağusa hikayeleri isimli bir program düzenlediklerini ifade eden Yalınç, kitapçık haline getirmeyi planladıkları programlarda eski Mağusalılar’ı da konuşmak istediklerini, geçtiğimiz günlerde ise Mağusa konferansları düzenlemeye başladıklarını, bu konferansta görmek istedikleri Başkan İsmail Arter’i de konferansa davet etti.

Editör: TE Bilisim